Пак казаха от чужбина, че Борисов ни забива в по-тежка криза. Тук – мълчание

За пореден път лоша оценка за правителството от чужбина. Виенският институт за международни икономически изследвания (WIIW) направи крайно отрицателен анализ на досегашните действия на кабинета Борисов.
Те са погрешни, вместо стриктна данъчна политика има „разточително популистко харчене“, прекалено е задържането на плащанията към фирми, заради което се е задълбочил и удължил ефектът от глобалната криза в страната.
Докладът, цитиран от “Дойче Веле”, представлява анализ на икономиките в Централна и Източна Европа. Той предупреждава, че при тази грешна макроикономическа политика на българското правителство не е изключено ново влошаване на икономическата ситуация в страната.

Анализът разобличава като демагогска политиката на Борисов. Докато той и министрите му само повтарят, че България била обран бостан и предишните управляващи са ограбили страната, анализът на Виенският институт за международни икономически изследвания определя като относително добро здравето на българската икономика преди избухването на глобалната криза. Нещо повече – анализаторите смятат, че причините за сегашното й тежко състояние трябва да се търсят предимно вътре в страната. И отправят критики за липсата на смислена стратегия и политика за справяне с кризата. Задържането на бюджетни плащания по държавни поръчки е предизвикало прекалено силно охлаждане на икономиката и е подкопало доверието на инвеститорите, обясняват от WIIW. Единствената ясно изразена цел на кабинета е била влизането в т. нар. чакалня за еврозоната – една според Виенския институт нереалистична цел, обявена в неподходящо време.

Е, кой още трябва да каже, че Борисов забива страната в по-тежка криза? Досега всеки, който се осмели да даде подобна оценка, беше обявяван за комунист. Ругатни отнесе дори агенция Ройтерс. През март тя писа, че дясноцентристкото правителство на България спря важни икономически реформи, рискувайки да предизвика продължителна стагнация в най-бедната държава от Европейския съюз (виж тук). Ройтерс предупреди, че затишието при реформите и популистките тенденции в кабинета ще донесат повече страдание и ще забавят възстановяването. Сега феновете на Борисов ще нарекат ли комунисти и тия от Виена?

България ще затъне съвсем в блатото, а българските медии ще мълчат. Но накрая хората ще излязат на улицата като при Виденов.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.