Делян Пеевски печата в. „Атака”. И него ли купи ДПС?

Вестник „Атака“ от вчера, 9 юни. Снимка: e-vestnik

Вестник „Атака” на едноименната крайнонационалистическа партия се печата в печатницата ИПК „Родина” на приближената до ДПС „Нова българска медийна група” от близо 2 месеца, разбра e-vestnik от разпространители на печатни издания.
Фактът няма как да се скрие, защото вечер на рампата на печатницата десетки разпространители на вестници от различни фирми виждат, че вестник „Атака” излиза от печатарските машини.

Въпреки това издателите на „Атака” се опитват да укриват този факт, което предизвиква предположения, че е възможно закъсалият вестник да е купен или да се спонсорира частично от вестникарската група на депутата от ДПС Делян Пеевски, която притежава печатницата. Така се очертава един парадокс – ДПС е сложил ръка и на вестника на главния си враг – „Атака”. Възможно ли е това?

Както е известно печатницата е собственост на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, които притежават холдинга „Нова българска медийна група”.

Делян Пеевски. Снимка: Булфото

Заедно с вестниците „Монитор” и „Телеграф” той придоби дялове от печатницата, а после изкупи от „Новинар”, „Стандарт” и др. останалите почти 100% от ИПК „Родина”. Това е една от двете големи качествени вестникарски печатници в България. Другата е на Вестникарска група България, на германската ВАЦ, която издава „Труд” и „24 часа”. Освен тях има и още две модерни печатници за вестници – „Дружба” на вестникарската група „Капитал” и „Дневник”, и „Спектър”.

Досега вестник „Атака” се е печатал в нискокачествената печатница на „Полиграфснаб”, на по-лоша хартия и с формат, който се различава от другите вестници. От 19 април т. г. „Атака” сменя печатницата, сменя и формата на вестника. Сега той е по-издължен, както на другите вестници в ИПК „Родина“, променен е леко и графичният дизайн на страниците. Но вестникът не съобщава за промяната в печатницата.

В редакционното каре на в. „Атака“ пише, че той се печата в „Нюз Принт“, но печатницата на Пеевски ИПК „Родина“ не се нарича така. Очевидно вестникът крие къде се печата. Снимка: e-vestnik

В редакционното каре и на стария вестник, и на новия пише: „Печат: Нюз Принт“. ИПК „Родина” не се нарича така. Тоест – вестник „Атака” прикрива печатницата си, което издава нещо гнило, коментират във вестникарските среди.

Както е известно Ирена Кръстева и Делян Пеевски с подкрепата на Корпоративна банка (която къта парите на 18 най-големи държавни дружества), изкупиха близо 10 вестника. Някои от тях са купени с фирми, регистрирани в чужбина и формално не може да се докаже връзката, но в професионалните среди много добре знаят кой е господар на едно или друго издание. Предположенията, че може да са купили закъсалия вестник „Атака” не са безпочвени, като се има предвид досегашната практика на двамата собственици и опитите да се прикрие къде се печата той.

Вестник „Атака” в момента е с доста свит тираж между 10 и 15 хил. броя. Този тираж не е достатъчен вестникът да се издържа при цена 50 ст., защото себестойността на един брой 24 страници при този тираж само като печат и хартия излиза около 20 ст. Като се извадят разпространителски отстъпки (над 30%), процент брак (непродадени бройки), ще се окаже, че вестник „Атака” е на загуба. Но продължава да излиза. Той не може да компенсира загубата с реклама, защото, като политически и крайнонационалистически вестник такава в него няма. Практика е в такива вестници да излиза т. нар. куха реклама, тоест рекламни карета на фирми, чрез които просто се наливат пари във вестника. Но дори такава реклама в „Атака” не се забелязва често. Остава загадка как се издържа – и преди, и сега. Преминаването му в печатницата ИПК „Родина” е показателно.

Близостта на партия „Атака” с вестниците на ДПС беше отбелязана по-рано и по друг повод – лидерът й Волен Сидеров няколко пъти писа статии във в. „Уикенд”, за който е публична тайна, че е на Делян Пеевски. Освен това вестникът няколко пъти интервюира него и главната редакторка на „Атака” Капка Сидерова. Тази симбиоза с шефовете на „Атака” е очевидно по поръчка на издателя Пеевски, който пък е депутат от ДПС.

Получава се парадокс – партия „Атака”, която припознава като главен свой враг Доган и ДПС, е приближена до тях. Освен това вестникът пише абсолютно съзвучно с вестниците на депутата от ДПС Пеевски по всякакви проблеми – активна защита на проблемния финансов министър Дянков, активна защита на провалилата се кандидатка за еврокомисар Румяна Желева, постоянна атака срещу „враговете” на правителството – Слави Трифонов, Яне Янев и др. И, разбира се, мощна пропаганда на акциите на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Как може да се отрази тази близост на вестник „Атака” с финансовата империя на ДПС на политиката на вестника и на партията?

Първа страница на в. „Атака“ от 3 юни 2009 година.

Дори само да се печата в печатницата на официалния политически враг, един издател има едно наум и се ограничава сам в някои публикации. Вестник „Атака” досега безогледно и драстично е нападал Доган. По правило вестник „Атака“ пише с такива квалифкации и пуска толкова недоказани твърдения, че в една правова държавата да е осъден и разорен отдавна. Но у нас съществува като орган на политическа партия.
За последните два месеца едва ли някой ще си даде труда да проследи доколко си е променил тона срещу ДПС. Но поне не е писал за Доган, че е „червей” както миналата година (което и без друго е подсъдно). Нападки срещу ДПС пак има, но доколко вестникът премълчава разни неудобни теми за ДПС или хора, от които ДПС имат полза, си знаят само неговите редактори и издатели.

Случаят отново илюстрира абсурдите на българския печат, който е тотално политически и икономически подчинен на силните на деня.

Вестникарската група на Пеевски се оказа инструментът, който смекчи гнева на Бойко Борисов към Доган и ДПС дотам, че се говори за тайна договорка между тях. А преди изборите имаше страховити закани.
Сега дали ще се окаже, че същата вестникарска група може да смекчи гнева на Сидеров и „Атака” срещу ДПС? Или поне да им контролира вестника в някакви рамки?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.