„Рамщайн“ пее цинизми на български, „Металика“ заобича София + фотогалерия

Металист в публиката. Снимки: Иван Бакалов

Вокалистът на „Рамщайн“ събори публиката в София, като пропя с български думи циничната си песен „Пуси“. В нея лирическият герой казва на английски: „Ти имаш „котенце“, аз имам пишка. Какъв е проблемът?“ От устата на „Рамщайн“ на стадиона в София прозвуча „Ю хев а пу.ка, ай хев а к.р“. Публиката избухна въодушевено в смях.

Това беше кулминацията на втората вечер на фестивала Sonisphere – Sofia Rocks в София. Най-големите имена на метъла се събраха в София за два дни (виж по-долу подробности за представянето на всяка група).
“Ние правим историята тази вечер” – каза от сцената на стадион “Васил Левски” в София Джеймс Хетфийлд, фронтменът на “Металика”. Така той обяви на публиката, че ще излязат да свирят едновременно четирите големи групи на метъла – “Мегадет”, “Антракс”, Слейър” и “Металика”.

Робърт Трухильо, Джеймс Хетфийлд и Кърк Хамет. Снимки: Иван Бакалов

В джаза има едно понятие “джем сешън” – когато музиканти от различни състави се съберат да свирят и пеят заедно, обикновено в края на концерта. Тук се получи същото, само че не с джаз, а с траш метъл.

Сцената се напълни с металисти с китари, които произведоха невъобразим звук. Изпълниха заедно Am I Evil, обичайно изпълнявана от “Металика”, но оригиналът е на “Даймънд хед”.
Основните барабани в този “метъл джем сешън” бяха на “Металика”, но и за останалите трима барабанисти също бяха приготвени по малко, за да има какво да блъскат и те.
Това не се е случвало досега – не само няколко метъл групи да свирят едновременно едно парче, ами и четирите “водещи в жанра”.

Пред сцената на фестивала Sonisphere - Sofia Rocks в София. На сцената - "Металика". Снимки: Иван Бакалов

Пред сцената на фестивала Sonisphere - Sofia Rocks в София. На сцената - "Металика". Снимки: Иван Бакалов Снимки: Иван БакаловДжеймс Хетфийлд. Снимки: Иван БакаловКитаристът Кърк Хамет и барабанистът Ларс Улрих. Снимки: Иван БакаловРобърт Трухильо, Джеймс Хетфийлд и Кърк Хамет. Снимки: Иван БакаловДжеймс Хетфийлд. Снимки: Иван БакаловМузикантите от четирите големи групи на траш метъла - Слейър", "Антракс", "Мегадет" и "Металика" свирят за пръв път заедно на сцената в София. Снимки: Иван БакаловДжеймс Хетфийлд. Снимки: Иван БакаловМузикантите от четирите големи групи на траш метъла - Слейър", "Антракс", "Мегадет" и "Металика" свирят за пръв път заедно на сцената в София. Снимки: Иван БакаловДжеймс Хетфийлд обявява събирането на една сцена на голямата четворка на траш метъла - "Слейър", "Антракс", "Мегадет" и "Металика". Снимки: Иван БакаловМузикантите от четирите големи групи на траш метъла - Слейър", "Антракс", "Мегадет" и "Металика" свирят за пръв път заедно на сцената в София. Снимки: Иван БакаловДжеймс Хетфийлд. Снимки: Иван БакаловМузикантите от четирите големи групи на траш метъла - Слейър", "Антракс", "Мегадет" и "Металика" свирят за пръв път заедно на сцената в София. Снимки: Иван Бакалов

Концертът беше записван и пуснат в 800 киносалона по цял свят, обявиха организаторите, същото обясни и Хетфийлд от сцената, за да подготви публиката по света за необичайния джем сешън. И изказа специалните чувства на групата към българската публика.
Софиянци и на километър от стадиона казваха, че са чували добре концерта.
Любителите на метъла в България бяха на върха в този исторически вторник, 22 юни 2010 г. Стадион “Васил Левски” беше пълен, въпреки скъпите билети и обедняващия поради задълбочаваща се криза народ. На стадиона се виждаха и много чужденци, може би най-много от Гърция, но и от всички съседни държави, също и металисти от по-далеч – Великобритания, скандинавските страни.

