Полша – избори за президент под знака на трагедията

Национална трагедия подготви сцената в Полша за президентски избори, чийто резултат може да предопредели посоката на страната по въпроси като приемането на еврото, социалната реформа и дори мисията в Афганистан.

В неделя, два месеца след като президентът Лех Качински загина при самолетна катастрофа с още 95 политици и общественици, поляците ще изберат негов приемник. Двамата главни съперници са хора, чиито съдби вече бяха променени от катастрофата – Ярослав Качински, братът близнак на загиналия президент, и председателят на парламента Бронислав Коморовски, комуто законът отреди ролята на изпълняващ длъжността президент.

Качински, бивш премиер, известен със социалния си консерватизъм и заядлив стил, се радва през последните седмици на увеличена популярност, пътувайки из страната за срещи с избиратели, на които е възприел нехарактерен за него умерен и помирителен тон. Близнаците бяха изключително близки още детството си, после като активисти на антикомунистическото движение „Солидарност“ до основаването на вдъхновената от католическите ценности партия „Закон и справедливост“.

Социологическите проучвания обаче показват, че Качински, който в петък навършва 61 години, няма да може да привлече достатъчно гласове, за да се пребори с Коморовски, също бивш активист на „Солидарност“ и издънка на столетен аристократичен род. Коморовски принадлежи към умерената и пазарноориентирана управляваща партия Гражданска платформа на премиера Доналд Туск и като президент ще даде на правителството зелена светлина за още реформи в източноевропейската държава с 38 милиона население – най-голямата бивша комунистическа страна, присъединила се към Европейския съюз през последните години.

Полша е единствената страна в ЕС, която избегна рецесията по време на глобалния икономически срив и курсът, който ще зададе сега, ще определи как ще продължи от тук нататък, докато Европа се бори с новата дългова криза, започнала в Гърция и обхванала и други страни.

Президентът на Полша има до голяма степен представителни функции, но има и право на вето върху законите. Покойният президент Качински, който беше за силна социална държава и проявяваше скептицизъм към по-тесните връзки с ЕС, често използваше това правомощие, за да спира и бави програмата на Туск. Политически наблюдатели смятат, че брат му ще прави същото.

В Полша президентът е също така главнокомандващ и упражнява влияние върху военните операции в чужбина. Коморовски заяви в събота, че иска мисията на страната му в Афганистан скоро да приключи – друга тема, по която позицията му съвпада с тази на премиера Туск, който същия ден каза, че ще настоява НАТО да изработи график за изтегляне. Полша има 2600 войници в Афганистан.

С Комаровски начело на държавата за Туск ще е по-лесно да изпълнява програмата си за икономическа реформа, която включва приватизация на повече държавни предприятия и увеличаване на пенсионната възраст, която сега е 60 години за жените и 65 – за мъжете – мерки, целящи съкращаване на бюджетния дефицит. Коморовски подкрепя също целта на правителството да приеме еврото през следващите пет години. Той казва, че това трябва да стане през 2015 или 2016 година.

Качински е по-сдържан по отношение на еврото, опасявайки се, че въвеждането му може да предизвика скок на цените, който ще засегне бедните. В неделя той заяви, че преминаването към евро може да стане едва след като „джобовете на поляците са напълно в безопасност“. Неговите консервативни възгледи за хомосексуалистите и за запазване на строгите закони против абортите също не изглеждат в крак с основните европейски тенденции.

Коморовски обещава също да сложи край на битката между президентския дворец и премиерската канцелария, която характеризираше отношенията между президента Качински и премиера Туск през последните три години. „Дойде времето да сложим край на споровете“, каза 58-годишният Коморовски на телевизионни дебати в неделя. „Имиджът на страната ни е заложен на карта.“

Привържениците на Качински се надяват той да държи под контрол опитите на Туск да ореже социалните разходи. Братята Качински разчитаха на подкрепата главно на по-възрастните, консервативни избиратели от земеделските райони – много от тях са хора, които чувстват, че губят в конкурентната и по-малко сигурна капиталистическа ера.

Пьотр Трембецки, 35-годишен строителен работник от Вилкув, е сред привържениците на Качински, критикуващи правителството за действията му при неотдавнашните наводнения. Той каза, че се надява трудностите, причинени от наводненията в този район, да подпомогнат Качински, като напомни на избирателите, че Гражданската платформа на Коморовски „никога не се е грижила за бедните или за фермерите“.

„Качински има ясно виждане за това, което иска. Има план. Той се бореше с корупцията и престъпността, бранеше интересите на Полша в Европа“, каза Трембецки. „И много хора му симпатизират и ще пожелаят да гласуват за него.“
Братята националисти говореха открито за старите врагове Германия и Русия, а управлението на Ярослав Качински като премиер – от 2006 до 2007 г. – бе белязано със засилване на напрежението с Берлин, Москва и Брюксел. В Полша той ръководеше нефункционираща и просъществувала кратко коалиция с крайнодясна партия и популистка аграрна групировка.

Едно от най-спорните му решения като премиер бе опитът му да прочисти от обществения живот бившите сътрудници на комунистическите спецслужби. Ако решението не бе отхвърлено като противоконституционно, щеше да се наложи да бъдат проучени близо 700 хиляди поляци на държавна работа.
„Бяха лоши времена и ние, поляците, се срамувахме много, когато брат му беше президент“, заяви Ева Йежак, 39-годишна икономистка и симпатизантка на Коморовски, на предизборен митинг в неделя във варшавски парк. „Искам Коморовски да ми бъде президент, защото е спокойна и балансирана личност.“

Социологическите анкети показват подкрепа от 40 до 50 на сто за Коморовски и около 30-38 на сто за Качински. Има още няколко кандидати, но без реални шансове да спечелят. Ако никой кандидат не събере 50 на сто от гласовете в неделя, избирателите ще трябва да посочат кого предпочитат от двамата най-добре представили се кандидати на втори тур на 4 юли – сценарий, който изглежда вероятен.

Дали ще спечели Коморовски или Качински, Полша ще има президент с традиционен образ. Родителите на Качински са участвали в антинацисткото въстание във Варшава през Втората световна война и са възпитали децата си в духа на католическите патриотични ценности, които са в основата на призванието на Качински: борба с корупцията, силна държава в подкрепа на бедните и насърчаване на религиозните ценности.

Коморовски подчертава собствените си заслуги пред страната и напомня на избирателите, че е бил в затвора за антикомунистическата си съпротива през 1981 г. За разлика от ергена Качински неговите предизборни плакати наблягат и на значението, което Коморовски, баща на пет деца, отдава на семейството: той е показан начело на семейната маса, заобиколен от порасналите си деца, докато съпругата му поднася вечерята.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.