Мексиканският залив – Чернобил на петролната индустрия?

Петрол залива брега на Луизиана
Петролът от повреденият сондаж на „Бритиш петролиъм“ залива брега на щата Луизиана. Снимка: ЕПА/БТА

На 20 април експлозията и последвалото потъване на петролната платформа Deepwater Horizon въвлякоха Съединените щати в политическа и екологична криза от нов вид. Инцидентът в Мексиканския залив е различен от предишните петролни разливи по две причини: той се очертава дълготраен и навежда на мисълта, че технологиите са безпомощни.

Досега петролните разливи бяха резултат на първо място от потъвания на танкери. Инцидентът продължаваше няколко дни. А количеството на петрола, изтекъл в морето, бе ограничено. Този път всеки изминал ден увеличава мащаба на катастрофата. През 1989 година при потъването на танкера „Exxon Valdez“ в морето изтекоха 257 000 барела петрол. През май тази година повредената платформа край бреговете на Луизиана е изпускала такова количество за 6 до 12 дни, според последните изчисления.

British Petroleum опита всичко, за да овладее петролния разлив. Нов вид капак, спешно разработена всмукваща тръба, инжектиране на кал и на цимент под високо налягане… Последният метод – изрязване на тръбата, изливаща петрол, и монтиране на клапан на нейния връх позволява вече да бъдат „улавяни“ по 15 000 барела петрол на ден. Капацитетът на BP за събиране на петрол почти ще се удвои до края на юни. Но, за да бъде спрян напълно течът чрез инжектиране на цимент и изграждане на два спасителни кладенеца, ще трябва да почакаме до края на август.

Тази констатация на безсилие е особено шокираща за общественото мнение в Съединените щати, защото тя влиза в разрез с култура, която винаги е прославяла всемогъществото на технологиите. В страната на Аполо 11  и на Силициевата долина волунтаризмът е ключова ценност. Как тогава да бъде прието безсилието на BP, когато петролният гигант разполага с огромни финансови средства? Компанията отчете през 2009 година 17 милиарда долара печалба и инвестира всяка година 20 милиарда долара. Има голяма опасност американското обществено мнение, разколебано в своето виждане за нещата,  да направи простото заключение: британската група е некомпетентна. Извод, който няма да се хареса нито на президента Барак Обама, загрижен да намери изкупителна жертва, нито пък на американските петролни компании, чието желание е да се разграничат от BP.

Тази констатация на безсилие обаче засяга не само British Petroleum, а цялата петролна индустрия. Повечето големи компании доставиха оборудване или оказаха експертна помощ на BP. Нито една от тях обаче не намери магическо решение. Технологиите за улавяне на петрол не са развити до такава степен. Индустрията не очакваше такъв тип инцидент, въпреки че не един и не двама професионалисти от бранша се съмняваха, че един ден това ще се случи с разработването на залежи на морското дъно на голяма дълбочина.

Средствата за борба срещу замърсяването също са подвластни на експериментирането. Използването на огромно количество продукти, инжектирани в източника на разлива, ограничи изтичането на петрол на повърхността, но пък доведе до наслояване под водата на разграден петрол, чието влияние върху екосистемата все още е неизвестно.

Най-сетне всичките критики се изсипаха върху British Petroleum и човек може да се запита какво щеше да се случи, ако операторът на повредената платформа бе второстепенен актьор, като американските Anadarko, Murphy или Hess. Или дори малка компания. Морските дълбини не са привилегия на големите. В края на 2010 година британската Tullow ще започне разработването на огромно находище край бреговете на Гана. Тази компания има 670 служители по света. В случай на проблем, кой ще се намеси? Ганайската армия ли?

През август BP по всяка вероятност ще сложи край на изграждането на петролни кладенци. Какви ще бъдат последиците от тази трагедия за индустрията? След финансовите си пазари Съединените щати ще регламентират и добива на петрол от морското дъно. Американското правителство ще раздели раздаването на лицензите за проучвания и контрола върху сигурността, като ще преразгледа сегашните правила. Това затягане на режима ще доведе до увеличаване на оперативните разходи. Таванът на сумите, които могат да бъдат плащани, в добавка към цената за почистването, ще бъде преразгледан в посока нагоре – нещо, което ще облагодетелства големите играчи в сектора.

Добивът на петрол в дълбоки води обаче ще продължи да се развива. Предвид мащаба на финансовия залог неговото спиране ще е само временно. По подобие на сценарии, на които вече сме ставали свидетели в миналото. Според петролните компании мащабът на катастрофата е сравним с потъването на платформата Piper Alpha в Северно море през 1988 година. Инцидентът, при който загинаха 167 души, предизвика реформиране на британската нормативна уредба с въвеждането на над сто нови процедури в областта на сигурността и поддръжката. Той обаче не спря разработването на залежите в Северно море.

В ядрената област катастрофата в Чернобил не доведе до затваряне на всички атомни електроцентрали и не попречи, 24 години по-късно, на строителството на нови… Щетите и травмите обаче бяха достатъчно тежки, за да накарат компаниите от бранша да преосмислят своите практики с развенчаването на мита за непогрешимостта на технологиите… Заради петролния разлив в Мексиканския залив сега всички играчи в сектора също трябва да премислят нещата.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.