Комикът Стив Харви: Действай като жена, мисли като мъж

Стив Харви в шоуто на Опра Уинфри. Снимка: личен архив

Стив Харви започва кариерата си като комик в средата на осемдесетте години на двайсети век. Успехът на моноспектаклите му довежда до създаването на собствено телевизионно предаване под името „Шоуто на Стив Харви“, което се излъчва по мрежата WB в периода 1996-2002 г. Шоуто се радва на изключителен успех и печели многократно наградата „Имидж“. През 1997 г. Харви продължава изявите си в комедийни моноспектакли и е една от звездите във филма на Спайк Лий „Истинските крале на комедията“. В момента е водещ на популярното „Утринно шоу на Стив Харви“, което се излъчва в националния ефир и има повече от седем милиона слушатели. Рубриката му „Питайте Стив”, в която основно се задават въпроси за взаимоотношенията между мъжете и жените, добива такава огромна популярност, че провокира написването на книгата „Действай като жена, мисли като мъж” (ИК Хермес). Според Стив Харви, мъжът се самоопределя по три критерия: кой съм аз, какво работя и колко пари изкарвам. За да е готов един мъж за сериозна връзка, той трябва да е постигнал задоволителни отговори на тези въпроси.

– Казвате, че жените често са твърде взискателни и това нерядко води до разочарования. Не трябва ли обаче да имаме високи изисквания към мъжа, с когото искаме да прекараме живота си?

– Разбира се, че трябва да има стандарти и истинските мъже не се боят от тях, въпросът обаче е доколко реалистични са вашите очаквания. Ако искате да намерите красив, умен, богат, добър, начетен, висок, атлетичен мъж с коса, на всяка цена го задръжте и… моля ви, обадете ми се. Винаги съм искал да се срещна с Бог. (Смее се.) Трябва също да си зададете въпроса вие самата отговаряте ли на всички мъжки критерии, за да имате правото да изисквате идеалния мъж.

– Колко важен е сексът за мъжете?

– За мъжете сексът е от съществено значение. Той е едно от трите най-важни неща, които мъжът очаква от вас. Това, на което истински държи, е: любов, подкрепа и секс. Ако едно от тях липсва, връзката ви няма бъдеще.

– Много жени откриват след дългогодишна връзка, че партньорът им ги е мамил. Ако един мъж ви изневерява или смята да го прави, защо тогава търси обвързване?

– Мъжете не се обвързват емоционално при секс, както жените. Това, че прави секс с друга, не намалява привързаността му към вас. Не ви казва истината, за да не ви нарани. Казва ви онова, което искате да чуете.

– Защо мъжете изневеряват?

– Защото могат. Защото мислят, че ще им се размине. Защото сексът с партньорката вече не е такъв, какъвто е бил някога. Защото винаги има жени, готови да мамят заедно с него…

– Вярна ли е максимата: лъжецът си е лъжец?

– Мъжете могат и да се променят. Понякога загубата на човек, когото ценят, може да ги накара да преосмислят действията си. Аз например сега съм различен от това, което бях.

Стив Харви гостува нееднократно в шоуто на Опра, където отговаря на множеството въпроси, отправени му от представителките на нежния пол.

– Ако си женена за „мамино синче”, как да се пребориш за първото място в живота му?

– Ако се надявате, че след брака ще промените мъжа – лъжете се. Майките им са поставили високи стандарти за отношението им към тях още в детството им и гледат да ги поддържат. Ето защо, когато започвате дадена връзка, трябва ясно да поставите своите изисквания. Не очаквайте той сам да го направи.

– Защо мъжете сякаш се плашат от силни, преуспели и умни жени?

– Мъжете се възхищават от подобни жени… на обществено място. Но мисълта да имаш подобна своенравна и устата жена вкъщи – Боже опази! Малцина са такива смелчаци.

– Винаги съм се учудвала как на една и съща реплика, подхвърлена от някого, аз и партньорът ми правим съвсем различна интерпретация. Е, как всъщност мислят мъжете?

– Основната грешка на жените е, че прехвърлят начина си на мислене върху мъжете, а ние сме много по-просто устроени. Може би ще се доближите до нашия начин на мислене най-много, ако просто ни припишете точно обратното на това, което вие сте си помислили. (Смее се.) Всъщност затова и написах тази книга, за да узнаят жените какво ръководи мъжете. Книгата е един вид стратегическо ръководство: ако познаваш тактиката на противника си, много по-лесно е да спечелиш играта. Ако съм научил нещо в живота си, то е, че: а) за огромна част от жените ние сме загадка, б) представителите на силния пол си позволяват да злоупотребяват в интимната сфера, защото жените не познават начина им на мислене, и в) с познанията си аз имам възможност да променя положението.

Арт & ШоуИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.