Убиецът с поршето се измъкна от затвор

Поршето след катастрофата. Снимка: авторът

Преди месец тихомълком беше осъден на пробация един тип, който уби белгийско момиче на завоя „Стависки“ след като караше и изпреварваше като бесен в пълно съзнание. Не стана ясно дали са му отнели книжката, но милозливият съд му върна потрошеното Порше 911, с което се чувстваше господар на пътя и на живота на пътуващите.

Бях там и станах очевидец на сцената. Секунди по-рано набих опасно спирачки след като поршето ме изпревари с мръсен рев, прибра се на сантиметри пред бронята ми и продължи да изпреварва на непрекъсната линия мирно каращите с 60 км/ч отпускари. Отзад в колата возех съпругата си и двете си деца.

С очите си видях как шофьорът Неделчо Пенчев говореше по телефона вместо да се опита да помогне за отместването на колата, под която е беряла душа 21-годишната белгийка Мариян Ван Дале. После прочетох в хрониката, че при пристигането на полицията Пенчев побягнал. Чуха се и версии в защита на шофьора-убиец, че едва ли не момичето изскочило пред колата му. Накрая той се призна за виновен и получи присъда „пробация“. След съдебния прецедент с условната присъда за Максим Стависки това беше очаквано и логично.

Днес се сещам отново за този случай, защото попаднах на група във Фейсбук, която заклеймява друга „ВИП“ персона за катастрофа, при която тежко е наранил двама души. „ВИП“ персоната е актьорът от Народния театър Валери Йорданов.

Йорданов не отрича вината си за инцидента и обяснява в телевизия bTV, че е возил в колата съпругата си и малкото си дете, спазвал е ограниченията, но е получил хипогликемичен припадък, тъй като е диабетик.

Слушайки го всеки баща-шофьор като мен ще изпита за секунда панически ужас от хипотезата, че това може да се случи и с него. Колкото и да си внимателен и да спазваш правилата, провидението може да се намеси и да промени трагично съдби. Не дай си Боже – да те направи за секунда инструмент за отнемане на човешки живот.

Струва ми се обаче, че жадуващите справедливост, които сочат с пръст ВИП актьора от Народния театър като недосегаем, нещо бъркат. Да, той е ВИП в оригиналния смисъл на превода от английски „много важна персона“. Важен за културата ни, за паметта ни, за идентичността ни като народ, е всеки талантлив актьор, който получава мизерни пари за да поддържа живо изкуството на Мелпомена в една среда, в която трагедията се асоциира с терзанията на героиня от турски сериал.

Нека не го бъркат с другата, по-масова интерпретация на ВИП като Недосегаем за правосъдието, или Very Intouchable Person, какъвто се оказа Стависки, въпросният Пенчев и… депутатът Борислав Великов, който прегази човек преди няколко месеца.

И ни се чу за този случай, ни се видя по телевизията…

Виж още текстове от Атанас Чобанов в сайта му atanas.fr

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.