Сергей Лавров: „НАТО е сред опасностите за Русия“

В документите на НАТО не се вземат предвид положения от устава на ООН, свързани с употребата на сила, което може да дестабилизира международната обстановка. Това заявява руският външен министър Сергей Лавров в интервю за московското издание „Комерсант“. „Има устав на ООН, който гласи, че употребата на сила е възможна само в два случая: ако те нападнат, тоест при осъществяване на правото на самоотбрана, и ако употребата на сила е санкционирана от Съвета за сигурност на ООН. А това не се взема под внимание в натовските документи, което естествено ще има сериозен дестабилизиращ ефект върху международната обстановка“, казва шефът на руската дипломация. Подобно развитие не е в интерес на Русия, изтъква той.

Така Лавров обяснява факта, че „стремежът на НАТО да проектира своя силов потенциал върху който и да било район от света в нарушение на международното право“ е споменат като източник на „опасност“ за сигурността на федерацията в новата руска военна доктрина. НАТО е „спомената сред опасностите за Русия“ и затова, че военната инфраструктура на пакта се приближава към руските граници, включително при разширяването му, посочва министърът.

Опасност, но не и заплаха, подчертава той. „Не може да се каже, че НАТО като военнополитическа структура представлява заплаха за нас. Ние разбираме, че НАТО е реалност, която няма как да изчезне“, казва Лавров. Предложението за нов договор за европейска сигурност, лансирано от Русия по инициатива на президента Дмитрий Медведев, не предвижда разпускане на НАТО, припомня той. „За нас обаче е важно да знаем накъде еволюира НАТО. И ако еволюцията се развива в посоките, които споменах, това е нещо лошо. Това означава, че се пренебрегва международното право. Убеден съм, че ще последва верижна реакция и това ще е много опасно“, допълва руският външен министър.

„Този сценарий е просто нереалистичен“, казва Лавров, запитан за възможността Русия да влезе в НАТО. Независимо от изявленията по въпроса, каквито се чуват понякога от Запад, никой не кани федерацията в алианса и няма да я покани, твърди той. Членството на федерацията в пакта според Лавров не е необходимо -„ако следваме принципите, въз основа на които бе създаден Съветът Русия-НАТО, ще можем да се справим с най-сериозни задачи“, заявява първият дипломат на федерацията.

Той изтъква значението на договореностите между Русия и САЩ за съвместен анализ на ракетните заплахи. Отбелязва обаче притеснението на руската страна, че успоредно с тази дейност се работи по „програма за създаване на първия етап от нова система за противоракетна отбрана с участието на България и Румъния“, която „не се базира на резултата“ от анализа.

Този въпрос ще е сред темите, които предстои да бъдат обсъдени по време на предстоящото посещение на президента Медведев в САЩ по-късно този месец, добавя Лавров. Основната задача обаче е „да наситим съществено икономическата съставка от нашето сътрудничество“, коментира министърът президентската визита. „Надявам се, че разумът ще надделее и ще получим нормален търговски режим със САЩ“, казва Лавров и припомня, че всеки президент обещава да отмени поправката Джаксън-Ваник, ограничаваща двустранната търговия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.