България срещу „Газпром“

Вълната на възмущение от „Газпром“ заради несправедливите условия по подписаните договори достигна и до България. Страната има намерение да оспори условията в споразуменията, подписани от предишното правителство преди четири години. Правителството на България вече е изпратило договорите за проверка в прокуратурата, съобщи „Ройтерс“.

„Газпром“ е монополен вносител на природен газ за България. През 2009 година обемът на доставките достига около 2,64 млрд куб. метра газ. Цените на газа за България през третото тримесечие нарастват с 25 на сто във връзка с ръста на себестойността на вноса и поскъпването на долара и българското правителство смята, че в подписаните договори има неизгодни за страната условия. Засега не е ясно какви точно нарушения подозира правителството на България.

Договорите, за които става дума, са сключени през 2006 година, когато местният газов монополист „Булгаргаз“ се договаря с „Газпром“ за отмяна на бартерната система (преди това „Газпром“ продаваше на България съответните количества газ с отстъпка заради транзита на синьото гориво). Според новите условия, които трябва да действат до 2030 година, цената на газа трябва постепенно да се повишава, докато достигне средните пазарни показатели до декември 2012 година.

Сред причините, заради които България е решила да провери легитимността на договорите с руския монополист, основен е политическият фактор, смята анализаторът от финансовата компания „Метропол“ Дмитрий Маслов. „В страната стана преразпределяне на сферите на влияние в областта на енергетиката, във връзка с това се преразглеждат и газовите договори с „Газпром“, предполага експертът. Според него, основната причина за недоволството на българското правителство може би е наличието на посредник при доставките, който на паритетни начала се контролира от „Газпром“ и българския бенефициент. Подобна схема се използва и при доставките за Украйна и Полша. „Освен това, така българското правителство се опитва да се сдобие с допълнителни аргументи за преговорите с руския монополист за формирането на цените на газа“, допълва Дмитрий Маслов.

Във вторник (днес – б.р.) ръководителят на „Газпромекспорт“ Александър Медведев и първият вицепремиер Виктор Зубков са на официално посещение в България за обсъждането на договорите, а също и на проектите за АЕЦ „Белене“ и и строителството на газопровода „Южен поток“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.