Сегашното управление ще приключи с катастрофа – какви са възможните сценарии?

Премиерът Борисов с двамата си заместници Дянков и Цветанов. Снимка: Sofia Photo Agency

Как ще приключи управлението на сегашното правителство? Този въпрос става все по-актуален, а мненията са противоречиви. Привържениците на Бойко Борисов и ГЕРБ си вярват, че ще спечелят втори мандат. Разочарованите, гласували за него, и неговите противници предричат мрачни сценарии.

Докато финансовият министър Дянков упорито твърди, че кризата е приключила през април, в средите на бизнеса смятат, че тя тепърва започва истински и лошото предстои. Разминаването е драстично. Излиза че властта не е в час. Не знае какво става. Или пък бизнесът и хората, останали без работа, не могат да разберат, че всъщност вече са добре и излизат от кризата. Здравият разум сочи, че правият не е Дянков, а потърпевшите.
Какво ще стане? Докъде ще стигне кризата? Какво ще се случи със сегашното правителство? Преди дни в парламента бившият премиер Станишев каза, че ако не се вземат мерки сегашното управление ще приключи по-бързо, отколкото то очаква. Дали е така?

Има наблюдатели, които смятат, че премиерът Борисов ще се кандидатира за президент и цялото управление в момента стратегически работи за тази цел – да крепи положението до есента на следващата година, когато са президентските избори. За целта се харчи фискалният резерв, без да се правят реформи и съкращения на разходи, за да се поддържа положението дотогава. Въпреки че Борисов спомена като евентуален кандидат за президент Цветан Цветанов, после, в типичен свой стил, каза, че и той самият може да се кандидатира. Повечето анализатори са убедени, че Борисов ще е кандидатът на ГЕРБ за президент. Това е най-подходящата за него позиция – да се изказва на воля, както обича, без да носи отговорност.
И тази позиция изглежда за Борисов лично спасение от затъването на сегашното управление. То накратко се характеризира с провал – само прегласуването на първоначалния бюджет, който предвиждаше 0,7% дефицит, е доказателство за това. Сега се предвижда нов бюджет с близо 5% дефицит. Разминаването е драстично. Правителството не се спрявя нито с приходи, нито с разходи. Реформи няма, има жестоки съкращения и просто неплащане на задълженията на държавата, за да се закрепи временно положението. Но това не може да се отлага безкрайно. Рано или късно някой трябва да плати сметката.

Какво може да очаква обикновеният човек за джоба си, за бъдещето си, при такова развитие на ситуацията?
Първото елементарно предвиждане е, че безработицата ще се увеличи, а заплатите няма да помръднат, дори ще бъдат намалени още тук и там. Ще последва нова вълна от емиграция – за временна сезонна работа или за постоянно. Най-тежко ще е положението през есента и в началото на следващата година.
В тази ситуация малко успокоение е, че цените на недвижимите имоти ще падат още – не само временно, а дългосрочно.

Възможни са затруднения за банките. Поне за някои. Предишното правителство, в момента когато започна финансовата криза преди близо две години, прие решение, че държавата ще гарантира влоговете до 50 000 евро (и еквивалент в левове). Това беше мярка, която успокои населението и гарантира, че то няма да тегли влаговети си от банките. Сега ситуацията е променена. Фискалният резерв се харчи прогресивно и в края на годината ще се стопи от 8 млрд. лв. на 4,5 млрд. лв. Тоест държавата ще има очевидни затруднения да покрие риска за влоговете на населението при евентуални фалити на банки. Възможно е в някакъв момент на паника хората да започнат да теглят парите си и да ги обръщат в евро и долари, и да ги държат вкъщи в брой, уплашени от опасност да фалират банки или да падне валутният борд и да настъпи хиперинфлация – нещо вече познато от 1996-1997 г.

Медиите мажат с баданарката и са съучастници на правителството

В тази ситуация е срамно поведението на медиите, които вместо да бъдат критични и да посочат проблемите и някакви алтернативи, обслужват сляпо, като пропагандатори, правителството. Вестниците и основните телевизионни канали на практика прикриват икономическото състояние и хората не могат да разберат, че държавата върви към по-тежка криза и има риск от икономическа катастрофа. Привържениците на Борисов не могат да разберат, че той не ги води на добре, няма кой да им го обясни, да  посочи реалността. Такива анализатори или коментатори не се допускат до медиите. Те единствено дават дозирано право на глас на хора от опозицията – тоест на БСП, в опит да спазват поне частично принцип на плурализъм на мненията. Така се създава изкривена картина, че сегашното управление е успешно, а го критикуват само политическите противници от провалилата се социалистическа партия. Но това не е така. В края на краищата плодовете от тази пропаганда и агитация ще ги бере населението като цяло.
Единствено в интернет анализатори в някои блогове си позволяват да кажат истините за икономиката. В следващите редове e-vestnik пуска прогнозата на икономическия журналист Йордан Матеев за бъдещето на сегашното управление, публикувана в неговия блог.

