За шпионските скандали и вярата във вожда – у нас и в Русия

Бойко Борисов и Владимир Путин. Снимка: официален сайт

Американските тайни служби са инсценирали шпионския скандал, за да подкопаят затоплянето на руско-американските отношения – в това са убедени повечето руснаци, показва представително социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Едва 10% от руснаците вярват, че ЦРУ са арестували истински руски агенти, докато 53% са убедени, че арестите са „дирижирани от тайните служби на САЩ“. И това става дори след като някои от самите агенти си признаха и се дочу, че Русия ще ги размени срещу шпионирали в полза на САЩ, както и стана ден по-късно.

Колко прилича на нагласите в България. И тук голям процент вярват, че ЦРУ дирижира …нещо си. Че някой страшно иска да ни прецака – и от САЩ, и от Запада въобще.

Но излиза, че по-скоро Русия не може да излезе от Студената война, а не САЩ и Запада. В Русия медии и народ са обединени около вожда (Путин) както едно време. Т. нар. контролирана демокрация в Русия измисли формулата – вождът временно премиер, после пак президент. Рейтингът на Путин е незатихващо висок вече години наред.
Докато в САЩ например рейтингът на президента Обама е паднал. Нормално за демократични страни и критични медии.

Статия от в. „Труд“ под рубриката „Така живеем“. Снимка: e-vestnik

Подобно на Русия рейтингът на българския премиер се държи, като за година е паднал не особено. За разлика от Обама например, Борисов не е извършил никакви тежки реформи, а само ала-бала. Популизмът върви с пълна сила, а икономическата катастрофа наближава. И на този фон медиите в България, в стар тоталитарен стил по руско-съветски образец, са „колективни пропагандатори и агитатори“ на правителството. Критични медии няма, критиките се посрещат на нож. Няма никакво демократично разбиране. Самият премиер заяви по повод някакви критични предавания в „Шоуто на Слави”, че щял „да ги приключи”, ама нали било демокрация… От него да мине.

Премиер и вицепремиери участват в шоупрограми, подобно на венецуелския популист Уго Чавес.

В страни като Русия и България вярата във вожда Спасител е дива и ирационална. Няма аргументи, няма мисъл и трезви оценки. Всеки припознава в него въжделенията си. Десните го виждат десен – говорел против „комунистите” и Русия. А на практика, след много приказки Борисов реши да прокарва руските енергийни проекти.
Леви му симпатизират и тайно, и явно, запленени от носталгията си по силната ръка.

България, както и Русия, са още далеч от демокрацията. Рационалното мислене на масовия гласоподавател му е чуждо. Той вярва в световни конспирации и абракадабри… И в своя вожд Спасител…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.