Обама: „Бритиш петролиъм“ ще си плати

Барак Обама оглежда пораженията от разлива в Мексиканския залив. Снимка: Белия дом

Американският президент Барак Обама се зарече да „накара Би Пи да плати“ не само струващото милиарди долари почистване на Мексиканския залив, но и възстановяването на икономиката в района. В първото си телевизионно обръщение към нацията от Овалния кабинет, откакто встъпи в длъжност, Обама отправи най-острите критики срещу „Бритиш петролиъм“, откакто нейна нефтена платформа се взриви преди почти два месеца, предизвиквайки катастрофален петролен разлив в Мексиканския залив. Той направи изказването часове преди планираната за днес среща в Белия дом с шефовете на петролната компания, отбелязва в.“Телеграф“.

„Ще накараме Би Пи да плати щетите, които предизвика тяхната компания“, цитира вестникът изявлението на Обама, очаквано от милиони американци. „Ще се срещна с председателя на Би Пи и ще го уведомя, че трябва да отдели каквито ресурси са нужни за обезщетяване на работниците и собствениците на предприятия, пострадали в резултат на безразсъдството на неговата компания“, заяви президентът. По думите му събраните средства ще бъдат контролирани не от „Бритиш петролиъм“, а от независима трета страна.

Продължилото 18 минути обръщение, което изобилстваше от военни метафори във връзка с действията за овладяване на петролния разлив, беше направено, след като правителството увеличи почти двойно оценката за количеството изливащ се нефт в Мексиканския залив, възлизащо в момента на около 60 000 барела на ден.

Обама използва речта, за да покаже, че владее ситуацията в Мексиканския залив, да предупреди американците, че поправянето на щетите ще отнеме месеци и дори години и да ги укори за продължаващата им зависимост от евтини и замърсяващи околната среда източници на енергия, пише в. „Таймс“. „Последствията от нашето бездействие сега се виждат с просто око“, каза той, имайки предвид не само екологичната катастрофа в Мексиканския залив, но и множеството китайски фирми, които изпреварват американските компании в областта на чистата енергия.

По-малко от една трета от американците одобряват действията на Обама за справяне с кризата, а искането му „Бритиш петролиъм“ да плати всеки цент за почистването на петролния разлив скоро може да бъде подложено на проверка от тълпи от адвокати. Президентът настоява парите, които ще се съберат за покриване на щетите, да бъдат управлявани от независима трета страна, но правните възможности на правителството да накара петролната компания да се съгласи на това будят съмнение. Шефът на Би Пи в САЩ Ламар Маккей отказа да се ангажира с подобно обещание.

Възползвайки се от бедствието в Мексиканския залив, за да постави още по-настойчиво въпроса за приемане на законодателство, за което той призовава още от времето на кандидатпрезиденстката кампания, Обама каза, че иска да види подходи за ориентиране към чисти източници на енергия и от републиканците, и от демократите, включително за повишаване на стандартите за енергийна ефективност на сградите и автомобилите, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“. Според него постигането на енергийна независимост е въпрос на национална сигурност и е време САЩ да „вземат съдбата си в свои ръце“, като обаче изтъкна, че напредъкът е спъван от „лобисти на петролната промишленост“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.