Газ от Ковикта или кошмарът да правиш бизнес в Русия

Кетрин Белтън

Решението, взето миналата седмица руско-британското петролно смесено дружество TNK-BP да обяви фалит на подразделението си, което притежава лиценза за разработката на гигантското находище Ковикта, стана последният епизод от дългата сага за това колко трудно е да се прави бизнес в Русия. Тази стъпка е по-скоро акт на отчаяние или премислен трик с цел да бъдат задействани редица продажби и да бъдат върнати 600 милиона долара, които TNK-BP инвестира в Ковикта. Във всеки случай едва ли с това всичко ще приключи. Продажбите на газ от източносибирското находище, чийто обем се оценява на два трилиона кубични метра газ, бяха блокирани почти 10 години, защото Газпром, най-големият руски експортен монополист, се отказва да изнася синьо гориво по източните тръбопроводи за китайския пазар.

Изход от задънената улица като че ли се появи на хоризонта, когато през 2007 година Газпром се съгласи за 700 до 900 милиона долара да придобие контрола над находището, но контролираната от държавата газова група отново даде заден ход и сделката така и не бе доведе до край. Междувременно министерството на природните ресурси на Русия постоянно отправяше заплахи да отнеме лиценза на TNK-BP за разработването на находището заради неизпълнение на производствените цели, всявайки безпокойство сред акционерите. Преговори през март тази година с Роснефтегаз, държавното предприятие, чийто ръководител е влиятелният вицепремиер на Русия Игор Сечин, като че ли върнаха надеждата за продажба на акциите. Сечин, който освен това е и председател на съвета на директорите на държавната петролна компания Роснефт, заявила интерес да участва и в газовата промишленост, напоследък се опитва да окаже натиск върху Газпром.

Някои анализатори виждат във фалита на TNK-BP (на газово подразделение на компания – бел. ред.) трезво обмислена стъпка, чиято цел е да спомогне за продажбата на акциите и да породи конкуренция между Газпром и Роснефтегаз. Според руския закон за фалитите, активите на подразделението, обявило фалит, трябва да бъдат продадени, за да може да се платят задълженията към кредиторите, а в случая това преди всичко е TNK-BP. Но поне в публичното пространство срещу Газпром се отправят обвинения, че това е блъф. Виктор Тимошилов, който отговаря за разработването на източните газови проекти на Газпром, съобщи пред журналисти в понеделник, че Газпром не е планирал да използва Ковикта.

Междувременно, при положение че перспективите за бърза продажба на акциите остават неясни, както винаги в Русия, и в този случай има още един пласт. Фалитът на компанията Rusia Petroleum, подразделение, което има лиценз за разработването на Ковикта, оказва натиск върху други свои акционери да намерят пари за инвестиции в находището, защото в противен случай при разпродажба на активите на фалиралото дружество те ще бъдат изхвърлени от играта.

Компанията TNK-BP притежава 62,8 % от акциите на това предприятие. OGK-3, компанията, която произвежда електроенергия, и чийто собственик е Norilsk Nickel, държи 25% от акциите, а останалите акции са на местната администрация на Иркутск. OGK -3 придоби своя дял в разгара на кризата за 576 милиона долара, или точно толкова, колкото трябваше да се сипе на предишния собственик на пакета – Владимир Потанин, който има и голям дял в Norilsk Nickel, за да може да гарантира изискванията за поддържане на минимална печалба.

Потанин казва, че смисълът на сделката е да бъдат интегрирани електрическите активи в OGK -3. Само че сега, след като държавните компании направиха редица сондажи, върху OGK -3 се оказва натиск да върне на държавата до края на годината средствата, които тя е трябвало да инвестира за модернизация на електростанции. Единственият начин за OGK -3 да избегне участта да бъде избутана от сцената при подялбата на средствата, получени при принудителната продажба на лиценза на фалиралото дружества за разработката на Ковикта, е да изкупи дълговите задължения на Rusia Petroleum към TNK-BP. В противен случай при фалит тя няма да получи нищо за акциите си, тъй като не се явява кредитор на компанията.

Заплахата за отнемането на лиценза все още не е отминала. Само че хора, запознати с бизнеса на TNK-BP, говорят, че сега фалитът е най-добрият начин да бъдат защитени интересите на акционерите. Игор Сечин обещава, че няма да има „груба експроприация на находището“, а на инвеститорите им остава само много внимателно да следят за развръзката на на тази сага, която отдавна помрачава бизнес климата.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.