Цветанов оплете конците с картините. Ако и мутрите така обвинява…

Картината „Катедрала“ от Никола Манев, е известна, публикувана и участвала в още един търг преди година. Началната й цена е била 1900 евро. Снимка: „Аполон и Меркурий“
Цветан Цветанов. Снимка: Sofia Photo Agency

На търга за картини на аукционната къща „Аполон и Меркурий“, който полицията нападна и прекрати, е имало крадена картина, рисувана от художник, български емигрант в Америка, обяви в парламента Цветан Цветанов.Звучи интригуващо, но това ще се окаже поредната полицейска изцепка. Организаторите на търга веднага пуснаха в сайта си няколко картини, които могат да отговарят на твърденията и се опитват да разберат за коя се отнасят обвиненията. Една от тях е на художник емигрант, но в Париж – Никола Манев. Картината му „Катедрала“ е с начална цена 1900 евро. Други картини, отговарящи на описанието на Цветанов, няма или има 2, но с големи несъответствия с твърденията на министъра.

Както е известно, към двамата организатори на търга Игор Марковски (известен тв водещ) и Димитър Фицов (уважаван скулптор и експерт по изобразително изкуство), бяха започнати действия, че нарушават закона за търговия с културни ценности. Справка в закона обаче показва, че нарушението им е административно, а не престъпление, което да изисква полицейска акция и задържане на около 60 души заключени в зала. За да оправдае дебелашките действия на полицията, сега Цветанов обяви, че имало крадена картина. Но обвинения към двамата за крадена картина още не са повдигнати. Друга важна подробност е, че на търг се продават картини, които не са собственост на организаторите, а продавачите са други хора, които притежават картините, и са регистрирани по надлежния ред за търга. Само луд може да изкара крадена картина на публичен търг, освен ако самият той не знае, че е крадена.

А, както е известно, преди повече от месец, Димитър Фицов, един от двамата собственици на „Аполон и Меркурий“, обяви пред една медия, че се чуди защо полицията не дава информация за крадени картини, да пусне в Интернет снимки, за да знаят търговците какво е откраднато. Така една картина може да мине през много собственици, без те да разберат, че е крадена. Полицията като че ли изпитва наслаждение от това, каза Фицов. Някои наблюдатели намират причина за акцията срещу търга именно в тези негови думи. Така или иначе, двамата организатори пак не могат да бъдат обвинени в престъпление.

Цветанов беше предизвикан да даде това изявление за крадена картина от колегата си министър Вежди Рашидов, който също се обяви против полицейщината в културата. Рашидов заяви в парламента по повод акцията срещу търга с картини, че „интелектуалната сфера не бива да се приравнява с мутри” и още, че „Пиар кампаниите не бива да се бъркат с реалния живот“. „МВР обича да се снима във филми. Ние само отговаряме за киното”, каза Рашидов.

Цветанов преглътна лицемерно забележките, като каза, че прекалено много уважава Вежди Рашидов и „Не очаквайте да кажа нещо, което да провокира“. „Мога да приема думите му като приятна, приятелска закачка“ – така Цветанов коментира казаното от колегата си Рашидов.

По думите на Цветанов крадената картина е нарисувана през 1965 г. от български художник, емигрант в САЩ. Вицепремиерът обаче упорито отказа да назове името на художника с аргумента, че тече следствие. Кражбата била извършена през 2008 г. Макар че няма още официална експертиза, има съмнения, че сред картините, обявени за оригинални, има и „дубликати“, твърди още Цветанов.

Този израз демонстрира невежество от страна на Цветанов и полицаите, които му докладват. Защото в изобразителното изкуство понятие дубликат няма. Дубликат има на ключ, но не и на картина. Има понятия като реплика и дуплика (с „п“, а не с „б“). Вероятно Цветанов иска да каже, че някои картини са копия на оригинали. Но това е абсурд. Никой търговец на произведения на изкуството няма да изкара на публичен търг копие, за да го продава като оригинал и да стане за смях.

