Русия изпепелена от слънцето

 РИА Новости

Жега в Москва. Снимка: русреп

„Трябва да пресичаме всякакви опити за лесно забогатяване от тая беда – сушата“, заяви на заседание на правителството в понеделник премиерът Владимир Путин. „Африканските“, над трийсетградусови жеги, започнали в Русия преди повече от три седмици, счупиха всички рекорди и фактически се превърнаха в стихийно бедствие. Тези дни зноят ще подложи хората в Русия на нови изпитания: в Рязанска, Тамбовска, Липецка, Курска, Белгородска и Воронежка област температурите ще скочат до 37-39 градуса. Само с 1 до 3 градуса по-малко ще покажат термометрите в останалата част от Централна Русия. Поволжието ще продължи да страда от 40-градусови горещини.

Време е в страната да бъде въведена „сиеста“, смята Генадий Онишченко, главният санитарен лекар на федерацията. „С оглед на жегата, трудовата дейност може да бъде изместена в по-ранните и по-късните часове, а в разгара на горещините, в най-големия пек, да се предвиди удължена обедна почивка“, съветва д-р Онишченко руските работодатели.

Очертава се вече апокалиптична картина. Хората със сърдечни проблеми и диабетиците все по-често търсят лекар, децата получават топлинни удари и слънчеви изгаряния. „Бърза помощ“ работи в напрегнат режим. Психолозите констатират нарастване на агресивното поведение, а от друга страна – депресивни настроения сред населението. Аптеките пласират все повече седативи и лекарства срещу сърдечно-съдови заболявания. Според някои оценки, продажбите през първата половина на юли ще отбележат растеж с 8 до 10 на сто.

Асфалтът се топи, съответно се множат авариите по пътищата. Пътната милиция бе задължена да дава първа помощ на водачите, получили топлинен удар, и на онези, чиято кола направо „ври и кипи“. Пламъци са обхванали гори и торфени блата. Извънредна ситуация е обявена например в 35 района от Оренбургска област. От зноя пресъхват селските кладенци. В Самарска и други области не достига вода за пиене. Във въздуха е увиснал смог, а съдържанието на кислород е с 25 на сто под нормата. Заради задуха и блъсканицата в транспорта пътниците припадат; основна „рискова група“ са хипертониците и хората с излишно тегло. В горещото време се отделя повече пот, кръвта се сгъстява и се образуват тромби. Кръвоносните съдове в сърцето и главния мозък се запушват, което води до инфаркт или инсулт.

Изпепелени от слънцето, хората се забързват към водните площи. Във водата обаче спасение няма. Днес е твърде опасно да се къпеш в някой фонтан като героинята на Анита Екберг от филма на Фелини „Долче вита“. В езерцата и фонтаните се е размножила стомашната бактерия Ешерихия коли, а и ларвите на маларийните комари. Нищо чудно – температурите вече надхвърлят обичайните с 6-7 градуса. В Русия царят най-големите жеги от 130 години насам. Генадий Онишченко препоръчва да се избягва злоупотребата с климатици – резките температурни скокове засилват риска от заболявания. Производителите и продавачите на охлаждащи системи обаче, дочакали звездния си час, бележат рекордни продажби.

Проучванията на пазара са категорични: климатиците във всеки трети офис не се справят със сегашния зной. Очевидното послание е ясно – дошло е време да се купува нова техника. И климатиците обаче не са панацея. А и все още сме далеч от световните постижения в освежаването на въздуха. Някои московчани търсят убежище… по извънсезонните ледени пързалки. Площадките с изкуствен лед посрещат това лято много повече посетители. На 10 юли впрочем бе открита извънсезонната пързалка „Руски лед“ в московския Централен парк за култура и отдих „Максим Горки“.

Хвръкнал е нагоре оборотът на продавачите, предлагащи сладолед и газирана вода – юлските печалби са нараснали четворно и петорно. А точно сега повишеното търсене засмуква на пазара големи обеми долнопробна продукция. Независимо от всички предупреждения обаче хората продължават да купуват примерно наливен квас от цистерните, кръстосващи градските улици, макар че в горещините подобни напитки се развалят доста по-бързо, без да са съхранявани, както му е редът. Много от магазините впрочем също нямат намерение да адаптират режима в своите складове към сегашния „африкански“ зной .

Заради сушата е обявена извънредна ситуация в 14 региона, където гинат и зимните посеви, и пролетниците. Миналата година бяха събрани 97 милиона тона зърнени култури; сега аграрното министерство очакваше не по-малка реколта, но явно цифрите ще са далеч по-ниски. Най-много са пострадали Оренбургска, Саратовска, Свердловска, Курганска, Уляновска и Челябинска област, а също така Мордова и Татарстан.

Унищожена е вече реколтата на 9 милиона хектара посевни площи от всичко 48 засети, отбеляза на конференция в РИА Новости президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски. „Ситуацията е доста плачевна, тъй като селяните в пострадалите региони са понесли загуби, а имат големи задължения, които не могат да изплатят“, посочи той.
„Ще можем да предвидим субсидии за пострадалите селскостопански предприятия“, заяви премиерът Путин. Те обаче „ще бъдат насочвани предимно към регионите, работили активно по селскостопанското застраховане“.

Според Световния фонд за дивата природа, днешните рекордни горещини в Русия за пореден път потвърждават теорията за глобалното затопляне. В бъдеще трябва да очакваме още повече синоптични аномалии, а съответно и повече стихийни бедствия, предупреждават мнозина еколози. Руските жеги „стигнаха и надминаха“ тези в Турция и Египет. Метеоролозите обещават температурите да слязат до 28 градуса чак около уикенда. През Московска област ще мине атмосферен фронт, който ще донесе краткотрайни дъждове.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.