Хитът на Би Би Си – Почина прочута коза, омъжена за суданец

Неангажирана със семейни задължения коза. Снимка: сп. Огоньок

Козата, която се прочу по света, след като суданец беше оженен за нея насила, почина, предаде Би Би Си. Агенцията съобщи, че новината за тази сватба от февруари м. г., продължава да се чете в сайта на Би Би Си и е разпратена и препратена в милиони и-мейли по света.
Най-вероятно черно-бялата коза Роза се пренесла в отвъдното, задавена с пластмасова торбичка, съобщава агенцията. Добитъкът я глътнал без да иска, докато ядял боклуци по улиците на град Джуба.

Историята на женитбата между суданеца и козата беше публикувана на 24 февруари 2006 г. Тогава Би Би Си описа как судански мъж, хванат да прави секс с коза, бил принуден да я приеме за своя съпруга. Собственикът на животното, г-н Алифи, изненадал мъжа при размяната на ласки с добитъка и отнесъл случая до съвета на старейшините. Те разпоредили прелюбодеецът Чарлз Томб да плати зестра от 15 000 судански динара, които се равняват на 50 долара. “Дадохме му козата, и доколкото знаем, те все още са заедно”, съобщил по-късно г-н Алифи пред вестник Джуба поуст. Той заявил, че по време на инцидента около полунощ на 13 февруари 2006 г. чул шум и когато излязъл на двора, хванал непознат със собствената си коза. Когато го попитал какво прави, мъжът слязъл от гърба й. След като го вързал, Алифи помолил старейшините в града да решат какво да правят. Те настояли прелюбодеецът Чарлз Томб да не се води в полицията, а да плати зестра за козата, която използвал като съпруга, и да се ожени за нея.

След като Томб я взел за жена, заживял заедно с козата, която за случая била кръстена Роза, в предградието Хай Малакал на южносуданската столица Джуба. По-късно Роза родила, явно от извънбрачна връзка, защото новороденото не било човек, а козле, мъжка рожба. По това време “съпругът” бил пиян и отказал да коментира събитието. Детето станало негова собственост.

Повече от година, след като е публикувана от Би Би Си, историята за суданеца, който се ожени за коза, продължава да е една от най-четените новини на информационната агенция. Препечатана от суданския вестник Джуба поуст на 24 февруари 2006 г., и досега тя се коментира всеки ден в различни уеб-форуми и се изпраща в стотици е-mail-и в целия свят. Преди няколко седмици Би Би Си отбеляза повече от 100 000 влизания в информацията за пет поредни дни. Търсачката Гугъл показва повече от един милион уеб-страници, базирани на суданската сватба с коза.

Британецът Том Роудс, основал суданския вестник Джуба Поуст през 2004 г., изпаднал в шок, когато разбрал в разговор с Би Би Си колко хора по света са прочели историята, публикувана първоначално като лаконична новина, без дори да бъде поместена на уеб-страницата на вестника (виж тук разговора на Роудс с Би Би Си). “Леле, какво направихме,” възкликнал той. “Създадохме чудовище.” Роудс видял, че новината постоянно се появява в рубриката “Най-четените истории на Би Би Си” и се притеснил, че ще има неприятности със суданците. Те можели да го обвинят, че очерня имиджа на региона, който полага усилия да се възстанови след 21 години война.

Засега обаче Роудс не е имал подобни неприятности. “Случката не описва Судан в лоша светлина. Тя показва, че суданците имат чувство за хумор”, коментира той, визирайки оригиналното наказание, наложено от старейшините. Няколко души обаче му казвали “О, ти си човекът с козата.”

Според него южен Судан продължава да бъде консервативно общество. Ако мъж бъде да хванат да спи с неомъжена жена, той трябва да се ожени за нея незабавно, за да спаси нейната чест и честта на семейството й. Това е било в основата на наказанието на г-н Томб, след като бил хванат да се люби с нея.

Професорът по биоетика Питър Сингър подкрепя в книгата си “Освобождението на животните” любовта между човека и животното. Снимка: People for the Ethical Treatment of Animals

В научната литература сексуалното привличане и предпочитанията на хората към животни е известно като зоофилия. Терминът, който описва сексуалната активност между човек и животно е bestiality, или зоосексуална активност. Двата термина се различават по това, че не всички сексуални контакти с животни се извършват от зоофили, и не всички зоофили се интересуват сексуално от животните. Въпреки че съвременното общество отхвърля тези контакти, някои автори се изказват в тяхна подкрепа. Такъв е австралийският философ и професор по биоетика в университета в Принстън (САЩ) Питър Сингър, който се прочу с книгата си “Освобождението на животните” , нарочена за крайъгълен камък на движението за правата на животните. Той твърди, че зоофилията не е неетична, ако на животното не се нанася вреда.

Десетки психолози пък настояват, че отношенията животно-човек могат да отидат отвъд сексуалността, и че животните са способни да изграждат истински любовни отношения, които да продължават с години и които не са по-различни от другите връзки, свързани със секса и с любовта.

Научните изследвания показват, че честотата на зоосексуалната активност е доста висока. Повече от 1-2% (а според някои изследвания и 8-10%) от сексуално активните възрастни хора са имали сексуален опит с животни в определен етап от живота си. Още повече (между 10 и 30%, в зависимост от местоживеенето), са имали сексуални фантазии с животни.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.