Нефтеният разлив – след системни нарушения на „Бритиш петролиъм“

Петролното петно в Мексиканския залив напада брега
Пеликани и чайки на остров Шип в Мексиканския залив се виждат зад плаващия бараж, който трябва да предпази брега от нефтения разлив след потъването на платформа за добив на петрол наблизо. Снимка: ЕПА/БТА

Белият дом предупреди петролния гигант „Бритиш петролиъм“, че може да плати глоби в размер на много милиарди долара заради бедствието с петролния разлив в Мексиканския залив, доста повече от цената на почистването, която вече достигна един милиарда долара, пише в. „Гардиан“. Стабилното повишаване на разходите на компанията се смята за доказателство, че разливът продължава да надминава най-лошите сценарии на администрацията и на самата „Бритиш петролиъм“ за бедствието.

По думите на Тад Алън, командир на бреговата охрана, който ръководи операцията по почистването, „врагът“ се променя и вече не става дума за монолитно петролно петно. Разпокъсването на петното в много на брой малки „облаци“ затруднява усилията да бъде държано далеч от бреговете и сега петролът се насочва към бреговата линия на Луизиана и Флорида.

Според говорителя на Белия дом Робърт Гибс размерът на глобите ще се определи от размера на замърсяването на залива. Според американското законодателство глобата за барел петрол е 4300 долара. Би Пи ще трябва също да ускори плащанията за малкия бизнес като търговци на морски продукти и хотели, които търсят компенсации. Степента на петролния разлив все още не е ясна. Компанията се похвали, че улавя 11 000 барела петрол на ден от подводния кладенец. Официалните правителствени оценки на количеството петрол, което се излива от него на ден са 12 000 – 19 000 барела, което означава, че новото устройство улавя по-голямата част от петрола. Но дали това е така?, пита в. „Ню Йорк таймс“.

Експертите не са единодушни колко петрол се излива дневно и трудно, ако не и невъзможно, да се оцени ефективността на новото устройство. Компанията вече не изчислява скоростта на разлива и отнася всички въпроси по темата до правителството. Отговорността на компанията за обезщетения в крайна сметка ще зависи отчасти от броя на барелите петрол, разляти в залива.

Според цитиран от „Ню Йорк таймс“ експерт, който е член на правителствен екип, преценяващ скоростта на изтичане на петрола от подводния кладенец, операцията по инсталиране на новото устройство е повишило разлива може би повече от прогнозираните от правителството 20 процента. Други учени от експертната правителствена група са изразили разочарование от поведението на „Бритиш петролиъм“ и най-вече от това че тя е забавила предоставянето на видеофилм, показващ изтичането на петрола от кладенеца, който да бъде подложен на компютърен анализ, както и от нежеланието й да позволи директно измерване на скоростта на изтичането на петрол. „Очевидно „Бритиш петролиъм“ си играе игри с нас“, каза д-р Ира Лифър от Калифорнийския университет в Санта Барбара.

„Вашингтон пост“ пише, че след серия вътрешни разследвания през изминалите десет години висши шефове в „Бритиш петролиъм“ са били предупредени, че компанията неколкократно е нарушавала мерките за сигурност и защита на околната среда и има опасност от сериозен инцидент, ако не промени поведението си. Конфиденциалните разследвания, които досега не са били оповестени, се занимават с редица проблеми в операциите по сондиране за петрол в Аляска. Описани са случаи, в които е нарушена сигурността заради използване на застаряло оборудване, натиск върху служители да не докладват за проблеми и съкращаване на инспекции, за да се намалят производствени разходи.

Данните са на независимата медия „ПроПублика“, която се занимава с разследваща журналистика в интерес на обществото. Според „ПроПублика“ събраната информация показва, че компанията систематично е нарушавала собствената си политика за безопасност в северноамериканските си операции – от Аляска до Мексиканския залив, от Калифорния до Тексас. Директорите не са били държани отговорни за нарушенията, а някои дори са били повишавани.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.