Израел – Турция: Кой ще загуби повече?

Израел би бил по-големият губещ в случай на прекратяване на отношенията с бившия стратегически съюзник Турция заради отказа си да се извини на Анкара за смъртоносното военноморско нападение, предупреждават анализатори. „В тази схватка Израел има повече за губене от Турция”, коментира Офра Бенгио, израелски университетски преподавател и автор на книгата „Турско-израелските отношения: променливи връзки на аутсайдерите в Близкия изток”.
„Турция е член на НАТО и поддържа тесни връзки с мюсюлманските държави. Тя може лесно да се откаже от нас. Ние сме малка и изолирана страна в този регион”, отбелязва тя.

Двете страни са в лоши отношения, след като израелски командоси атакуваха на 31 май турски кораб със стотици пропалестински активисти на борда му, които искаха да пробият блокадата над Газа, при което загинаха девет турци. Турция на няколко пъти настоя за извинение от Израел, компенсации и международно разследване на операцията. Турският външен министър Ахмет Давутоглу, в коментари, публикувани в понеделник от вестник „Хюриет”, предупреди, че отношенията може да бъдат прекратени, но Израел обяви, че няма да се извинява за това, че е защитавал сигурността си.

Турция вече затвори въздушното си пространство за всички израелски самолети в реакция на нападението над флотилията, отбеляза Давутоглу и допълни, че забраната може да бъде разширена до всички цивилни полети. Ключова част от турско-израелските отношения бе споразумението за военно сътрудничество, което те подписаха през 1996 г., което разгневи арабските и мюсюлманските държави. Според сделката, израелската военна индустрия спечели множество договори за продажба на оръжия на турските въоръжени сили, като например танкове М60, и за модернизиране на арсенала, който включва изтребители Ф-4 и Ф-5.
Двете страни имаха съвместни военни маневри и израелски военнослужещи бяха допускани на турска територия.

„Турция е единствената мюсюлманска страна, с която имахме стратегически военни отношения – дори Анкара никога да не би позволила израелски бойни самолети да използват въздушното й пространство за атака на ирански ядрени обекти”, заявява Бенгио. Но Амир Рапапорт, военен анализатор от израелския център за стратегически изследвания „Бегин Садат”, отблеязва, че най-голямата загуба биха били съвместните военни учения, „които позволяваха на израелските военновъздушни сили да упражняват атака на голямо разстояние”.

„Израел използваше турското въздушно пространство и това имаше възпиращ ефект за Иран, Ирак и Сирия. Сега това е изгубено”, съгласява се Ефраим Инбар, политически анализатор от университета Бар Илан.  „Загубата на Турция е сериозна стратегическа загуба. Турция е много важна страна с голямо влияние в Близкия изток”, коментира Инбар.  Анкара отзова своя посланик незабавно след атаката, прекрати плановете за три съвместни военни учения и обяви, че икономическите и връзките в сферата на отбраната ще бъдат снижени до „минимално ниво”.

Цви Елпелег, бивш посланик на Израел в Турция, вярва, че страната му „плаща за отказа на Европа да допусне Турция да се присъедини към Европейския съюз”.
„От дълго време турците вярват, че има влияние в Брюксел. Но сега вече не смятат така”, казва той. Високопоставен израелски официален представител, който отказа да бъде назован, се съгласява. „За съжаление Турция променя курса си и се опитва да възстанови старите мечти за завръщане на Османската империя – и всичко това за сметка на Израел”, отбелязва той.

По Агенция Фокус

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.