Знак за какво е почетният знак за Примаков?

Иво Инджев

Президентът Георги Първанов награди с почетния знак на държавния глава председателя на Търговско-промишлената палата на Русия и бивш руски премиер акад. Евгений Примаков, бивш ръководител на Първо главно управление на КГБ (външно разузнаване) „голям учен, политик и държавник, дипломат на световно ниво вече десетилетия наред“, по думите на домакина.

През 1996 г. Примаков става министър на външните работи. На финала на управлението на президента Елцин е министър – председател до 1998 г. – само година преди Путин да поеме на кормилото в Кремъл уж по благоволението на президента, но всъщност по волята на реваншистките кръгове, взели връх в страната в края на управлението му. Във външната политика тъкмо Примаков задушава краткия проблясък в руската история от времето на Елцин, през който доминира нагласата на Москва за сближаване със Запада. Този завой става пистата, по която Путин до днес гради руската стратегия.

Като премиер на Русия Примаков олицетворява руската съпротива срещу разширяването на НАТО в зоната на бившата съветска периферия в Европа. Заедно със своя колега Александър Авдеев, когото повишава в ранг първи заместник–министър на външните работи за добре свършената работа като посланик в София, Примаков има лична заслуга по забавянето на българското членство в НАТО. Особено ярко това проличава в противопоставянето му на операцията на НАТО по усмиряване на Милошевич. Тъкмо от този период е и близкото му познанство с изгрялата българска социалистическа звезда Георги Първанов.

Какъвто и пост да заема в Русия през изминалите от тогава години, Примаков е чест гост в България и неизменен събеседник на българския държавен глава на официални и неофициални срещи с него (много по–чести дори от аудиенциите на Първанов при Путин). Няма да е пресилено да се каже, че никой друг чуждестранен гост не е бил приеман толкова пъти от Първанов през двата му мандата. Защо ли?

В духа на внезапния порив към прозрачност и разсекретяване на стенограми, обхванал напоследък българския президент, би било интересно да узнаем за какво си говорят двамата на станалите традиционни посещения на Примаков тук, включително като сътрапезник по време на летните отпуски на Първанов в резиденция „Евксиноград“ и в други уединени места.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.