Полицейска кола и линейка пред хотел „София“ по време на акцията. Снимка: Булфото

Аукционна къща „Аполон и Меркурий“ веднага пусна в сайта си информация по повод твърденията на Цветанов за крадена картина. На търга има две картини рисувани през 1965 г. (виж каталога на търга тук)
Автор на картина, който е художник емигрант, е Никола Манев. Той преди около 10 години се върна от Париж и си живее тихо и мирно в България, в родния град Чирпан. Картината му е „Катедрала“, под № 15 в списъка на търга (начална цена 1900 евро) и е публикувана – тоест не е неизвестно произведение, за което не се знае нищо и е познато само на 2-3 колекционери. Същата картина е била на друг търг, на друга аукционна къща една година и един месец преди злополучния търг в хотел „София“. Ако действително тази творба е била крадена през 2008 г., както твърди Цветанов, как така тя е попаднала на търг през 2009 г., а после и на търг през 2010 г. – питат от аукционна къща „Аполон и Меркурий“.

Друга картина, участвала в търга, рисувана през 1965 г., е под № 18 (начална цена 200 евро), от Благой Иванов, който никога не е бил емигрант. За всички картини аукционната къща „Аполон и Меркурий“ разполага с договори, съобщава тя на сайта си. Крайно време да се разбере, пише още в сайта, че за да се предложат 92 творби на търг, те се събират от различни хора, собственици, художници и с тях се подписва договор с всички клаузи вътре – от име на автора, име на творбата, размери, техника, година, цена и условия за участие в търг и т. н.

На същия търг има творби и от художник, който е бил емигрант в САЩ – Димитър Батоев – но неговите картини не са „платна“, а акварели (начална цена 150 евро) и не са датирани (т. е. няма година 1965), не са подписани. Тоест не се знае със сигурност техният автор и година. Аукционната къща ги атрибутира, тоест определя техния автор – „Това според нас са картини от Димитър Батоев. Някой изкуствовед би могъл да каже, че това са картини от друг автор, или от трети автор – мнения много…“, пише в сайта на „Аполон и Меркурий“.

От къщата за пореден път питат защо МВР нямат сайт, в който да се публикуват издирвани  картини, така както е по света? Примерно Интерпол издирва произведения на изкуството и всеки може да влезе в тяхната страница и да види с очите си какво се издирва (виж тук)… „Нито сме екстрасенси, нито врачки, нито сме полицаи, за да знаем какво се издирва в България. Но най-лесно е да сипеш в пространството обвинения“, казват Игор Марковски и Димитър Фицов на своята страница в Интернет.

От свои източници e-vestnik научи, че вероятно картината за която говори Цветанов, е именно на Никола Манев. Художникът е съобщил неофициално пред полицаи, след като я видял публикувана още преди време, че това е картина на брат му (известният в миналото актьор Добромир Манев), която е била открадната от неговия таван преди няколко години. Но тогава художникът не е подавал жалба, тъй като не е счел за ценност платното (то не случайно е седяло на таван) и няма регистрирана кражба. Картината е препродавана няколко пъти, включително на търг, а на търга на „Аполон и Меркурий“ е предложена от сина на един от известните български художници.

Твърденията на Цветанов издават невежество и стоварват вина върху хора, които не са виновни. Според наблюдатели точно по такъв неадекватен начин Цветанов и хората му сипят обвинения и говорят за престъпления и по повод други акции на МВР. Това да сгрешиш Париж със САЩ, да вдигаш шум за картина, продадена на търг за 2000 лв. миналата година (защо още тогава полицията не реагира за крадена картина?), а сега изкарана пак на търг за 1900 евро, и да говориш за кражби, които да вменяваш на уважавани експерти по изобразително изкуство, не издава компетентност и професионализъм в МВР.

Полицаите на Цветанов, пришпорени да правят пиар акции, заедно с прокуратурата вкарват в съда недодялани обвинения, които понякога не почиват на никакви доказателства? И после йезуитски сочат съда с пръст, че пуска престъпниците, като използват ниския му авторитет.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.