Ким Чен-ир слага още роднини на власт

Ройтерс

Ким Чен-ир с жени от Корейската народна армия. Детайл от картина

Послушният парламент на Северна Корея избра зетя на лидера Ким Чен-ир за заместник-председател на Националния комитет на отбраната, като по този начин вероятно го направи втория по влияние човек в самоизолиралата се държава. Парламентът освободи от поста премиера, смятан за главния отговорник за икономическата политика и го замени с друг член на старата гвардия и довереник на династията Ким. Ето някои изводи, които можем да си извадим от рокадата във властта, обявена на една от редките сесии на парламента, на която присъства и Ким.

КИМ ЧЕН-ИР КОНСОЛИДИРА ВЛАСТТА, ЗА ДА ОСИГУРИ ГЛАДКОТО Й ПРЕДАВАНЕ

Комитетът е смятан за най-могъщия орган на властта в затворената държава, и номинацията на Джан Сон-тхек, съпруг на сестрата на Ким, го изстреля на втората по влияние позиция в страната. Така той може да се окаже в положението на „регент“ на династичната държава, ако Ким, който през 2008 г. претърпя инсулт, се окаже неспособен да организира постепенното предаване на властта и подготовката на най-малкия си син Ким Чен-ун, за когото усилено се говори, че ще бъде следващият лидер на Северна Корея.

Джан, който официално е заместник-председател на крило на Трудовата партия, изчезна от обществения живот за две години, преди да се върне през 2006 г. и бързо да придобие значително влияние в йерархията на Северна Корея. Според анализатори повишението на Джан подсказва, че Ким усеща натиск както от икономическите проблеми у дома, така и от международната общност, която наложи санкции заради изпитанието на ядрена ракета миналата година.

Изборът на Чхуе Йон-им за нов премиер е още един знак, че Ким се обръща към верни хора в момент на засилен вътрешен и външен натиск. Чхуе е на 81 години, според южнокорейските регистри и е бивш началник на канцеларията на бащата на Ким Чен-ир, основателя на КНДР Ким Ир-сен, преди да заеме ключови постове в икономическия сектор през 80-те години.

ФОКУСИРАНЕ ВЪРХУ ВЪТРЕШНИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Джан, новият човек номер две, е смятан за прагматик, спечелил доверието на Ким със съвети за умерена политика. Той е вещ във вътрешната и икономическата политика и едва ли ще застане начело на комуникацията между Пхенян и останалия свят за ядрената му програма и спора с Южна Корея.

СМЯНАТА НА ПРЕМИЕРА НЕ ПОКАЗВА ОСОБЕНО ЖЕЛАНИЕ ЗА РЕФОРМИ

Премиерът Ким Йон-ир, технократ от кариерата, вероятно е бил отстранен заради зле изпълнената ревалоризация на севернокорейската валута миналата година, при която, според репортажите в медиите, функционирането на севернокорейската икономика е било почти парализирано. Като се прибавят и санкциите, които допълнително отслабват бедната държава, Ким се нуждае от някой, който ще се въздържа от инициативи, предизвикващи обществено недоволство и застрашаващи предаването на властта на Ким Чен-ун.

На избора на Чхуе, за когото не може да се каже, че въплъщава реформата и обновлението, се гледа като на страничен ефект от неотдавнашното посещение на Ким в Китай, където той безуспешно потърси помощ за започване на нови проекти. Отказът на Пекин да инвестира ударно в севернокорейската икономика означава, че Северна Корея ще трябва да се съобрази със статуквото и да контролира строго употребата на ограничените си ресурси. Предполага се, че Чхуе, който е технократ от старата гвардия, ще се справи най-добре с тези задачи.

ТИШИНА ОКОЛО ТОРПИЛИРАНЕТО НА „ЧХОНАН“

Някои анализатори предполагаха, че Пхенян ще използва рядката сесия на парламента, за да разкритикува санкциите, наложени от Южна Корея заради потопяването на корветата „Чхонан“. Въпреки топва случаят, който предизвика опасения от изостряне на конфликта, не беше споменат, което подсказа, че парламентът е фокусирал вниманието си върху вътрешните проблеми.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.