Газа – блокадата, която не съществува

Тунел между Египет и ивицата Газа. Снимка: пропа

„Флотилията на мира“ не успя да стигне до Газа, но инициаторите постигнаха основната си цел: целият свят заговори за вдигане на блокадата. Израел бе призован да го стори от външните министри на държавите в Европейския съюз. Експерти предполагат, че ЕС ще настоява в специална резолюция секторът да бъде отворен за доставка на товари с осигуряване на строг контрол и при уточнен списък на забранените стоки. Франция и Великобритания предлагат да поемат отговорността за проверка на пратките, изпращани в Газа от чужбина, с цел да се възпрепятства оръжейната контрабанда. В общи линии лидерите на страните от ЕС засега са настроени доста коректно към Израел и са искрено убедени, че блокадата ощетява най-вече еврейската държава, включително в сферата на сигурността.

Успоредно с това в международните среди се обсъжда разследването на нападението срещу кораба „Мави Мармара“. В момента Евросъюзът е готов да подкрепи израелската комисия, а за наблюдатели са определени произраелски личности – северноирландецът Дейвид Тримбъл и Кен Уоткин от Канада. Не е изключено обаче, ако Израел не се вслуша в „приятелските“ подканвания да спре блокадата, позицията на Европа за превземането на кораба, пратен от движението „Свободна Газа“, доста да се втвърди. Правителствата в тези държави са принудени да вземат предвид мнението на многобройния мюсюлмански електорат.

Прекратяване на блокадата целеше с посещението си в Газа и генералният секретар на Арабската лига Амр Муса. Показателно е, че това бе първата визита на арабски ръководител от този ранг в сектора след преврата, извършен от „Хамас“ през 2007 г. До момента повечето арабски държави подкрепяха, макар и негласно, блокадата на „“Хамас“тан“, но ситуацията се промени. С публичното изявление, че „целият свят днес е на страната на палестинците“, Амр Муса отправи сигнал, че отношението към „Хамас“ в арабския свят е станало далеч по-снизходително. Зарадван, един от министрите в кабинета на „Хамас“ тутакси съобщи, че „бойкотът на Газа от арабските нации е приключил“.

Против евентуално отменяне на блокадата е настроен само ръководителят на палестинската администрация Махмуд Абас, но и той бързо ще промени своето мнение, за да не се озове в изолация. Съвсем до неотдавна блокадата бе подкрепяна от Египет, но сега КПП в Рафа е отворен. Кайро дори разреши в сектора да влязат 70 депутати от иранския парламент. Същевременно т. нар. миротворци от всевъзможни бои планират цяла серия от опити да пробият блокадата по море.
Основателката на движението „Свободна Газа“ Грета Берлин обеща нови флотилии да заминават една след друга. Почти не се споменава вече за хуманитарна мисия – миротворците просто искат да покажат на палестинците, че „не са сами“. Явно със същата цел организацията „Репортери без граници“ праща в Газа от Бейрут журналистически екип от 50 души. Между два и четири плавателни съда с „хуманитарна помощ“ подготвя Ливан. За екипиране на тази „мирна флотилия“ съдействат според медиите активисти от „Хизбула“. Иран също не остава настрана – според някои източници корабите му ще бъдат ескортирани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Не е изключено поредната провокация да се организира достатъчно професионално, за да бъде Израел принуден да употреби сила, а после – съвсем аргументирано обвинен в необоснована агресия.

Всичко това поражда въпроса дали си струва да поддържаме блокадата, щом на практика няма смисъл от нея. Египет отвори своите граници, а неотдавна светът се убеди, че слуховете за глад, настъпил в Газа, са твърде преувеличени. Снимки, демонстриращи изобилието на пазарите и в магазините на Газа, обиколиха световните медии. А по време на обеда, даден от Исмаил Хания (оглавяващ правителството на „Хамас“ в Газа – б. р.) в чест на египетските парламентаристи, избухна скандал: стана ясно, че повечето сервирани ястия са… от израелски произход.

Тъй че икономическа блокада просто не съществува. Това е чисто политически фактор, който днес се превръща в голям проблем за Израел. Ако се разграничим изцяло от Газа и прехвърлим грижите за нея на Египет и световната общност, както предложи неотдавна премиерът Нетаняху, това де факто ще означава да признаем пълната автономия на сектора и логично би следвало Израел да се откаже от контрола върху морските си граници.

Явно трябва да се поучим на хитрост от нашите противници, които използват помощ от Израел и при все това го обвиняват, че е наложил блокада. В нашия случай това означава публично да обявим, че вдигаме блокадата, но да въведем куп строги ограничения, може би да се възползваме и от присъствието на международните наблюдатели. Нека Евросъюзът поеме контрола върху пратките, доставяни в Газа по море. И безспорно КПП-тата трябва да са отворени само в една посока – без да пускат палестинци да работят в Израел.

Да, подобна отстъпка ще е повод „Хамас“ да триумфира, но този триумф ще е по-краткотраен от тактиката на движението – да дискриминира Израел и да печели симпатиите на цял свят, като се оплаква от „безчовечната блокада“. Налага се да разберем, че сме принудени да направим тая стъпка, за жалост неизбежна – няма смисъл от блокада, която не съществува. Във всеки сблъсък между икономиката и политиката победител остава икономиката.

Същата картина виждаме днес при опитите на израелски синдикати да бойкотират турските стоки. С това не постигат нищо, освен шумотевица – израелският пазар е прекомерно наводнен с турска продукция. Още през 19-и век Наполеон не можа да предотврати проникването на английски стоки в завоюваните от него страни – какво остава за днешния свят, света на глобализацията. Та нали се провалиха дори старанията на палестинската администрация да бойкотира израелската продукция. Нещо повече, стана ясно, че самият Израел не може да осигури изпълнението на закона от 2008 г., забраняващ да се инвестира в икономиката на Иран – при все че става дума за най-заклетия враг на еврейската държава.

Изводът е само един: държавата трябва да се ръководи предимно от собствената си изгода, а не толкова от принципи, действащи най-често в нейна вреда. Блокадата също е по-удобно да се реализира, без да се разгласява това по цял свят.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.