Гръцка драма или световна трагедия?

Обикновено половинчатите истини са пълни лъжи. Ако извънземен бе дошъл днес да разбере какво става в света, това, което най-много ще го впечатли, е защо всички се занимават с Гърция, когато всъщност мощни финансово-икономически термоядрени бомби са заложени сега в основите на социалната, икономическата и политическата международна система. Истината е, че Гърция се използва като алиби днес, за да бъдат прикрити истинските проблеми на световната финансово-кредитна система и на икономиките, които са на път да предизвикат втора голяма международна криза и рецесия.

Какъв е този театър на абсурда? На първо място това е прекомерната задлъжнялост на американската икономика и безсилието й да излезе от рецесията, въпреки невижданите ликвидни мерки, които обаче не могат да продължат безкрайно. Държавните дефицити на страните от еврозоната де факто подлагат на съмнение еврото и неспособността на европейските икономики да излязат от рецесията.

Икономиката на Китай вече е извън контрол заради страшно големия дисбаланс. В световен план все повече анализатори са разтревожени, че раздаваните от китайските банки заеми могат да доведат до инфлация. Различните кредити вече предизвикаха опасно надуване на цените на недвижимите имоти. Дефицитът и дългът не са само „гръцка драма“. В еврозоната изчисленията сочат увеличение на дефицита от 6,2 през 2009 г. до 6,6 на сто за тази година. Много по-лоша е ситуацията в САЩ, където прогнозите са за дефицит от над 10 на сто през 2010 г. В Япония дефицитът миналата година бе 10,5 на сто за 2009 г., а прогнозата за настоящата година е за 10,2 на сто.

Това, което повече буди страх, е, че „по стъпките на Гърция вървят и САЩ“, както писа в. „Файненшъл таймс“. Това важи и за Великобритания. Държавният дълг на САЩ възлиза на 12,44 трилиона долара, а бюджетният дефицит за финансовата 2010 г., която приключва на 30 септември, се очаква да счупи всички рекорди и да възлезе на на 1,556 трилиона долара. Но това, което всички по света, и най-вече представителите на ЕС, не желаят да кажат, като използват Гърция за алиби, е, че една голяма част от пазарите са се изчерпали.

Как е възможно да продължи обслужването и финансирането на дефицитите на големите европейски страни, а не само на тях, но и на други държави с мощни икономики, като Великобритания, Германия и други? Концепцията за управлението на Европейския съюз в контекста на създадения валутен съюз на еврото е неуспешна и създаде взривоопасни икономически и социални проблеми и политически безпътици. Гръцкият проблем днес е проблем на ЕС. Проблемът на ЕС е проблем на САЩ, а проблемът на САЩ е един голям, световен балон на дълга, готов всеки момент да се спука.

Полезно е да анализираме какво е станало през последните 20 години, но по-практично е да видим какво можем да направим в следващите 20 години, за да не се окаже, че е късно и че бурята вече е във вихъра си. Днес над световните икономики са започнали да се появяват все по-тъмни облаци, които ги тласкат към дисбаланси, характерни за времето от преди Втората световна война. А тези облаци е възможно в даден момент да доведат нещата дотам, че никой да не се занимава с Гърция.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.