Маневри на НАТО в Крим пак смущават Москва

Украйна започна в Крим съвместно военно учение с НАТО „Сий брийз 2010“, което ще продължи до 23 юли. Основна тема ще е подготовката за международна антипиратска операция. Маневрите „Сий брийз“ се провеждат от 1997 г. насам. Както и преди, тази година в тях са допуснати да участват не само военни от държавите членки на НАТО. Освен САЩ, Германия и Турция, в списъка на участниците виждаме представители на Грузия и на Молдова. Идната година в учението може да се включат и руски военни, а сега Москва е изпратила наблюдатели.

Натовските учения в Крим традиционно се посрещат с протести от редица политически сили в Украйна, включително от комунистите, а също и от повечето жители на полуострова. Ще отбележим, че ученията от серията „Сий брийз“ в акваторията на Черно море остават в полезрението както на московските, така и на киевските политици, а техният арсенал от спекулативни маневри не отстъпва на военния.

Допреди година чувахме от Москва, че самото провеждане на натовски учения в Крим логично държи нащрек руското ръководство. Днес обаче са факт историческите споразумения за срока на пребиваване на руския Черноморски флот в Севастопол. Спектърът на двустранните политически отношения с Украйна вече не е черно-бял, откроиха се нюанси и Москва реагира доста спокойно на това, че сили на алианса участват в черноморско учение. Без никой да се притеснява, че нареждането за „Сий брийз 2010“ е подписано още от Виктор Юшченко, вече бивш президент на Украйна. А законът за допускане на чуждестранни войски в страната бе приет в края на май от Върховна рада, контролирана вече от днешния украински лидер – Виктор Янукович.

Ще припомним, че миналата година маневрите „Сий брийз“ не се състояха, тъй като Радата забрани на чуждестранните военни да влязат на украинска територия. През 2008 и 2006 г. поредните учения бяха осуетени заради масови протести на кримското население, предвождано от „местните“ комунисти. Тези дни техният лидер Леонид Грач уверено заяви, че маневри на НАТО в Крим няма да има и сега. „Независимо че Партията на регионите успя да промъкне през парламента закон да бъдат допуснати в страната за участие в девет учения, включително „Сий брийз“, в Крим няма да има военнослужещи от чуждестранни армии“, съобщи той.

Нека посочим, че на 3 юни Янукович издаде указ, с който възложи на кабинета да осигури през 2010 г. своевременно допускане на чуждестранни военни подразделения в Украйна за участие в многонационалното военно учение „Сий брийз“. Документът предвиждаше в рамките на украинско-американските маневри през периода юли-октомври в страната да прекарат до 30 денонощия военни подразделения от САЩ (до 450 военнослужещи със зачисленото им стрелково оръжие, военна техника, 1 кораб, до 2 самолета, 1 хеликоптер, до 10 единици колесна техника), Германия, Дания, Грузия, Молдова, Турция, Азербайджан, Белгия, Полша, Румъния и Гърция (до 500 военнослужещи, до 15 кораба, 1 подводница и до 4 хеликоптера).

Според експерти, това ще са най-мащабните многонационални военни маневри на украинска територия през последните години. Тази година Украйна е изпратила на учението почти целия си флот -16 кораба и катера. Още в неделя в акваторията на базата пристигнаха спасителният буксир „Кременец“, корветата „Тернопол“ (спусната на вода през 1992 г. – бел. на Прайм-ТАСС), базовият миночистач „Мариупол“ и ракетният катер „Приднепровие“. Освен това, на рейда в Одеския залив е закотвен най-големият десантен кораб от украинския флот „Костянтин Олшански“.

Руският флот също ще присъства на учението, но в ролята на наблюдател. Източници на редица украински медии в министерството на отбраната предполагат, че Русия ще демонстрира военната си мощ на маневрите догодина. По време на сегашното учение ще се отработва взаимодействието между силовите и правоохранителните органи на различни държави в борбата срещу тероризма, пиратството, незаконното разпространение на оръжието за масово унищожаване, при издирвателно-спасителни операции и в контрола върху корабоплаването.

Както отбелязват в тази връзка московски наблюдатели, Русия неведнъж е заявявала, че Украйна трябва по-активно да се включи в програмата за борба срещу пиратството край бреговете на Африка. Освен това, напоследък руските военни не драматизират ситуацията около започващото учение на НАТО в Крим. И смутено приканват да не търсим някакви машинации в това, че буквално ден след визитата на руския президент Дмитрий Медведев в Крим на полуострова се стоварват десантчици от САЩ.

Руски политолози припомнят, че векторът на отношенията между Украйна и НАТО вече е определен. В началото на юли Върховната рада извади стремежа на Украйна към членство в НАТО от списъка с основни насоки в държавната политика за национална сигурност и гласува за извънблоков статут на страната (Украйна няма да влиза не само в НАТО, но и в Организацията на Договора за колективна сигурност – бел. на Прайм-ТАСС).

Същевременно парламентът остави сред тези основни насоки в политиката по сигурността стремежа към членство на Украйна в ЕС, като се запазят добросъседските отношения и стратегическото партньорство с Русия, останалите членки на ОНД и други държави. Украйна обаче има да измине доста път, докато получи статут на неутрална държава. Според независимия депутат Тарас Чорновил, Русия може да стане първата страна, която ще гарантира неутралитета на Украйна.

„Щом става дума за неутралитет, трябва да се прояви инициатива за получаване на този статут. Защото неутрален статут не се дава току-така. Украйна бездруго е извънблокова държава, а за да има статут на неутрална, трябва да води много сериозни преговори. И Русия, която има интерес Украйна да не членува в НАТО, в случай че се водят сериозни преговори, може първа да предостави на Украйна подобни гаранции“, смята Чорновил.

Украинският премиер Микола Азаров пък заяви, че осъществяването на новия извънблоков курс ще осигури на Украйна укрепване на отношенията и с Евросъюза, и с Русия. „Някои политици от Крим и Украйна се опитват да натоварят с различно звучене и съдържание днешното учение на НАТО в Черно море“, заяви за Прайм-ТАСС Владимир Жарихин, заместник-директор на Института за страните от ОНД.

„Това е неутрално учение, целта му е да се отработят маневрите в процеса на борба срещу пиратството. Темата за пиратството е много актуална за Украйна. Почти половината от моряците, пленени от сомалийски разбойници, са украински граждани. Антитерористичните учения, антипиратските учения са неща, твърде необходими на Украйна. Нейния флот наистина хич не го бива, но все пак и това е нещо“, добави аналитикът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.