„Таймс“: Британскитe затвори създават ислямисти

Затворници във Великобритания приемат исляма, за да получават допълнителни облаги и протекцията на влиятелни мюсюлмански банди, пише вестник „Таймс“, като се позовава на главния инспектор на затворите в страната. В доклад, публикуван днес, Ан Оуърс твърди, че някои осъдени престъпници приемат религията, за да получават облаги, достъпни само за мюсюлмани.

Мюсюлманите не работят и не учат, докато текат петъчните молитви. Според нея някои от новоприелите религията, известни като „мюсюлмани за удобство“, казват, че са променили вярата си, защото разполагат с повече време навън от килиите заради петъчните молитви, а според един затворник по-хубавата храна, давана на мюсюлманите, е било първото нещо, което го е накарало да приеме новата религия.

В някои от най-силно охраняваните затвори броят на мюсюлманите е доста над средния. Преди две години мюсюлманите са били една трета от затворниците в Уайтмуър, Кеймбриджшър и една четвърт в Лонг Лартин в Уорчестършър. Според доклада на Ан Оуърс затворници са приели новата религия, след като са научили за исляма от други затворници или от семейството си, за да получат подкрепа и защита от влиятелна група в затвора и заради материални облаги.

Ако служителите в затвора не се ангажират повече с тях, има реален риск за самосбъдващо се пророчество, т.е. престоят в затвора да доведе до отчуждаване и разочарование и в обществото по-късно да излязат млади хора, които ще са повече склонни да прегърнат екстремизма, предупреждава тя. В доклада се посочва, че макар неотдавна да са осъдени няколко известни терористи, по-малко от 1 на 100 мюсюлмани са в британски затвори заради екстремизъм.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.