Националистическа врява преди изборите в Словакия

ДПА

Ян Слота. Снимка: респект

Шест дни преди да отворят врати избирателните секции в Словакия на 12 юни, в Братиславския замък се състоя спектакъл, който изтъква патриотичния дух на кампанията преди парламентарните избори. На пищна церемония по откриване на бронзова статуя на принц Сватоплук пред най-известната забележителност в словашката столица министър-председателят Роберт Фицо произнесе изпълнена с патос реч, достойна за държавен строител от 19 век.

„Призовавам патриотите от цяла Словакия. Доведете вашите деца и внуци и им покажете, че величието и историята на нашия замък… не отстъпват пред тези на Вавел и Храдчани“, каза той, имайки предвид емблематичните замъци в Краков и Прага. Според науката на словашкото държавно строителство Сватоплук, управлявал през 9 век централноевропейската Великоморавска империя, е доказателство за великата история на страната. Словашката държавна телевизия пряко излъчи неделното събитие в най-гледаното време.

Патриотичният плам и националистическата врява доминират в предизборната кампания в Словакия – млада централноевропейска страна, получила независимост през 1993 г. Освен патриотичния импулс, даден от министър-председателя, влияние върху изхода от изборите се очаква да окажат и предприетите напоследък националистически ходове от новото унгарско десноцентристко правителство.

По-малко от две седмици преди изборите унгарският парламент прие закон, който предлага двойно гражданство на живеещите в чужбина етнически унгарци, въпреки призивите на словашки дипломати за отлагане на тази стъпка за след вота. В Словакия има значително унгарско малцинство, наброяващо 500 000 души. Будапеща и Братислава нееднократно са се препирали за правата и статута на това малцинство.

Но инициативата на Будапеща за даване на паспорти може да увеличи главоболията на малцинството в Словакия, тъй като се очаква това да засили позициите на националистически партии, включително крайните националисти, които са по-малък партньор в управлението. Лидерът им Ян Слота е известен със злостните си антиунгарски изказвания.

Тибор Бастърнак, кметът на населения с унгарци граничен град Комарно – разделен преди 90 години между Унгария и бивша Чехословакия съгласно мирно споразумение след Първата световна война – каза, че законът е приет в неподходящо време. „След като десетилетия сме чакали това, можехме да почакаме още пет седмици. За нас унгарците, които живеем тук, не е добре, ако Слота е на власт“, заяви Бастърнак. Той е член на нова партия, чиято цел е помирение между Словакия и Унгария. Унгарската инициатива дава свеж тласък на националистическите предизборни кампании от другата страна на границата.

Левоцентристкото правителство в Братислава отвърна с приемане на закон, който би лишил от словашко гражданство тези, които доброволно приемат гражданството на друга страна. В неотдавнашно интервю за френския всекидневник „Фигаро“ Фицо нарече Унгария „ектремистка страна, която изнася своята кафява чума“. Неговата марка патриотизъм не допринася по никакъв начин за успокояване на словашко-унгарските отношения. През 2009 г. правителството му прокара спорен закон за езика, който въведе глоба до 5000 евро (6000 долара) за неизползване на словашкия език в официалното общуване.

По-радикалната от партиите на унгарското малцинство в Словакия – Партията на унгарската коалиция – открито се подиграва със закона, като използва само унгарския език в предизборните си плакати. Министерството на културата, което отговаря за прилагането на това законодателство, нареди на партията да добави текст на словашки до 11 юни, ден преди отварянето на избирателните секции, или да плати глоба.

Анализатори предполагат, че националистическите разправии биха могли да помогнат на политиците в двете дунавски страни да отклонят вниманието от икономическите проблеми. Словашкото правителство се стреми към бюджетен дефицит 5,5 процента от брутния вътрешен продукт тази година, но някои икономически анализатори прогнозираха, че разликата тази година може да нарасне доста над 7 процента, ако страната не предприеме курс на по-големи икономии.

Умерени личности предупреждават, че превръщането на населената с унгарци южна част на Словакия в политическо бойно поле може да има опасни последици. „Те си играят с огъня. Никога не се знае кога ще дойде първият шамар и ще потече кръвта“, каза Бастърнак.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.