Най-тежкия удар по руския шпионаж след Студената война нанесе ФБР

Американските власти обявиха, че са разбили шпионски кръг, който събирал информация за руското правителство, предаде Ройтерс. Повдигнати са обвинения на 11 души, 10 от които са задържани в неделя в Бостън, Ню Йорк, Ню Джърси и Вирджиния. Според американското правосъдно министерство руското разузнаване е поставило задачата на групата под кодовото име „Нелегалните“ да влязат в САЩ, да приемат фалшива самоличност и да действат под прикритие.

„Фактът, че са замесени толкова много нелегални, беше шок за мен“, казва пред „Ню Йорк таймс“ Олег Калугин, бивш генерал от КГБ , който е бил съветски шпионин в Съединените щати от 1960 до 1970 под прикритие като дипломат и кореспондент на Радио Москва . „Това е връщане към старите дни, но дори и през най-тежките години на Студената война, мисля, че не е имало повече от 10 нелегални в САЩ, вероятно по-малко.“

Калугин, сега американски гражданин, които живее край Вашингтон, казва, че е впечатлен от проникването на ФБР в шпионската мрежа. Обвиненията са подплатени с ярки детайли, събрани в годините на тайно наблюдение – включително подслушване на телефоните и електронната поща, слагането на тайни микрофони в домовете на руските агенти, както и многобройни нерегламентирани претърсвания.

Арестите са резултат от поне седемгодишно разследване, водено от ФБР, прокуратурата на Ню Йорк и контрараразузнавателния отдел на управлението за национална сигурност на Министерството на правосъдието. Част от информацията е събрана и чрез поставяне на подслушвателни устройства в домовете на арестуваните.

В неделя са арестувани 10 души тайни агенти на руското разузнаване. В Монтклеър, щата Ню Джърси, били задържани Ричард и Синтия Мърфи, в Йонкърс, щата Ню Йорк – Вики Пелаес и Хуан Лазаро, в Манхатън, Ню Йорк – Анна Чапман, Майкъл Зотоли, Патриша Милс и Михаил Семенко, в Арлингтън, щата Вирджиния – Доналд Хауард Хитфилд и Трейси Ли-Ан Фоли – в Бостън, щата Масачузетс. Единайсети обвиняем е обявен за издирване – Кристофър Метсос. Всички освен Чапман и Семенко са обвинени не само в сътрудничество с чуждо разузнаване, но и в пране на пари.

Осем от десетте задържани живеели като семейни двойки и имали американски документи, вероятно фалшиви. Според обвинението те са работили за Службата за външно разузнаване на Русия и са били изпратени в САЩ, за да се внедрят във политическите кръгове. Според някои информация арестуваните не са се занимавали пряко със събиране на информация, а само са вербували потенциално полезни за целта хора. Повечето от тях са от Русия и са добре обучени.

Петима от десетте вече се явиха вчера пред федерален съд в Ню Йорк, съобщи Франс прес. Съдия Джеймс Кот нареди оставането под временен арест Ричард и Синтия Мърфи, Хуан Ласаро, Вики Пелаес и Анна Чапман, понеже има риск да избягат. Заподозрените се престрували, че са американци, канадци и перуанци, сочат внесените от обвинението документи, които обаче не уточняват истинската им националност.

Младата жена, изправена вчера пред съда в Ню Йорк – Анна Чапман, е руска гражданка на 28 години, неотдавна се установила в САЩ с редовна работна виза, която е отменена в събота, съобщи на репортерите нейният адвокат Робърт Баум след заседанието, на което той продължително пледира за освобождаването й под гаранция.

Американските медии отбелязват, че арестите са извършени пет дни, след като президентът Барак Обама прегръщаше Дмитрий Медведев във Вашингтон и го заведе да ядат хамбургери в едно от предградията на столицата. „Москва чака от Вашингтон разяснения във връзка със задържането в САЩ на група лица, обвинени в шпионаж в полза на Русия“, заяви на пресконференция в Москва министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, след срещата си с израелския си колега Авигдор Либерман.

„Не ни обясниха за какво точно става въпрос. Надявам се да ни обяснят. Единственото, което мога да кажа е, че моментът, в който е направено това, е избран с особено изящество“, заяви Лавров.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.