А конспираторите твърдяха, че евреите командват в Белия дом…

Привържениците на теорията на конспирацията трябва да дадат някакво обяснение. Според тях евреите управляват Белия дом и света, а през седмицата я какво стана…
Доайенът на журналистите в Белия дом 89-годишната Хелън Томас, се изказа пред камера, че в Близкия Изток мир ще има, когато се махнат евреите, да си ходят там, откъдето са дошли – в Германия, Полша, Америка.

Изявлението беше тъпо и расистко – все едно да кажеш на американските чернокожи да си ходят в Африка. Съвсем естествено след това всички се разграничиха от нея, тя се принуди да се извинява…

Кое е странното и необяснимото за конспиративния мозък?

Репортерка с антисемитски уклони на 89 години продължава да работи там. Всъщност тя се беше пенсионирала преди 10 години – на 79, но продължи да работи в Белия дом като пенсионерка. Допускат я, въпреки възрастта. И въпреки че е потомка на емигранти от Ливан, и е демонстрирала антиционистки позиции неведнъж. По време на войната в Ирак е задавала неудобни въпроси на Буш, агресивно се е обявявала против войната. И дори питала другите репортери защо мълчат, а не атакуват президента с въпроси.

Станала е репортерка в Белия дом по времето на президента Кенеди и работи досега. Вестници разчитат на нея и я държат на работа. И никой за тия години “не й намери цаката” да я разкара от занаята и от Белия дом. Според конспиративните български теории нали уж евреите командват там? Как така я оставиха тази толкова години в Белия дом, че дори всеки президент се гордееше лично да общува с нея (включително Буш), да я поздравява преди всички останали и т. н.?

Имало е достатъчно причини тази репортерка да бъде пенсионирана и изхвърлена от занаята още преди да навърши пенсионна възраст, ако трябва да се вярва на конспиративни теории. И ако работодателите там са като българските. Но Хелън Томас е там от 1960 г. до днес. Работодателите й (вестникарската компания “Хърст”) не се смущават от преклонната й възраст и арабския й произход. Абе, направо терористка, агент на арабите – така трябваше да я приемат в Белия дом, ако бяха болни от теорията на конспирацията.

Българското мислене не може да го проумее това. Защото е задръстено с голяма доза ксенофобия, расизъм и теории на конспирацията. Или просто от глупост.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.