“Металика” свириха последни, след “Антракс”, “Мегадет” и Слейър”, но техният концерт беше най-дълъг – 2 часа и 15 минути. Малко преди края му беше и уникалното изпълнение на четирите групи едновременно.

В пространството непосредствено пред сцената сред публиката се срещаха платежоспособни металисти и бедни, но образовани заклети фенове, наред с яки българи с татуировки и вид на дървосекачи, с помътен от бирата поглед.

Китаристът на „Слейър“ Кери Кинг. Снимки: Иван Бакалов

В публиката можеше да се сблъскаш и с металисти с мазни коси, намирисващи на пот, а когато краткият дъжд ги понамокри, замирисаха още по-впечетляващо на мокри кучета.

Организацията, както обикновено, беше по български. Огромни опашки за бира (който е ходил на концерти в чужбина, може да сравни дали се чака така за бира, като у нас), огромни опашки на влизане, огромни опашки на излизане – също български патент. И задължителното задръстване след концерта.
Но по традиция нямаше никакви побои и чупене на автобуси като след мач…

Ден първи

“Антракс” – с име на зараза

Излязоха около 40 мин. след подгряващата българска група (“Бастардоломей”), още на светло и затова нямаше как да впечатлят със светлинни ефекти. Изпълниха в памет на починалия неотдавна Рони Джеймс Дио парчето “Хевън енд хел” на “Блек Сабат”. Бяха много добри като начало. Свириха около час.

“Мегадет” – стара група с верни фенове

Никой не разбра кога излязоха на сцената, защото заплющя дъжд и стадиона се покри с дъждобрани. Изведнъж от сцената светнаха светлини и гръмна жица. Направиха яко шоу, всички се кефиха ужасно, въпреки дъжда. В сектор Б един фен се съблече чисто гол, просна се долу на входа към сектора и взе да се търкаля в екстаз в дъжда. Градусът се покачи. Много от феновете на траш метъла в първия ден бяха дошли специално за “Мегадет” и останаха доволни – групата свири около час и успя да изпълни по-голяма част от репертоара си, защото песните им са по-кратки..

“Слейър” – опустошителни

Яко траш. Те са тежка артилерия, но не го раздаваха толкова дивашки, както си знаят. “Слейър” не е музика за всеки. Също имаше големи групи, дошли на стадиона специално заради тях.

„Слейър“ на сцената. Снимки: Иван Бакалов

Вдигнаха невъобразим шум. В кратките реплики между песните единствените разбираеми думи бяха “факинг” и “факън” – шибан, шибани. Китаристът Кери Кинг, с бръсната глава, опъва жица, облечен в кожени гащи, гарнирани със сноп железни вериги, които висят на единия му крак. Свириха около час.

“Металика” – класика

Дълго монтираха апаратура и настройваха барабани, китари и уредби преди да се появят. Но си заслужаваше – свириха 2 часа и 15 минути – повече от всички други. Възпламениха публиката, въпреки че не изпълниха някои от най-големите си хитове. В синхрон с екстаза от сцената изригваха огньове и фойерверки. Кулминацията беше накрая, когато фронтменът Джеймс Хетфийлд обяви, че за пръв път четирите големи на метъла ще свирят заедно. На сцената излязоха всички музиканти от “Антракс”, “Мегадет” и “Слейър” и се смесиха с “Металика”. Изпълниха Am I Evil, като произведоха невъобразим звук.

