Шейсет години след Корейската война отново напрежение между Севера и Юга

Военен парад в Северна Корея. Снимка: kreml.org

Корейският полуостров отново е обхванат от напрежение, докато хората там се готвят да отбележат 60-годишнината от избухването на Корейската война, която се пада в събота. Това, което отново разпали конфликта между Северна и Южна Корея, беше потъването на южнокорейски военен кораб през март, при което бяха убити 46 моряци. Сеул обвини Севера, че е потопил с торпедо „Чхонан“, и подкрепи това с доказателства и международно разследване, но Пхенян отхвърли твърденията. Оплакването на Сеул във връзка с инцидента сега е отнесено пред Съвета за сигурност, където през изминалите шест десетилетия почти няма промяна в разделенията сред неговите членове относно двете Кореи. САЩ и западните правителства подкрепят Южна Корея, докато Китай остава най-силният съюзник на Северна Корея.

Войната започна на 25 юни 1950 г., след като севернокорейски войски, подкрепени от Китай и Съветския съюз, навлязоха в Юга. Тогава Съветът за сигурност реши да сформира сили на ООН под военното ръководство на САЩ, за да противодейства на разпространението на комунизма във време, когато между Изтока и Запада се установи Студената война.

Сраженията приключиха през 1953 г. с примирие, а не с официален мирен договор, оставяйки двете Кореи формално все още във война и запазвайки напреженията от епохата на Судената война дълго след падането на Берлинската стена и разпадането на Съветския съюз.

Водещите новини в двете Кореи продължават да са доминирани от истории, напомнящи за Студената война, включително взаимни обвинения и безизходица по ядрената програма на Севера, тревоги заради разработваните от нея ракети, отправяни от Пхенян обвинения за западен империализъм и критики срещу действията на Севера в областта на правата на човека. Потопяването на кораба на 26 март отново покачи градусите.

Анализатори казаха, че севернокорейският режим, който се подготвя за решаващо прехвърляне на власт от лидера Ким Чен-ир на наследник, вероятно на неговия трети и най-малък син, е създал последната криза като тактика за оцеляване. „Северна Корея го е извършила (нападението срещу „Чхонан“) и тя ще отрича всичко“, заяви изследователката от Института за отбранителни проучвания и старши научен сътрудник в „Брукингс инститюшън“ във Вашингтон Кати Оу.

Родената в Северна Корея Оу каза, че макар изгледите за въоръжен конфликт между съседите да са „много малки“, напрежението ще продължи, докато Пхенян преминава през политически преход. Тя заяви, че война с Южна Корея би унищожила малкото икономическо развитие, постигнато досега от Пхенян – възглед, споделян и от други специалисти по Корея. „По същество Северна Корея поумнява“, каза тя, като добави, че нейните лидери не биха рискували още една война с Юга.

Съветът за сигурност, който е чувствителен към въпроси, държащи полуострова разделен, се опитва да излезе с отговор по потъването на „Чхонан“. Всяко действие на Съвета за сигурност би изисквало одобрението на всичките му пет постоянни членове, притежаващи право на вето. От тях Китай остава съюзник на Северна Корея. Русия не е коментирала потъването, а САЩ осъдиха Северна Корея за нападението – позиция, подкрепена от Франция и Великобритания.

Постоянният представител на Северна Корея в ООН Син Сон Хо остро нападна Южна Корея и САЩ във връзка с морския инцидент по време на необичайна пресконференция в централата на ООН миналата седмица. „Това беше фарс, скалъпен от САЩ и Южна Корея за извличане на политическа изгода“, атакува Син, като добави, че в резултат на това „може да избухне война по всяко време“. Посланикът обвини САЩ, че се опитват да укрепят военната си мощ в Североизточна Азия, където американските войски са разположени в Южна Корея и Япония.

„Ако Съветът за сигурност на ООН официално обсъди този случай само с едностранния „резултат от разследването“ на Юга, но без проверката на Корейската народнодемократична република, която е жертвата, това ще означава, че Съветът за сигурност взема страната на единия участник в спора, а изключва другия“, настоя Син, като използва официалното име на Северна Корея.

На 4 юни Южна Корея уведоми Съвета за сигурност, че нападението е било разследвано от нейната армия и екип от експерти от Австралия, Канада, Швеция, Великобритания и САЩ. „Въз основа на веществените доказателства, събрани от научното и обективно разследване, беше установено, че потъването е било предизвикано от подводна експлозия на произведено в Северна Корея торпедо“, се казва в писмото. „Резултатът от разследването установи още, че допълнителни доказателства непреодолимо навеждат на извода, че торпедото е било изстреляно от севернокорейска подводница“, гласи то.

Писмото нарече нападението „заплаха за мира и сигурността на Корейския полуостров и извън него“, а Южна Корея поиска от Съвета за сигурност да подготви мерки, които биха били „подходящи за сериозността на ситуацията“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.