Полицията най-после защитава издатели, ама защо пак цирк с гонитба на сървъри на покрива…

Спецслужбата на МВР за борба с организираната престъпност проведе акция срещу сайта chitanka.info, който разпространява книги в електронен вариант, но нарушава авторски права. Според съобщенията на МВР “на покрива на обществена сграда в София е открит сървърът”. И е разбита “6-членна престъпна група”. Леле мале.

МВР трябва да бъде похвалено, че най-после защитава авторските права на българи и на малки издателства, а не само на големите компании като “Майкрософт” и носителите на авторските права за филмите на Холивуд.

Но, излиза че това е някакъв пиар, а не загриженост за правата на собствениците. Защо?

Цялото съобщение и безумната акция на службата за борба с “организираната престъпност” издават това. Защо антимафиоти се занимават с един сайт? Това да не са контрабанда, наркотици и т.н.? Или за мозъците в МВР интернет пространството е някакво мафиотско пространство?

Тази акция можеше да приключи тихо с посещение на двама цивилни полицаи при стопаните на сайта, привикване в полицията да напишат обяснения и един обвинителен акт в съда. И съдебна заповед да свалят от сайта всички книги, които нарушават авторски права.

Разбира се, че има такива и хората, които са ги пуснали в Интернет без заплащане и разрешение на автори и издатели, трябва да отидат на съд за кражба. Законът не е крив. Някой трябва да издава книги, все пак.

Как ще съществува един издател, ако наготово друг да пуска в Интернет книгите му? Издателят плаща на автори, художници, печатници, държи хора на заплата и т.н. Мъчи се с търговци на книги, липса на достатъчно книжарници и т.н. А някой наготово сканира книгата и – прас, в Интернет.

Но целият проблем не е работа на антимафиотските служби. Може би Интернет на полицаите им е сложен и затова този род престъпления са в отдел в ГДБОП.

Това е работа на прокуратурата и редовната полиция. Но сегашното правителство има твърда политика да прави цирк за тв-новините с каквато и да е акция.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.