Македонците са в дилема – евро или долар

Соня Маджовска

С всеки свободен денар македонските граждани в момента купуват долари, но не сменят еврото си. Няма спор, че в страната все още най-много се вярва на евровалутата и затова засега никой не сменя еврото, нито трансформира депозитите си от евро в друга валута. Но поради падането на еврото на световните борси и опасенията на световните експерти, че на тази валута й се вижда краят, македонските граждани постоянно се питат какво да правят. Дали е по-изгодно да спестяват в долари или в евро, дали да конвертират еврото в други световни валути?

И експертите, и банкерите казват, че изборът на валута е въпрос на лична преценка на гражданите, но според тях навиците трудно се изкореняват, а македонците мислят в евро. Докато банкерите са по-предпазливи, от обменните бюра казват, че този, който следи борсите в този период на ръст на долара, може да спечели. Според тях доларът ще продължава да расте и дори предвиждат, че след няколко месеца ще достигне еврото. „С долара в момента можеш да спечелиш, а с еврото си на едно ниво“, казва Ангеле Миневски от Сдружението на обменните бюра. Според него най-хубаво е било, когато Македония бе вързана с марката. „Има прогнози, че европейските държави отново ще си върнат старите валути, но това са само предположения“, казва Миневски.

Откакто започна да пада еврото на световните борси, доверието в тази валута започна леко да се разклаща, казват в частните обменни бюра. Според тях през последните месеци се е повишило търсенето на долари, но по инерция се купува и еврото. „Все още не е драстично увеличено търсенето на долари, но неговата цена всеки ден нараства в сравнение с еврото. В момента със свободните денари се купуват долари, но доверието все още си остава на страната на еврото. Малък е броят на тези, които сменят евро за долари. В тази ситуация най-много ще спечелят онези, които имат вземания в долари, като текстилната и стоманената индустрия, но ще изгубят онези, които дължат в долари. При тези, които са вързани с еврото, няма да има промени“, казват в частните обменни бюра.

Във вторник в обменните бюра доларът се продаваше за 51,6 денара, а в банките за 52,15 денара. Според банкерите в този период на борсови сътресения няма никакви промени. В Македония всъщност най-много се спестява в денари, защото за тях лихвите са най-високи. Цели 60 процента от спестяванията са в денари, 30 процента са в евро и 10 процента в други валути – долари, йени, шведски крони, канадски и австралийски долари, британски лири и други. „Спестяването в денари преобладава в банковата система в Македония поради атрактивните лихвени проценти.

Втора водеща валута е еврото, а доларът и останалите валути са в по-малък обем. Най-често спестяването в останалите валути е целево, тоест планирано е тези валути да се използват без конвертиране, което допълнително допринася обемът и броят им да бъде по-малък. Депозитната база е стабилна и не се забелязва увеличено конвертиране от евро в долари или обратно“, обясняват в Стопанска банка. От същата банка казват, че сигурността на банката и лихвените проценти са решаващи при избора на типа на депозита. „С оглед на това, че през последните години бяха развити много варианти на депозитите в евро, които освен лихвения процент предлагат и допълнителни бонуси, курсовата разлика се амортизира и клиентите не са стимулирани да прехвърлят спестяванията си в друга валута“, казват от Стопанска банка.

От банката добавят, че няма промени и в погасителните вноски със защитна валутна клауза. „Валутната клауза за кредитите се отнася за еврото. За изчисляването на вноските се ползва средният курс на Народната банка на Република Македония и според неговите колебания може да се променя и размерът на вноските, но тъй като стойността на еврото по отношение на македонския денар е стабилна, няма изразени промени в погасителните вноски на клиентите, ползващи кредити с валутна клауза“, казват от Стопанска банка. И Търговската банка потвърждава, че няма по-значителни промени нито при спестяванията, нито при кредитите. „Няма промени в структурата на спестовните влогове, няма и трансформация на еврото в долари“, казват от Търговска банка.

Според експертите в Македония няма промени, защото македонските граждани са свикнали да мислят в евро. Според тях не си струва да се съветват гражданите в каква валута да спестяват, защото това е въпрос на лична преценка. Но те критикуват правителството и Народната банка, че не са преценили навреме как ще се движи съотношението евро-долар. „Държавата направи катастрофална грешка, че не трансформира валутните резерви от евро в долари, когато съотношението бе 1,5 в полза на еврото. Това показва консервативен подход на държавата и Народната банка и неграмотността им при проследяване на международните финансови тенденции. Няма готовност да се предприемат стъпки за максимална възвръщаемост на народното богатство, тоест на валутните резрви“, казва анализаторът Ден Дончев.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.