Как ще изглежда бойкоборисовата икономическа катастрофа?

Йордан Матеев*

Прогнозите винаги са трудни, несигурни и свързани с много условности. Но ще се опитам на базата на сегашното ми знание да прогнозирам какво най-вероятно ще се случи с българската икономика, ако правителството на Бойко Борисов продължава сегашната си популистка политика на безразсъдно харчене (към момента нямам усещането, че тя ще се промени). А до края на мандата му ще следя и ще ви информирам как се развиват прогнозите ми.
1. Фискалният резерв ще продължи бързо да се стопява и в един момент правителството ще започне да харчи парите от Сребърния фонд (това може да стане и индиректно, например като фондът „инвестира“ в държавни компании, или уж дава пари за реформи) за текущи нужди. (Б. р. – Сребърният фонд е създаден, за да носи приходи на пенсионния фонд на държавата. Той е в размер на 1,7 млрд. лв. и се управлява от министъра на финансите Дянков и социалния Тотю Младенов. По изчисления на автора Йордан Матеев, направени по официални данни на БНБ и правителството, от Сребърния фонд откакто е създаден 2008 г. досега са източени 200 млн. лв., вместо да отиват във фонда за пенсии. Само за 2009 г. правителството на Борисов е източило 48 млн. лв. от сребърния фонд (незаконно), а са пропуснати ползи за близо 100 млн. лв.)
2. Държавният дълг ще расте, за да финансира част от дефицита.
3. Състоянието на бюджета ще се влоши допълнително от плащането на огромни извънредни суми (например обезщетения по прекратени договори с чуждестранни компании и връщане на неправомерно взет акциз от стари автомобили).
4. Европейската комисия ще установи, че подозренията за манипулиране на бюджетните данни са основателни.
5. Бавното възстановяване, или дори новата рецесия в ЕС, ще ограничи възможностите за икономически растеж чрез износ.
6. Кредитният рейтинг на България ще бъде понижен основно заради повишения риск от неразумното управление на правителството.
7. Европейската комисия ще започне процедура по свръхдефицит срещу България и ще накаже правителството за неспазване на бюджетната дисциплина.
8. Безработицата ще се увеличава (от есента на 2010 г.).
9. Кризата в здравеопазването ще се задълбочава, което ще се проявява в множество пожари, които ще бъдат гасени с повече бюджетни пари. Напрежението може да доведе до нова смяна за здравния министър (формалната причина може отново да е корупционен скандал).
10. След известна стагнация БВП ще продължи да пада, а в най-добрия случай растежът му ще бъде около нулата.
11. Инфлацията леко ще се качва заради монополите (газ, вода, ток, парно…).
12. ЕС няма да допусне България до предверието на еврозоната (ERM II) и самата еврозона, защото икономиката е нестабилна, а правителството действа неразумно.
13. Лихвите ще започнат да се качват заради повишения риск.
14. Чуждестранните инвестиции ще се запазят на ниски нива заради несигурната бизнес среда.
15. Цените на недвижимите имоти ще продължат да падат.
16. Различни лобита ще започнат да прокарват в свой интерес вредни антикризисни мерки с аргумента, че ще стимулират на икономиката.
17. Усвояването на фондовете на ЕС ще се подобри, но твърде слабо, за да повлияе значително на икономиката.
18. Ще имаме нов финансов министър (което няма да подобри нещата).
19. Правителството ще бъде принудено да вдигне данъците и да реже заплатите в публичния сектор, а може би и да намали пенсиите.
20. Правителството ще викне на помощ МВФ да спаси държавата от фалит и ще се опита да прехвърли на фонда вината за непопулярните мерки.
21. Правителството ще се опита да компенсира падащия си рейтинг със зрелищни акции срещу престъпността и корупцията.
22. Бойко Борисов или ще загуби президентските избори, или въобще няма да се кандидатира.
23. Валутният борд ще се запази без да се променя сегашния фиксиран курс към еврото.
24. Икономиката ще започне да се възстановява стабилно най-рано през 2013 г.
Алтернативата на всичко това са болезнени реформи и рязане на разходи веднага.

–––––––

* Йордан Матеев е икономически журналист на свободна практика. Член е на УС на Българската макроикономическа асоциация. Работил е като репортер в „Плюс-минус“ на БНТ, икономически редактор в „Капитал“ и главен редактор на изданията на The Economist в България. В блога си „Икономика на всичко“ той пише оригинални мнения за икономика, политика, държавно управлениe и др. Неотдавна спечели наградата на Българската уеб асоциация за блог в категорията „Бизнес, икономика и финанси“. Виж още текстове от автора в блога му iordanmateev.blogspot.com

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.