Медиите у нас минават за нормални

Иво Инджев

Макар гладуването да е част от служебните задължения на „миските“ (как не са се сетили още за конкурс „Мис и мисис миска“?!), евентуална гладна стачка на някоя манекенка би взривила българските т.нар. медии. Сутрешните блокове биха я разкъсали от ухажване – един да я покани в студиото, втори пряко да я включи, а трети „в уста да я целуне бърже“.

В ефира на ТВ 7 тази сутрин направиха пробив в „забелязването“ на гладуващия български ядрен физик в Брюксел Георги Котев, но с това изключение изпъква още повече въпросът: защо „случаят Котев“ не е водеща новина за „водещите медии“ в България?

В СССР любимият похват за усмиряване на „инакомислещите“ бяха усмирителните ризи. В буквалния смисъл. Дисидентите, които не бяха по затворите, биваха затвярани по лудниците. На гладуващите в знак на протест пъхаха насила маркучи с храна в гърлата.

Както вече стана дума, ако някоя миска протестираше днес, щеше да бъде обгрижена в днешна България: и насила биха й натикали микрофона. Но на ядрения физик Георги Котев, който гладува за кауза в Брюксел – нула внимание. Макар тази кауза да е свързана с твърденията на експерта за подмяна на гориво в АЕЦ „Козлодуй“ и с темата за самата сигурност на ядрената централа, щом там са възможни далавери.

За ядрената ни енергетика са позволени всякакви майтапи, „ку-ку“ предавания“ около една лъжа за ядрена авария, но не и да се търси сериозно истината за действително ставащото в тази област, което е от жизнено значение за оцеляване на всяка една биологична единици (независимо дали има мозък или не) на Балканите и други части от континента.

Запитаха ме дали вярвам на Георги Котев и интуитивно отвърнах, че му вярвам интуитивно. Доста по добър, премислен отговор, дава на същия въпрос Атанас Чобанов:

„Аз също му вярвам при това не интуитивно, а съм убеден, че има подмяна на горивото. За да стигна до това убеждение се запознах с десетки страници документация публикувана от Георги Котев тук.

Освен това разкритията на Котев бяха подкрепени от колегата му Александър Белковец, който беше уволнен от АЕЦ, макар че страда от рак на щитовидната жлеза.

Прочетете какво казва Белковец тук:

http://e-vestnik.bg/5684

Както в доброто старо чекистко време гадовете се опитват да изкарат Котев едва ли не луд. Само че неочакваното „полудяване“ и на неговия колега Белковец им развали схемата.

Освен това би било доста тревожно ако се окаже, че двама ядрени физици с многогодишен стаж в АЕЦ Козлодуй, които наблюдават поведението на ядреното гориво са с психически отклонения, не мислите ли?

Доста по-вероятно е няколко министри и директори на АЕЦ да се окажат престъпници, да им се повдигнат тежки обвинения свързани с националната сигурност и да търкат наровете и гърба на шефа на килията поне 10 години.”

Да напомням ли, че открай време „свестните у нас“ минават за луди, както е забелязал от собствения си опит Ботев?

Така че отговорът на въпроса за позорното мълчание около гладната стачка на Георги Котев, може да се формулира много кратко. Защо? Ами защото тук това е нормално!

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.