Защо се лее кръв в Киргизстан

Безредиците в Бишкек. Снимка: новини

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че няколкостотин души са загинали при междуетническите сблъсъци в Киргизстан, според Франс прес. Все още е твърде рано да бъде определен точният брой на жертвите. Посочва се, че част от загиналите вече са погребани и може изобщо да не бъдат включени в черната статистика.

На фона на продължаващите размирици в Южен Киргизстан в Джалалабад са изпратени специални сили от столицата Бишкек. „Не можем да се справим със собствени сили. Имам нужда от подкрепления“, обяснил пред журналисти кметът на града Максатбек Жеенбеков. „Хората, извършили клането тук, са над две хиляди души, настроени са много агресивно. Били са провокирани да го направят. В града действат провокатори“, заявил градоначалникът. Временното правителство на Киргизстан мобилизира военните от резерва на възраст до 50 години и въведе комендантски час в цяла Джалалабадска област. В региона не спират сблъсъците между етнически узбеки и киргизи, започнали миналата седмица в съседния град Ош, посочва в. „Утро”.

Москва не остава настрана от киргизстанските събития и прехвърли вчера в своята военновъздушна база Кант подсилен батальон десантчици. Те ще охраняват руските военни обекти в Киргизстан, ще гарантират сигурността на руските военнослужещи и семействата им. Руският военен контингент, изпратен с тази цел в Киргизстан, е подсилен допълнително по разпореждане на президента Дмитрий Медведев. Това съобщи по-късно Наталия Тимакова, прессекретар на държавния глава, цитирана от агенция Регнум. Световната общност внимателно следи събитията в страната; ОССЕ, ООН и ЕС изпращат свои представители в Киргизстан.

Има данни, че племенник на сваления президент Курманбек Бакиев ръководи действията на една от тълпите, които рушат сгради и магазини. Самият бивш държавен глава обаче заяви, че няма нищо общо с безредиците, добавя „Утро“. Независимо от въведеното извънредно положение в Ошка област временният кабинет не успя да вземе под контрол ситуацията. Междувременно обаче проливен дъжд с градушки прогони тази нощ мародерите от улиците на Джалалабад и потуши пожарите в много подпалени къщи. И. д. гурбернатор на Джалалабадска област Бектур Асанов обеща пред националната телевизия силите на реда да минат в „твърдо настъпление“.

Официални източници съобщили за киргизстанската агенция 24.kg, че в Ошка област са убити трима служители от органите на реда. Според киргизстански правозащитник обаче вчера неформални лидери на киргизката и узбекската общност в Ошка област се споразумели за мирни преговори. Организацията ислямска конференция (ОИК) призова населението на Киргизстан – държава, която е неин член, да проявява сдържаност и „да се върне към мирния живот в рамките на закона и правото“, добавя РИА Новости.

В Ню Йорк се състоя митинг на две землячески организации – киргизка и узбекска, които призоваха ООН да подпомогне възстановяването на реда в Киргизстан. Това съобщи бишкекската агенция АКИпрес, цитирана от руския сайт Газета.ру.  „Киргизите и узбеките са братски народи. Свързват ни обща религия, сходство в езиците и културите“, се казва в обръщение на активистите. Според тях, „зад всички събития в Киргизстан стоят сили, заинтересовани от дестабилизиране на обстановката в страната“.

Комендантът на Джалалабадска област Кубатбек Байболов заяви, че е задържан известен политик, заподозрян като организатор и ръководител на масовите етнически сблъсъци в Ош, предаде Интерфакс. Името на заподозрения не се съобщава в интерес на следствието. В показанията си той заявил, че в безредиците са замесени и хора от други политически партии. Според него размириците били организирани поради стремежа на някои политически сили да осуетят насрочения в Киргизстан за 27 юни референдум за нова конституция и да свалят днешната власт, добавя Интерфакс.

