С химна си Цв. Цв. и Веселин Маринов вадят от гроба живковия соц (+ пародии)

Цветан Цветанов и Веселин Маринов се къпят в минерален басейн във Велинград. Снимка: в. „Галерия“

Химнът на полицията, изпълнен от любимеца на червените бабички Веселин Маринов, е по текст на поета Евтим Евтимов – един от приближените на Тодор Живков писатели. От онази група доверени, която даваше подкрепа на Живков в размирните 1988-1989 г., когато по писателски конгреси имаше вече свободни дисидентски изказвания и властта се клатеше.

Музиката на химна на полицията е на Тончо Русев – динозавър на соц-естрадата. Песента е точно в стилистиката на 60-те и 70-те, възможно най-тривиалната и уродлива композиция, с припеви и затрогващи беквокали, като в изпълнения на руски военни хорове.

“Моята полиция ме пази… Гордост е да служиш в редовете на България и МВР…” пее Маринов в характерния си сантиментално-лигав стил (виж целия текст по-долу).
Зад смисъла на текста изплува знаменитата фраза на Тодор Живков от 60-те години – “Народната милиция принадлежи на народа, народът принадлежи на народната милиция”. Едно преливане на милиция (вече полиция) и народ.

Химнът е толкова абсурден, че веднага роди пародии:

Ако някой вярата убива
и престъпниците сам прикрива,
ако някой лъже, че ви пази –
нашата полиция е тази
.(2)

Припев:

Хора, вий пари носете,
хора, подкупете ни добре!
Яко е да служиш в редовете,
да си в българското МВР
(2)
(Виж по-долу цялата пародия)

Или подигравателни импровизации от форумите:

Припев:

Хора, дайте двайсетак от раз,
на старшината, скрит зад оня храст,
Далавера е да служиш в редовете
на народната милиция и Ме -Ве -Ре-то
.

––––––––

Ако някой някъде продава
твоето отечество и слава,
ако с Хамър някой те прегази –
тяхната милиция го пази
.

Хора, имайте тъпение,
хора, запомнете го добре –
ако жертва сте на престъпление,
не разчитайте на МВР
.

Тримата – Веселин Маринов, Евтим Евтимов и Тончо Русев ще се облажат от държавна поръчка като едно време. Така при соц-а се изхранваха куп изпълнители и автори на текстове и песни – на хонорарна хранилка към разни ведомства, с поръчкови песни. МВР ще плати под една или друга форма на авторите тлъсти хонорари, дори първоначално тяхното недоносче-химн да се представя като подарък. Има хиляди начини – концертни изпълнения, покани за разни вечери, консултантски договори и т. н.

Но, ако песента наистина е подарък от тримата трубадури на соца, тогава трябва да се замислим какво ги е вдъхновило, за да излеят душата си в тази песен? Успехите на народната милиция (полиция)? Мъжественият министър на вътрешните работи? Победният курс на партията (ГЕРБ) и нейният пръв партиен и държавен ръководител?

Веселин Маринов представя „Химна на полицията“. Снимка: от тв екрана

Веселин Маринов, прочул се с песните си по митинги на БСП, любимец на масата гласоподаватели на тази партия в пенсионна възраст, сега е любимец на Цветан Цветанов, вицепремиер и зам.-шеф на дясната управляваща партия в България. Двамата ходят заедно на плаж, къпят се в минерани басейни и водят затрогващи разговори. Така се родил и химнът – Цветан Цветанов казал на певеца: „Изпял си толкова песни за армията, няма ли да изпееш една за полицията?“ И Веселин Маринов веднага изпял, даже вече работел по песента и съжалил, че Цветанов го изпреварил да го подкани. Това разказва самият певец, който вече се вози на нов джип “Рейндж роувър” за 250 000 лв., въпреки вида си на човек, на когото му подхожда повече “Лада – Нива”.

Творението “Химн на МВР” е своеобразен моментен портрет на новата власт – маскирана с антикомунистическа фразеология и етикет “дясна”, а всъщност от хора с комунистическо мислене и носители на соц-традициите. Както авторите на песента. Както вътрешния министър Цветанов – типичен представител на тази категория служители на МВР, издънки на някогашната милиция. И син на шофьора на бившите зам.-министри и шефове на ДС по времето на Живков.

Зад антикомунистическите приказки на прeмиера Борисов, лидер на дясната ГЕРБ, се крие същото. Той демагогства с единия си дядо, който бил жертва на комунистите, но не споменава другия. Както и самият Борисов е бил член на БКП, прочул се с това, че напуска МВР с въвеждането на деполитизацията, когато забраниха на партийни членове да работят там. Хората от ГЕРБ изразяват интересите на симпатизанти на татовия социализъм. И социологичиските проучвания показват, че голяма част от гласоподавателите на БСП са гласували за Бойко Борисов.

Този химн е израз на цялата тази тенденция – с живковия комунизъм в сърцето да громим комунистите и да правим дясна партия.

Оригинално изпълнение на химна с пародиен портрет на Веселин Маринов

http://www.youtube.com/watch?v=5bM-V6upY8I

Нашата полиция

текст: Евтим Евтимов

Ако някой някъде предава
своето отечество и слава,
ако клетвата за дълг прегази –
моята полиция ни пази.

Ако някое продажно братство
граби от народното богатство,
истината днес е само тази –
родната полиция ни пази.

Ако някой вярата убива
и престъпниците сам прикрива,
ако някой пред лъжата лази –
нашата полиция ни пази.

Припев: Хора, подарете цвете,
хора, запомнете ни добре!
Гордост е да служиш в редовете
на България и МВР.

Пародия на “Нашата полиция”

Неизвестен автор, от блога “Невероятно – Новините каквито можеха да бъдат

Ако някой, някъде предава
своето отечество на скрапа,
ако клетвата за дълг погази –
моята полиция е тази.(2)

Ако някое продажно братство
граби от народното богатство,
истината днес ний знаем с вази –
родната полиция е тази.(2)

Припев:

Хора, вий пари носете,
хора, подкупете ни добре!
Яко е да служиш в редовете,
да си в българското МВР (2)

Ако някой вярата убива
и престъпниците сам прикрива,
ако някой лъже, че ви пази –
нашата полиция е тази.(2)

Ако някой днес ви уверява,
че с властта не злоупотребява,
а на дело ви правата гази –
милата полиция е тази.(2)

Припев:

Хора, вий пари носете,
хора, подкупете ни добре!
Яко е да служиш в редовете,
да си в българското МВР (2)

–––––––––––

още от форумите:

Ако някъде командва физкултурник
Строен, недочел номенклатурник
Фъфли глупости, но ето
Той е шеф на МеВеРето

Припев:
Хора, палци си стиснете
Чуйте и го запомнете
Щом запя и МеВеРе-то
Отиде коньо у дерето!

––––––
Страницата във „Фейсбук“ „Да помогнем на Веселин Маринов да спре да пее“ с 60 000 фенове.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.