Предизборен кастинг за нови партии в Кремъл

До парламентарните избори в Русия през 2011 г. броят на партиите в страната може да нарасне, което ще разшири политическото пространство. В Кремъл явно е стартирал един вид кастинг на политически проекти с лява ориентация, на които ще бъде позволено да излязат от нелегалност по време на кампанията за избори на Държавна дума през 2011 г.

В страната днес има 7 политически партии, припомня изданието. В парламента са представени „Единна Русия“, „Справедлива Русия“, Либерално-демократическата и Комунистическата партия на Руската федерация. Според източник от Думата, близък до президентската администрация, никой няма намерения да разпуска и останалите три – „Яблоко“, „Патриоти на Русия“ и „Правое дело“. Той намекна, че появата на нови лидери в тези партии ще спомогне в един момент да бъдат реанимирани.

Бившият лидер на несъществуващата вече партия „Родина“ Дмитрий Рогозин също може да се върне в голямата политика, щом изборите наближат. Източник, близък до Кремъл, не изключва още наесен да се наложи Рогозин да напусне днешния си пост – представител на Русия в НАТО, тъй като „не може да стоиш прекалено дълго на подобна длъжност“.

Самият Рогозин обаче изключва възможността отново да оглави някаква партия и заяви, че „ще обсъди по-нататъшната си кариера със своя работодател. С президента“, и че „много повече власт (отколкото в парламента) е концентрирана в изпълнителните структури“.

В Министерството на правосъдието са подадени документи за регистриране на нова партия под името „Руски обединен трудов фронт“ (РОТ-фронт). Освен това, на политика Михаил Делягин например може да бъде разрешено създаването на нова социално ориентирана политическа сила. Проектът му се нарича „Родина: здравият разум“. Партията на Делягин ще положи усилия да конкурира комунистите и „Справедлива Русия“ на изборите за парламент.

По думите на самия политик, в стремеж да демонстрира демократичен подход, властта в Русия може да се осмели да разшири политическото пространство. Президентската администрация по-специално имала няколко проекта, способни да отнемат гласове от по-големите партии.

Московски политолог обаче твърди, че до изборите остава твърде малко време за създаване на нови политически проекти и „Кремъл трябва първо да реши какво да прави с регистрираните вече малки партии – „Яблоко“, „Патриоти на Русия“ и „Правое дело“, за да могат да играят някаква роля в предстоящата кампания.

Партиите, способни да отнемат гласове от опозиционните сили, може да навредят и на управляващата „Единна Русия“ – да активизират протестно настроения електорат, предпочитал по-рано да не ходи на избори, отбелязва експертът.

По БТА (със съкращения)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.