Отворете досиетата за НЛО, призовава евродепутат

Инициативата на депутат в Европарламента за разсекретяване на цялата информация за НЛО може да доведе до вдигане на завесата над истината за възможни посещения на извънземни на Земята, коментира за АОЛнюз авторът Лий Спайгъл. Марио Боргезио, депутат от италианската партия Северна лига, е внесъл официално в Европейския парламент проект за решение, в което призовава правителствата на всички 27 страни-членки на ЕС да отворят своите досиета за НЛО. Досега, според сайта на Европейския парламент, декларацията е събрала 17 подписа.

Боргезио се надява, че това ще доведе до създаването на Европейска комисия за НЛО. Според текста на декларацията от 14 юни: „Много членове на научната общност са изследвали проблема за НЛО и осъждат системното прикриване на информацията по този въпрос… Проучването на събраните от правителствата на всички държави-членки материали ще има сериозни научни и технологични последици.“

Марио Боргезио. Снимка: личен сайт

НЛО и преди са били тема на обсъждане в Европейския парламент. След големия брой свидетелства за забелязани НЛО в Белгия през 1990 г., белгийският евродепутат Елио ди Рупо предлага да се създаде Европейски център за наблюдение на НЛО (под егидата на Комисията по енергетика, научни изследвания и технологии „).

Друг европейски депутат, Тулио Редже, подхваща инициативата на Ди Рупо през 1993 г. и предлага френският Национален център за космически изследвания да се превърне в официален център за събиране на информация за НЛО. Редже предлага да бъдат изучавани различните възможни обяснения за НЛО, включително военни тайни, чужди цивилизации и супертехнологии.

Сега Боргезио става най-новият европейски деец, който прави опит да обедини членките на ЕС в общ кръстоносен поход за НЛО. В предложението му се казва, че е „важно да се създаде научен център за анализ и разпространение на научните данни, събрани до момента от различните европейски органи и правителства.“ Боргезио също така призовава „публичните архиви за НЛО да бъдат отворени и документацията да бъде декласифицирана от държавите-членки, като се предостави на обществеността и медиите достъп до пълния набор от документи по този въпрос.“

Интересното е, пише Спайгър, че Боргезио се позовава на един важен етап от 1978 г., когато ООН обсъди НЛО „като валиден въпрос“ – събитие, за чието осъществяване съм частично отговорен. По това време министър-председателят на Гренада сър Ерик Гейри се опитваше да накара ООН да създаде международна комисия, която да събира и споделят информация за НЛО от целия свят.

За да направи достоверно представяне пред специалния политически комитет на ООН, Гейри ме привлече, защото знаеше, че съм в приятелски отношения с най-важните изследователи на НЛО, включително астрономите  Дж. Алън Хайнек, Жак Вале, психолога Дейвид Сондърс, ядрения физик Стантън Фридман и астронавта Гордън Купър.

След успешната ни аудио-визуална презентация, показана пред специалния политически комитет, Общото събрание прикани държавите-членки да координират дейностите си по проучване и разследване на НЛО и да информират генералния секретар за резултатите от тях. За съжаление, преди тези неща да бъдат започнати официално, Гейри бе свален в Гренада през 1979 г., което доведе до тихото прекратяване на всички инициативи за НЛО.

И сега е трудно да се каже дали усилията на Боргезио в ЕС ще помогнат да се сложи край на предполагаемата официална секретност на НЛО. Все пак НЛО не са съвсем в началото на спидъците с неотложни задачи на всяка страна.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.