Русия и Беларус пак изнервят Европа с газова война

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че „Газпром” е започнал „газова война” срещу Беларус. „Разпоредих се правителството да прекрати транзита на руски газ през територията на Беларус, докато „Газпром” не плати дълга за транзит”, заяви Лукашенко на среща с външния министър на Русия Сергей Лавров. Също така Лукашенко отбеляза, че Минск вече е намерил пари и скоро ще плати задълженията си за получения руски газ. Междувременно от министерство на енергетиката на Беларус твърдяха, че транзитът за Западна Европа се осъществява в пълен обем.

Европейската комисия във връзка с разногласията между Русия и Беларус за заплащане на доставките и транзита на газ, които заплашват газоподаването за Европа, свика в Брюксел среща с беларуски представители. „Ще проведем първа техническа среща с беларуската страна”, заяви говорител на ЕК, отбелязвайки, че властите в Минск са уведомили ЕК за възникнали проблеми посредством т.нар. механизъм за ранно предупреждение. Според Еврокомисията, в резултат на спора може да бъдат засегнати 6,25% от обема на потребление в ЕС. „Руската страна ни увери, че ще изпълнява договорните задължения и ако Беларус действително възнамерява да отклонява газ от газопровода „Ямал”, който доставя газ само за ЕС, тя ще доставя газ през Украйна за Полша и Германия”, заяви говорител на ЕК.

Руският президент Дмитрий Медведев е дал необходимите указания във връзка с решението на държавния глава на Беларус Александър Лукашенко да прекрати транзита на руски газ през територията на страната му към Европа. Говорителката на Кремъл Наталия Тимакова коментира пред журналисти, че Медведев е дал всички необходими указания, включително към ръководството на „Газпром”. Руският държавен глава е обсъдил възникналата ситуация с председателя на управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер в телефонен разговор.

След съобщението на Беларус за прекратяването на транзита на руски газ за Европа руският енергиен гигант „Газпром” е започнал да разработва сценарии за доставянето на „синьо гориво” за европейските потребители, заобикаляйки територията на Беларус, съобщи говорителят на руската компания Сергей Куприянов. „Газпром” ще увеличи обема на газа, преминаващ през Украйна, като вече е получено съответното разрешение за това от страна на Киев, и ще почерпи от подземните хранилища на суровината в Европа. Нуждите от газ на руската Калининградска област ще бъдат задоволени от доставки през територията на Литва.

В. „Московский комсомолец“ цитира шефа на „Газпром“ Алексей Милер, който заяви, че обемът на доставките може да бъде съкратен с 85 процента. До момента Беларус дължи на Русия 192 милиона долара. Както пише в. „Ведомости“, беларуският дълг е натрупан поради това, че Минск продължава да плаща за газа по миналогодишните цени (150 долара за хиляда кубически метра). Според беларуския президент Александър Лукашенко обаче, цитиран във в. „Независимая газета“, Беларус може да претендира за аналогичен по размери руски дълг – за транзит на газа през нейната територия.

В. „Комерсант“ отбелязва, че днес беларуска делегация планира да продължи преговорите за газа в Москва, но подчертава, че и двете страни не са склонни към отстъпки. В. „Время новостей“ предупреждава, че ако Москва изпълни заплахата си, ситуацията може да излезе извън контрол. Ако газовото кранче бъде спряно, германските потребители ще изпитат дискомфорт, а Полша, която задоволява половината от нуждите си чрез газопровода Ямал-Европа, може да пострада по-съществено. Според вестника в руските планове не влиза влошаване на отношенията с Полша и затова по-вероятен е мекият сценарий – Русия да си потърси правата в международен съд.

И за двете страни сумата от 192 милиона долара не е голяма, изтъква „Комерсант“. Политиката на газовото кранче просто цели да принуди Беларус да подпише договора за създаване на единен Митнически съюз, твърди пред вестника Алексей Макаркин от Центъра за политически технологии. „Крайният сценарий с ограничаване на доставките не е изгоден за „Газпром“, понеже това ще подрони репутацията му пред ЕС,“ отбелязва във „Ведомости“ директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин.

„Газпром“ ще постигне своето, убеден е в. „Московский комсомолец.“ Според независимия икономист Николай Вардуля, цитиран от вестника, по-важно е да разберем защо толкова често възникват газови войни. „Причината е, че няма газов пазар. И докато пазарът е в зародиш, те ще се водят редовно,“ подчертава икономистът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.