Гръцки депутат попита ЕК за нарушения в България. А българските депутати?

Михаил Тремопулос, гръцки евродепутат от групата на зелените, отправи питания до Европейската комисия (ЕК) за 7 неща, в които България нарушава европейските закони.

Три от тях са за незаконна държавна помощ при заменки на гори около връх Перелик, връх Ком и край устието на река Камчия. Тоест – държавата извършва държавна помощ към някой, който взима тия земи, като на практика му подарява за жълти стотинки нещо, което иначе струва по оценки на депутата много повече (той цитира в питанията български екоорганизации – “За да остане природа в България” и др.).

В проекта за Перелик според питането става дума за 100 млн. евро, за заменките край връх Ком  – за 5.5 млн. евро, а край устието на река Камчия – за 138 млн. евро.

Гръцкият “зелен” пита още за замърсяването на въздуха в Стара Загора (заради военния полигон в Змейово), за застрашаване на гражданите в Пловдив и района от сметището в Цалапица, за съдбата на кафявата мечка у нас, за третирането на отпадъците в болниците.

Гъркът (бивш журналист) пита все за неща, в които България се дъни. На пръв поглед изглежда сякаш гъркът злепоставя България? Глупости. Това е изкривено мислене. Оказва се, че точно гъркът защитава България и българите от замърсявания и посегателства срещу природата.

А какво правят българските евродепутати? Европейският парламент не е място, където наши депутати от различни партии трябва да се обединяват, за да уж “защитават” българските интереси. Точно това питане на гръцкия зелен е защита на българските интереси. Не може всеки да си граби земя в България безнаказано с далавери.

Щом българските власти си траят, нека един депутат пита ЕК и някой да притисне българската държава. След много приказки срещу заменките, сегашните на власт не развалиха нито една. Само демагогия.

В европарламента, както и в българския парламент, няма нито един зелен. Затова пък има националисти. Има леви, десни и т. н. И всички си траят за замърсявания, за заменки. Едните са били на власт и са ги правили, другите са сега на власт и замазват положението. Това е реалността.

Доживяхме депутат от съседна държава да ни защитава интересите.

И сигурно ще се намери кой да го наплюе у нас, защото ЕК сега може да наложи санкции на България във връзка с нарушенията.

Нашите политици от целия спектър, които избираме, не пазят природата. Спасението е, че България вече е член на ЕС и някой може да я притиска, за да опази и хората, и природата.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.