Парализата на Меркел

Ангела Меркел. Снимка: АП/БТА

Германското правителство сега възлага всичките си надежди на Месут Йозил и Томас Мюлер. Те не са членове на кабинета, а са новите звезди на националния отбор по футбол. Ако въобще това е по силите някого, те може да променят съдбата на безнадеждната коалиция на канцлерката Ангела Меркел. Ако те спечелят Световното първенство в Южна Африка, в цялата страна ще настанат празненства и никой няма вече да се тревожи за катастрофалното правителство. Най-малкото това е възможност. Тя е проработвала преди: лошо представящи се правителства са оставали на власт благодарение на връхлитащата футболна треска. „Пийте бира, гледайте футбол“, каза депутат от Християндемократическия съюз (ХДС) онзи ден, когато журналист го попита как да преживее следващите седмици.

Коалицията в Германия прилича на тази във Великобритания: споразумение между консервативния ХДС и либералната Свободна демократическа партия – либерали (СвДП). Но за разлика от Великобритания в Берлин нямаше меден месец. От началото миналия септември има постоянни вътрешни борби, разногласия – хаос. Членовете на кабинета се обръщат едни към други с „Гуркен“ („краставици“) или „Вилдзау“ („дива свиня“). Някогашният идеален партньор на Меркел – подкрепящата бизнеса СвДП – се оказа кошмар.

ХДС стана модерна консервативна партия със силен интерес към социалното равенство, правата на гейовете и защитата на околната среда, докато СвДП е изостанала в 80-те години и е партия, занимаваща се с една единствена тема: тя иска да намали данъците или поне да спре увеличаването им. Под ръководството на нейния своенравен лидер – външния министър Гидо Вестерсвеле – членовете й с радост пренебрегнаха належащите проблеми на международната финансова криза.
Досега коалицията успява да прояви несъгласие към всичко – бюджета, здравната реформа, мерките в помощ на изпитващия затруднения автомобилостроител „Опел“.

Последният спад беше миналата седмица, когато Меркел и Вестервеле представиха по думите им „спестовен пакет“. Те искат да спестят 8 милиарда евро до 2014 г. главно чрез съкращаване на социалните разходи и да подкрепят бедните родители и дългосрочно безработните. Това прилича на списъка с желания на СвДП. Веднага се надигнаха гневни викове – и не само от опозицията. Членове на ХДС казаха, че според тях пакетът не е социално балансиран, като настояха, че няма никакъв принос от по-заможните хора. Около 20 000 души демонстрираха през уикенда в Берлин срещу предложените съкращения, а вестниците публикуваха некролози на коалиционното правителство. „Ауфхьорен!“ („Спрете!“), гласи тази седмица водещото заглавие на германското информационно списание „Шпигел“, а на снимка отдолу са угрижените Меркел и Вестервеле.

Някога Меркел беше наречена „Кралицата на Германия“ заради президентския й стил. В голямата коалиция с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) тя можеше да запази по-голяма свобода на действие и просто да бъде посредник в процеса на управление. Тя имаше насреща силни фигури като финансовия министър Пеер Щайнбрюк. Но сблъсквайки се със съвсем различен коалиционен партньор, тя изглежда удивително слаба – почти парализирана – и неспособна да владее постоянните спорове между членовете на коалицията. Избирателите напразно чакат някакво вдъхновение или обяснение за пътя напред. Самата Меркел изглежда не знае каква е целта на нейното управление. Тя допусна нетипични грешки: не отиде лично да убеди президента Хорст Кьолер да остане, преди той да се оттегли от поста. Вместо това разговаря с него по телефона. Тя също така унижи важни съюзници като министърката на труда и социалните грижи Урсула фон дер Лайен.

Слабостта на Меркел се усеща и в Европа. При положение че валутата е в криза, предишни германски канцлери щяха да поемат водеща роля. Тя, напротив, изглежда не проявява интерес. Действията й са лишени от блясък; с радост оставя на френския президент Никола Саркози инициативата за договаряне на нови правила за Европейската централна банка. Различията се откроиха на среща между Саркози и Меркел в понеделник – и двамата говореха за обща европейска бизнес политика, но изглежда имаха предвид различни неща. Меркел просто иска по-добра координация и по-строги наказания за страните, които харчат твърде много; Саркози настоява за по-голяма солидарност от Германия – в миналото той е критикувал германските съкращения на разходите. Единството, демонстрирано някога от Франсоа Митеран и Хелмут Кол, отдавна е изчезнало.

Критичният ден ще бъде 30 юни: тогава ще бъде избран новият президент. Ако кандидатът на Меркел – приветливият министър-председател на провинция Долна Саксония Кристиан Вулф от ХДС – не получи достатъчно гласове, това ще бъде краят на това коалиционно правителство и може да се наложи да бъдат произведени предсрочни избори. Това обаче е малко вероятно, тъй като много депутати биха загубили местата си при подобно развитие. По всяка вероятност те ще стиснат зъби и ще се надяват на 11 юли. Това е денят, в който ще се играе финалът на Световното първенство.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.