10:4 в бързата размяна на шпиони между Русия и САЩ

Размяна на шпиони в съветския филм „Мъртъв сезон“ (1968 г.). Кадър от филма

Бързината, която Русия и САЩ уредиха назрелия шпионски скандал между тях, показва, че двете страни искат да продължат по пътя на рестартирането на отношенията. Допреди две седмици обаче мнозина смятаха, че ще се стигне до нова криза в отношенията между Москва и Вашингтон, когато в САЩ бяха арестувани 10 руски шпиони, действали под дълбоко прикритие години наред. Арестът беше извършен няколко дни след срещата на върха на Барак Обама с Дмитрий Медведев във Вашингтон, на която те показаха, че между тях се е създала специална връзка.

До разрешаването на кризата се стигна буквално в последните 24 часа. Първо, арестуваните в САЩ руски шпиони признаха вината си в съд в Ню Йорк. После руският президент Дмитрий Медведев помилва четирима руснаци, осъдени в Русия заради шпионаж в полза на западни правителства. Третият етап беше размяната на 10-те арестувани от САЩ руски шпиони срещу четиримата руснаци, шпионирали в полза на Запада.

Тази размяна се извърши на международното летище във Виена. Там самолет, нает от американското правителство, и руски самолет на министерството на извънредните ситуации стояха един до друг час и половина, докато между тях сновяха коли, с които беше осъществена размяната. После двете машини излетяха в интервал от 10-15 минути. Американската се приземи в кралската военновъздушна база в Брайз Нортън в Оксфордшър, Централна Англия. Руската кацна на московското летище „Домодедово“. Накрая новият говорител на Пентагона – Дийн Бойд, обяви размяната за приключила.

Разменените шпиони от руска страна са Александър Запорожски, Генадий Василенко, Сергей Скрипал и Игор Сутягин, а от американска страна разменените шпиони са Владимир и Лидия Гуреви, Михаил Куцик и Наталия Переверзева, Андрей Безруков и Елена Вавилова, Михаил Васенков и Вики Пелаес, Анна Чапман и Михаил Семенко. От тях 13 са руснаци. Анна Чапман има и британско гражданство, защото е била женена за британец пет години. Вики Пелаес е перуанка, но на нея било обещано от руска страна, че до края на живота си ще получава месечна издръжка в размер на 2000 долара и ще й бъде осигурено жилище.

Извършената вчера размяна на шпиони беше най-голямата от края на Студената война, когато през 1985 г. на мост в Берлин Западът и Изтокът си размениха 20 тайни агенти. Руското външно министерство посочи в свое изявление, че размяната дава основание да се очаква, че курсът, договорен между президентите на САЩ и на Русия, постепенно ще започне да се прилага на практика и че опитите да се навреди на страните, участващи в прилагането на този курс, няма да успеят, предаде Ройтерс. Руски интернет сайт нарече размяната 10 на 4 за Русия в мача срещу САЩ.

Това може да налее масло в огъня на критиците от американската Републиканска партия срещу президента Барак Обама, че е прекалено мек към Москва, отбелязва Ройтерс. Според Вячеслав Никонов, директор на руския мозъчен тръст „Политика“, бързото и неочаквано решение за организирането на размяна на шпиони говори преди всичко за това, че двете страни не искат да развалят отношенията си заради шпионския скандал.

Анализаторът обаче не пропуска да подчертае, че Вашингтон е освободил 10-те руски агенти, защото в действителност те не са навредили значително на американските национални интереси, а и защото освен това е успял да постигне освожобдаването на четирима руснаци, които са му свършили услуга. Според друг руски анализатор, Сергей Марков, който е и депутат в руския парламент от партията на Владимир Путин, самата размяна на шпиони е показала, че времената се менят. В миналото размените на шпиони бяха символ на напрежението между Изтока и Запада, а сега те са станали пример за добрите отношения между Русия и САЩ, отбелязва Марков.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.