Холандия – популистът Вилдерс влиза в управлението

Герт Вилдерс. Снимка: хедлайнс

Антиислямският политик Геерт Вилдерс е на път да играе роля в управлението на Холандия, след като неговата Партия на свободата се нареди на трето място след вчерашните парламентарни избори, спечелени с минимална преднина от Народната партия за свобода и демокрация. Партията на Вилдерс почти удвои броя на депутатите си в парламента, като спечели 21 места, измествайки християндемократите на досегашния министър-председателя Ян Петер Балкененде на четвърта позиция.

Победата на Народната партия за свобода и демокрация, която изпревари със съвсем малка разлика Партията на труда, би дала на лидера й Марк Рюте мандат за съставяне на правителство. Той обаче се нуждае от подкрепата на поне още три политически сили, за да си осигури парламентарно мнозинство, коментира „Таймс“. Съгласно конституцията Вилдерс, който настоява за забрана на ислямските покривала и на строителството на нови джамии, е в позиция, даваща му право да участва в коалиционните преговори.

Той може да получи пост в евентуално правителство, оглавявано от Рюте, за когото Партията на свободата е „просто още една партия“. Проблеми обаче може да създаде лидерът на Партията на труда Йоб Коен, който по морални причини изключи възможността да споделя властта с противоречивия критик на исляма, отбелязва изданието. Резултатите от парламентарните избори в Холандия, които не излъчиха категоричен победител, вероятно ще означават дълги и тежки преговори за сформиране на управляваща коалиция от три-четири партии, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Силното представяне на популиста Вилдерс може да доведе до това неговата партия да бъде поканена да се включи за първи път в историята си в коалиционно правителство. Според изданието тревогите, свързани с икономиката, са заемали централно място на изборите, макар че мнозина очакваха фокусът да бъде върху имиграцията и военното участие на Холандия в Афганистан. Повечето политици са съгласни, че следващото правителство ще трябва да извърши значителни бюджетни съкращения, за да се пребори с дефицита от 6,6 процента тази година.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.