Джеймс Хетфийлд обявява събирането на една сцена на голямата четворка на траш метъла – „Слейър“, „Антракс“, „Мегадет“ и „Металика“. Снимки: Иван Бакалов

От думите на Джеймс Хетфийлд стана ясно, че “Металика” обича българската публика. Записът на концерта в София за излъчване по цял свят бил по желание на “Металика”, защото публиката тук ги приема добре. “Това да дойдеш на концерт на “Металика” е все едно да идеш на концерт на Лили Иванова” – каза господин на около 50 години на дамата си в публиката. Сигурно класиката в метъла вече се възприема от българските фенове като досада… Все пак трети концерт на “Металика” в България – 1999 г. в Пловдив, 2008 г. в София и сега. Направо досадно…

Ден втори

“Стоун соуър” – не много познати у нас

Излязоха след подгряващата българска група “Скреч” (Skre4) и не направиха нещо особено, освен че вдигнаха страшен шум. Редът на концерта подсказва и степента на успех на групите. Последните винаги са по-добрите. Но „Стоун соуър“ също имаха твърди фенове у нас, ако се съди по реакциите на публиката на някои техни парчета. Вокалистът им благодари на публиката на български.

“Алис ин чейнс” – стилни и характерни

Много характерно звучене, леко нео метъл, леко алтернативни, много специфичен глас на вокала. Изпяха си най-известните песни за около час. Също благодариха на български. Не се раздават като “Металика”, концертът им мина на светло и не впечатлиха с някакви светлинни ефекти.

“Маноуар” говорят на български

Много хора бяха дошли специално заради тях, защото знаят, че те правят шоу. Те са гиганти в метъла. Най-старата банда, която участва във фестивала. Излизането на сцената на коне им е запазена марка. Но в България този номер не са го правили, макар че идват не за пръв път. В Каварна преди 2 години изпълниха дори химна на България… Изсвириха си най-известните парчета, но с доста пропуски. Свриха по-малко от час и си тръгнаха изведнъж, изненадващо, след като един от групата направи изказване пред публиката на …чист български език. Вокалистът благодари на публиката колко е страхотна, и обясни, че пеят в памет на Рони Дио и …Георги Панайотов, който бил голям българин. Който и да е той – справка в Интернет не намира починал известен българин с това име. Но… Интернет не знае всичко. Макар да си тръгнаха внезапно, “Меноуар” обещаха, че пак ще се върнат. И се похвалиха, че рекордът за най-дълъг концерт принадлежи на тях – поставен преди 2 години в Каварна – 5 часа и 1 минута.

“Рамщайн” – мръсни думи и огнепръскачка

Рамщайн в чалга клуб в София
Вечерта преди концерта си, хевиметълистите от немската група „Рамщайн“ бяха уловени на снимки в чалга клуб в Студентския град в София. От заведението твърдят, че мизикантите са прекарали там до сутринта в приятна компания. Снимка: Булфото

След “Маноуар” сцената беше покрита с черна завеса. Зад нея започнаха приготовления близо час за шоуто на “Рамщайн”. И си заслужаваше чакането. Завесата падна с тежък звук на китара и отзад се видя германското знаме. След като падна и то, на сцената излезе групата. Пяха само избрани техни песни, които докараха публбиката до екстаз. Оказа се, че тя проговори немски. Страхотно шоу, с много цветове, много огън – запалиха човек на сцената и той тичаше горящ. Вокалистът хвърляше огън с оснепръскачка към публиката. На прочутия си хит “Пуси” вокалистът проговори с български думи – “Ю хев а п.ка, ай хев а к.р” – с което предизвика бурна реакция в публиката. На края на циничната си песен пръскаше с бяла пяна публиката от розово оръдие… “Рамщайн” шашна с ефекти, шоуто му компенсира това, че музиката не впечатлява толкова със запомнящи се песни. Но концертът му въодушеви също толкова, колкото „Металика“ предишната вечер, ако не и повече. Като че ли феновете се палят повече по групи, които не идват в България за трети път.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.