Развод по японски

Възрастни японци спортуват. Снимка: канюз

С увеличаването на разводите в Япония някои двойки избират да отпразнуват края на нещастния си брак, като изрекат „Съгласен съм“ за последен път на бракоразводна церемония пред приятели и роднини. Инициатор на бракоразводните церемонии преди около една година стана бившият търговец Хироки Тераи, който отвори „бракоразводна ритуална зала“ на уединено място в Токио.

Оттогава близо 25 двойки са платили по 55 000 йени (606 долара), за да преминат церемония с цялата пищност и внушителност на сватба, с която публично да сложат край на връзката си, преди официално да подадат молби за развод. Тераи заяви, че е получил повече от 900 заявки.

Последната двойка, господин и госпожа Фуджи, се срещнаха в неделя близо до храма Сенсоджи в традиционния район Асакуса в Токио и се придвижиха с отделни рикши до бракоразводната ритуална зала. „С прекратяването на нашия брак искахме да започнем наново и да дадем на живота си усещане за обновление“, заяви за телевизия Ройтерс 33-годишният господин Фуджи, който е бизнесмен.

Той призна, че се чувства отговорен за провала на брака си, тъй като прекарвал твърде много време далеч от дома и изхарчил прекалено много пари за разнообразните си хобита, включително коли, въпреки многобройните предупреждения на съпругата си. Приятели и роднините на семейство Фуджи следваха рикшите пеша и пристигнаха в бракоразводната зала за церемонията, на която двамата бивши съпрузи смачкаха венчалните си пръстени с малко чукче – жест, който отразява края на партньорството им.

Чукчето има глава на жаба, тъй като в японската култура жабата символизира промяната. „Когато смачкахме заедно пръстена, почувствах, че това наистина е краят и сърцето и душата ми сякаш се съживиха. Сега усещам, че имам нов живот и мога да започна всичко отначало“, каза господин Фуджи. Съпругата му, с която са живели заедно осем години, също изрази облекчението си. „В момента, в който видях смачкания пръстен, си казах: Да! Чувството е прекрасно“, каза госпожа Фуджи.

На Тераи, който е смятан за първия агент по бракоразводни церемонии, идеята да помага на двойките да отпразнуват решението си да се разделят хрумнала, след като негов приятел минал през мъчителен развод. Разводите в Япония, които някога бяха табу, сега се увеличават, като само за 2008 г. са регистрирани близо 251 000 развода. Смята се, че донякъде причината е икономическата криза, чиято изкупителна жертва   стана и любовта.

Следващия месец Тераи заминава за Корея на първото си бизнес пътуване в чужбина, за да разведе официално двойка в Сеул. „Започнах с тези церемонии през април миналата година с мисълта, че трябва да има положителен начин, с който да се прекрати един брак и да се продължи напред, като бившите съпрузи дадат обещание да започнат наново живота си пред погледите на близките си“, сподели Тераи.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.