Обама плати скъпо за малко приятелство от Русия

Барак Обама плаща обяда с Дмитрий Медведев в закусвалнята „Рейс хел бъргър“ в Арлингтън. Снимка: Кремъл

Усилията на Барак Обама да рестартира отношенията с Русия дадоха изключително добър резултат. Срещата между Обама и руския президент Дмитрий Медведев в Белия дом бележи най-високата точка в руско-американските отношения, откакто Бил Клинтън бе в Москва да отбележи Деня на Победата през 1995 г. След десетилетие на караници Москва и Вашингтон намериха обща позиция по редица съществени въпроси – от санкции срещу Иран до противоракетния щит в Европа и де факто спиране на разширяването на НАТО в задния двор на Русия.

Проблемът обаче е, че цялата тази добра воля бе „купена“ почти изключително за сметка на Обама. САЩ разочароваха съюзниците си в Източна Европа, като се отказаха от плановете за разполагане на ракети-прехващачи в Полша и Чехия, само и само да угодят на Москва. Руската окупация на Грузия, най-добрият прител на Америка в бившия Съветски съюз, бе на практика приета от Вашингтон като „свършен факт“, отново за да се угоди на Кремъл. В същото време Вашингтон запази мълчание за засилващата се кампания срещу свободата на събиранията в Русия и за продължаващия втори процес срещу олигарха Михаил Ходорковски.

И какво си осигури Обама с всички тези дипломатически саможертви? Списъкът е доста скромен. Москва спря опитите си да изхвърли американците от военновъздушната им база в Киргизстан, която е от съществено значение за американските операции в Афганистан. Тя хладно подкрепи санкции срещу Иран миналия месец и най-сетне подписа тази пролет договора СТАРТ за съкращаване на ядрените оръжия. Досега обаче отношенията на Обама с Москва означаваха повече даване, отколкото получаване.

Предполага се, че всички тези жертви са за постигане на реален, траен мир, условията на който двамата президенти договарят във Вашингтон. Това означава да се убеди Русия да сближи интересите си с тези на Запада, а не с тези на престъпни държави като Венецуела, Иран и Сирия, с които бившият президент и настоящ премиер Владимир Путин обичаше да флиртува. Съветникът на Обама за Русия обеща, че „наистина ще задълбаем в много от тази насока“, а заместник-съветникът по националната сигурност Бен Роудс обеща нормилизиране на отношенията по много водещи приоритети на националната сигурност – неразпространението на ядрени оръжия, Афганистан, Иран, Северна Корея. Никакви сериозни дипломатически сделки не са обсъждани на срещата, но Белият дом определено се надява, че тя бележи началото на нова фаза на сътрудничество.

Обсъдени бяха потенциални бизнес сделки. Това устройва и двете страни. От гледна точка на Вашингтон колкото повече Русия е интегрирана в американската и европейската икономика, толкова по-малко вероятно е да прибегне до конфронтация от времето на Путин. А от руска страна приятелският тон, възприет напоследък от руските лидери, е мотивиран от спешната нужда от западни капитали и ноу-хау, с които да се подобри състоянието на замиращата руска икономика. Медведев трябва да посети Силиконовата долина в Калифорния, за да събере инвестиции за проекта си – „иновационен град“ близо до Москва. Компанията „Ростехнологии“ също неотдавна обяви купуването на 50 Боинга 737 за Аерофлота на стойност 4 милиарда долара. Още големи сделки несъмнено ще бъдат обявени тази седмица, за да повишат рейтинга на Медведев у дома.

Има още много плюсове, както икономическки, така и политически, от които Русия може да се възползва, ако този меден месец прерасне в добър брак. Новото споразумение за сътрудничество за ядрена енергия за граждански нужди, което си поправя път в Конгреса, може да донесе милиарди долари на Русия. Американската подкрепа за присъединяването на Москва към Световната търговска организация – нещо, което американски президенти размахват пред Русия от 1993 г. – може би е въпрос само на няколко месеца. В замяна Обама се надява Русия да спре военните си авантюри (като инвазията в Грузия през 2008 г.) и да намали продажбите на оръжия за Иран, Сирия, Венецуела и други такива страни.

Играта определено е хазартна. Но политиката от ерата на Буш на отправяне на директни предизвикателства към Русия – за човешките права и руското влияние в бъвшата съветска сфера – дадоха обратен резултат. Така че рестартирането на Обама, съпроводено с голям разход на дипломатическа добра воля, може все пак да е най-добрият шанс, който САЩ имат, за да превърнат Русия повече в приятел, отколкото във враг.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.