Бившият секретар на киргизстанския Съвет за сигурност Мирослав Ниязов информира, че подготвя за изпращане в южните области интернационална миротворческа рота, съобщи Лента.ру. По думите му, в състава й ще има ветерани от войната, водена от Съветския съюз в Афганистан, офицери от десантните войски и казаци.
„Ще поискаме от министерството на отбраната своя зона на отговорност. Има твърде много желаещи да бъдат включени в ротата, но засега не можем да вземем повече от 100 души“, добави Ниязов.

Ако генералите в оставка наистина успеят да въведат ред в Южен Киргизстан, временното правителство окончателно ще бъде изтласкано на заден план. И може да се осъществи сценарият, вече обсъждан в Киргизстан, според който представител на силовите структури спасява страната от безредиците, получава народната подкрепа и достъп до върховната власт, коментира информационният портал. Ниязов впрочем вече отбеляза, че Киргизстан има нужда от нов лидер, „а временното правителство, каквито усилия и да полага сега, вече е закъсняло“, допълва Лента.ру.

Мнозинството узбеки в Южен Киргизстан подкрепят новото временно правителство, докато местните киргизи остават верни на Бакиев, отбелязва „Таймс“ и припомня, че Русия и САЩ се борят за влияние в Киргизстан, където и двете страни имат военни бази. Това може да доведе до гражданска война в Киргизстан. Признанието на временното правителство в Бишкек, че не е в състояние да поддържа реда в страната, показва безсилието му. Това на свой ред насърчава поддръжниците на бившия президент Курманбек Бакиев, а също така нажежава конфликта между етническите киргизи и узбеки, пише „Таймс“.
Правителствата на САЩ, Великобритания и останалите страни от ЕС подготвят евакуацията на чужденците в Южен Киргизстан, пише в. „Дейли телеграф“. Там в момента се намират около 25 американци и няколко европейци. Външният министър на Пакистан съобщи, че 15 пакистански студенти са били отвлечени в град Ош.

САЩ внимателно следят как Русия ще реагира на тази криза. Москва е отдавна против американското военно присъствие в базата в Манас. В началото на годината Русия оказа натиск на и.д. президент Роза Отунбаева да не продължи договора за отдаване под наем на САЩ на военновъздушната база в Манас. Отунбаева го удължи с една година, напомня вестникът. Мнозина сега се опасяват, че Киргизстан ще тръгне по стъпките на съседен Афганистан и ще се превърне в арена на кръвопролитен хаос и беззаконие, а Русия, САЩ и Китай имат интереси в този централноазиатски регион, пише в. „Файненшъл таймс“.

Размириците избухнаха след разпространил се в четвъртък слух, пише в. „Монд“. „Твърдението, че киргизка жена била изнасилена от узбеките предизвика сбиване между узбекски и киргизки младежи, което впоследствие прерасна в размирици в нощта на 10 срещу 11 юни в Ош“, обяснява политологът Сергей Масулов. Ош е главният град в Южен Киргизстан, където живее значително узбекско малцинство. „Ставащото сега в Южен Киргизстан не е етнически конфликт, а класическа провокация на подривни елементи и престъпни групировки, които се опитват да дестабилизират страната и да прекъснат задвижения от новите власти политически процес“, цитира вестникът мнението на Масулов.

В този регион със силно застъпена организирана престъпност, специализирана в наркотрафика, мнозина жители виждат в размириците ръката на бившия президент Курманбек Бакиев, който бе свален от власт след демонстрации през април, отбелязва „Монд“. Южен Киргизстан е бил една от крепостите на бившия президент, чийто брат Ахмат контролирал района с помощта на престъпни банди, главно мафиотския бос Айбек Мирсидиков с прякор „Черния Айбек“, заявява киргизстанският анализатор Санобар Шерматова.

Узбекистан и Киргизстан често са били в конфликт заради земи и вода в плодородната Ферганска долина, която Сталин е разделил между Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан, пише в. „Ню Йорк таймс“. Долината продължава да е етническа бъркотия, а анклави с малцинства като узбеките в Ош и преди са били сцени на насилие, отбелязва вестникът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.