Модернизацията на Русия – празни обещания според бизнеса

Ройтерс

Видеоблогът на Дмитрий Медведев в Youtube

За да може визията на президента Дмитрий Медведев да се превърне някога в реалност, Кремъл трябва да изкорени корупцията и да попречи на алчните чиновници да спъват бизнеса, заявиха инвеститори. В реакциите си на речта на Медведев пред международния бизнес форум, в която той обеща на Русия светло високотехнологично бъдеще, шефовете на компании похвалиха пищната му реторика, но изразиха безпокойство от всекидневната реалност в страната. „Ще кажа на президента: намерете успеха и го поставете в светлината на прожекторите,“ заяви Джо Шьондорф от Аксел партнърс –  компания, която управлява рискови капитали за 6 милиарда долара. „Направете така, че руската система да не забави успеха, гарантирайте, че руската корупция няма да се присламчи към него, а ако се доближи – смачкайте я“, заяви Шьондорф, който трябваше да се срещне с Медведев на икономическия форум в Санкт Петербург.

44-годишният шеф на Кремъл иска Русия да диверсифицира икономиката си, която е базирана на нефт, газ и метали, след като глобалната криза пресече десетгодишния й бум и предизвика свирепа рецесия миналата година. Но според опонентите Медведев, въпреки че преполови четиригодишния си президентски мандат, не е успял да реформира съществено политическата и икономическата система, която наследи от своя благодетел Владимир Путин – премиер и върховен вожд на Русия.

„Няма да споря с вас: корупцията е голям проблем за руската икономика“, заяви Медведев, след като бизнес лидерите го заразпитваха за рушветчийството, което се е просмукало във всички пори на живота в Русия. „Наясно сме с размера на бедствието и вярваме, че без да пресечем корупцията на всички нива, не можем да имаме никакво бъдеще за инвестиции“, подчерта той. Критиците твърдят, че Медведев не може да подхване ефикасно корупцията, понеже това би означавало да хвърли ръкавица на дълбоко окопалите се бизнес интереси и обогатяването на висшите правителствени служители.

ГРАД НА ИНОВАЦИИТЕ?

Амбициозните планове на Медведев да стимулира технологичните иновации в родината си, която векове наред е зависела от продажбата на природни ресурси, заеха видно място на конференцията в Санкт Петербург, замислена като руския отговор на Световния икономически форум в Давос. На една от работните закуски официални представители помолиха изпълнителните директори на фирми и банкерите да сформират групи за брейнсторминг, които да поумуват какво е необходимо да извърши Русия.

Шефът на Дойче банк Йозеф Акерман обобщи дискусиите на една от масите, изтъквайки, че Русия се нуждае от „институционна рамка, която да позволи на хората реално да развиват собствените си инициативи и бизнес.“ „В този контекст трябва да споменем две думи – бюрокрацията, на няколко равнища и, разбира се, корупцията“, заяви Акерман. Но най-скептични бяха не чужденците, а новото поколение руски бизнесмени. По време на дискусия за иновациите шефът на Сиско системс Джон Чембърс и руският олигарх Виктор Векселберг бяха разпитвани от 22-годишен руски бизнесмен, който каза, че ще си опита късмета в Силициевата долина.

Александър Дебелов, основател на базираната в щата Масачузетс Крелиджънс мидиа – компания, която продава видео маркетингови продукти – заяви, че бизнес културата и големите капиталови потоци в Северна Америка я правят далеч по-атрактивна от Русия. „Не мисля, че е реалистично да очакваме създаването на иновативна икономика в Русия“, заяви Арман Сакиян, 24-годишен руснак, който основа компанията Алайънс инвестмънт груп. „Можем да си говорим до пресипване за иновации и модернизация, но без конкретни действия това ще бъде само низ от празни обещания,“ подчерта той.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.