Проф. Иван Илчев: Министър Игнатов клевети Софийския университет

Проф. Иван Илчев. Снимка: e-vestnik

Академичното ръководство на Софийски университет в открито писмо рязко се противопостави на изказванията на министър Сергей Игнатов по отношение на най-старото висше учебно заведение, направени на парламентарни заседания, посветени на финансовото състояние на университета.

„Министърът на образованието Сергей Игнатов се опитва да постави Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) в неблагоприятен контекст. Това не говори добре за търпимостта и умението му да работи в една демократична среда… Явно той чува само това, което би искал. Държа да кажа, че не правителството, а министърът, който курира висшето образование и науката, на практика, води атака срещу Софийския университет, атака срещу, за съжаление, единственият видим в европейското пространство широко профилен български университет. Приканвам народните представители да си припомнят кога господин министърът е говорил толкова емоционално за някое слабо висше училище, както говори за Университета“, заявява ректор Илчев. „Идеалът на Министерството е да превърне и Университета в своего рода висше училище, което само бълва абсолвенти, но няма добро висше училище в света, в което нивото на науката да не е високо.

Академичният съвет на Университета единодушно смята, че министърът не притежава качества, които да му позволят да се справи със сегашните проблеми пред висшето образование и науката. Според университета, министър Игнатов се опитва да противопоставя средното образование на висшето, учителите на преподавателите в университетите, асистентите на професорите, изследователите в БАН на университетските преподаватели. „Използва политически инсинуации или по-скоро клевети, когато говори за най-значимото висше училище в България, като опитва да го вкара в недостойни политически борби“, се казва в откритото писмо.

В откритото писмо академичното ръководство опровергава думите на Сергей Игнатов за това, че Софийският университет е получавал най-голямата държавна субсидия. „Софийският университет никога не е получавал повече средства от другите висши училища, нито за обучението на студенти, нито в рамките на субсидията за наука, нито за социално-битови разходи“, заявяват категорично от СУ и подчертават, че никога не са получавали субсидия за поддръжката на библиотека, която е втора по-големина в страната като библиотечен фонд. Издръжката на библиотеката е на стойност около 2 милиона лева годишно и се поема от цялостната субсидия, въпреки че е най-посещаваната в страната.

„Всъщност, това едва ли има значение за господин министъра, който в едно интервю заяви, че според него броят на книгите в една библиотека нямал връзка с качеството на висшето учебно заведение“, допълват от СУ. Освен това от там заявяват, че никога не са получавали субсидия за университетското радио и телевизия, както и различна от останалите университети субсидия за научна дейност . Въпреки това от Софийския университет са спечели редица международни и вътрешни научни проекти. Само за миналата година университетът е спечелил 20 от общо 55 милиона от фонд „Научни изследвания“ и 30% от всички научни изследвания в България. Единствените допълнителни средства, които са получени, са за поддръжка на сградния фонд на университета, и то те не са получени в пълния размер, който е обещан.

От името на академичното ръководство ректорът се противопоставя категорично на думите на министър Сергей Игнатов, че университетът имал неоптимални вътрешни структури, като посочва, че анализ на тази структури не правен и министър няма необходимата му информация, за да прави тези изводи. Освен това в откритото писмо СУ посочва данни за последните години за броя на обучаваните студенти, от което се вижда, че той непрекъснато нараства. Което пък и опровергава думите на министъра.

„Няма да се повлечем по модното увлечение да правим сензационни специалности и магистратура само за да привличаме студенти и така да печелим, без да се интересуваме от това дали те ще бъдат полезни на обществото. Университетът няма да се превърне в печатница за дипломи!“ Илчев припомня, че от години академичното ръководство предупреждава, че системата на финансиране е порочна и е „бомба със закъснител в условията на финансова криза“.

Също така от университетът се противопоставят на изнесените данни за съотношението между преподаватели и студенти.
Според министър Игнатов то е 1:6. В СУ работят 1643 преподаватели, а студентите са 24332. „Вярно е, че министърът е египтолог, но би следвало в екипа му да има хора, които да могат да смятат. Съотношението е 1:14.8″, посочват от СУ.

Ректорът се противопоставя и на твърдението за изостаналостта на висшето училище с реплика от Евангелието на Матей, като е категоричен, че развитието и прогресът са видими. На друго обвинение – за неизползвани целеви средства, в откритото писмо обясняват, че университетът не е оползотворил всички средства, тъй като те или са били изплатени твърде късно или е трябвало да бъдат пренасочени към други сфери, които не са били в интерес на обществото.

Също така е невярно и твърдението, че в доклада на Сметна палата били констатирани 40 съществени закононарушеня. Това е абсолютно невярно, извадено е от контекста и е некоректно поднесено“, посочва ректорът и обяснява, че само едно е същественото нарушение по въпрос с обществените поръчки и там препоръката е била изпълнена. Нарушенията в доклада на Сметната палата са по-скоро препоръки и забележки и ръководството се съобразява с тях. В заключение, като професионални изследователи, смятаме, че народните представители имат нужда от точна информация, за да вземат необходимите за обществото решения. А поднесената им, както във въпросите, така и в отговорите информация далеч не е точна.“

„Да заяви пред Вас, уважаеми народни представители, че на заседание на АС на СУ министърът чул само оплаквания, че животът е лош, означава само това, че господин министърът чува само това, което би искал да чуе.“ Освен това ректорът напомня, че не е очаквал във време на криза незабавни промени в субсидирането на заведението, но е предложил да се започне диалог по тях. „За съжаление, докато положението продължаваше да се влошава, отговор на нито един от тези документи не сме получили.“ В заключение ректорът прилага съпоставителни таблици за рейтинга на висшите учебни заведения, сред които Софийският университет е на първо място. „Не сме идеални, знаем си кривиците, но резултатите от труда на цялата колегия са впечатляващи при мизерното ни финансиране.“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.