Ще подчини ли Саркози френските медии?

Хенри Самюъл

През 2007 г. сп. „Експрес“ разкри, че публикуваните в сп. „Пари мач“ снимки на спортуващия Саркози са обработени, за да се прикрият „паласките“ на талията му

Никола Саркози бе обвинен, че се опитва да „берлусконизира“ френските медии, след като лично се намеси, за да спре продажбата на най-влиятелния вестник – „Монд“ – на леви бизнесмени от опасения, че изданието може да се противопостави на преизбирането му.

Никола Саркози не иска доста влиятелния всекидневник да попадне в ръцете на екип, воден от Матийо Пигас, банкер, който ръководи „Лазар Франс“, и Пиер Берже, дългогодишен партньор на Ив Сен Лоран – и двамата смятани за близки до опозиционната Социалистическа партия. Третият член на екипа – Ксавие Ниел – е телекомуникационен магнат с лично богатство от два милиарда евро. Триото даде да се разбере, че е готово да инвестира до 100 милиона евро във вестника, който няма да може да даде заплати за юли, ако не си намери купувач.

Десният президент заплаши да оттегли около 45 милиона евро държавни средства, заделени в помощ на преструктурирането на останалите без пари печатници на вестника, ако той бъде купен от водещото трио, тъй като се опасява, че те ще поведат кампанията срещу преизбирането му през 2012 г. Саркози отправи заплаха към Ерик Фоторино, главен редактор на независимия всекидневник, след като го привика в Елисейския дворец миналата седмица. Саркози е загрижен, защото Пигас някога работеше в правителството на Доминик Строс-Кан, който сега оглавява Международния валутен фонд, но е смятан за най-голямата заплаха за Саркози, ако се изправи срещу него след две години. Берже отдавна симпатизира на Социалистическата партия.

Според списание „Поан“ Саркози изрази също неодобрение към Ниел, описвайки го като „воайор“, тъй като той започнал кариерата си с инвестиции в леко порнографско издание в Минител, френския предшественик на интернет. Саркози е крайно чувствителен към информации в медиите и много френски вестници неохотно публикуват статии, които биха опетнили президента. По-рано тази година френските медии пренебрегнаха слуховете, че Саркози и съпругата му Карла Бруни-Саркози имат извънбрачни връзки, въпреки че те бяха широко отразени в Европа и в интернет.

Виден член на екипа на Пигас описа заплахата на Саркози като „шокираща“. „Това поведение дълбоко напомня на Силвио Берлускони (италианският премиер и медиен магнат)“, каза той пред „Дейли телеграф“. „Учудващо е, че Франция стигна дотук“, каза той. Фоторино омаловажи заплахата на Саркози, като каза, че има политически интереси в „Монд“ още от създаването му през 1944 г. като частичен антидот срещу дискредитирани колаборационистки медии и че „това няма да се промени“.

„Монд“ отложи срока за избор на нов собственик до 21 юни. „Фигаро“, „Еко“ и „Журнал дю диманш“ са собственост на близки приятели на президента, както и Те Еф1 , най-гледания телевизионен канал. Саркози неотдавна промени също закон, който му позволява вече да назначава директора на държавната телевизия, и се очаква да номинира свой човек идната седмица.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.