Защо е по-добре, че избраха Вяра Анкова. Ролята на БНТ отслабна, вече няма люти битки за нея

Вяра Анкова. Снимка: от тв екрана

От явилите се 6 кандидати за шеф на БНТ, СЕМ направи правилния избор – Вяра Анкова. Нямаше по-подходяща за директор на обществената национална телевизия. Не са много състоятелни критиките, че новата шефка ще продължи традициите на предишната “червена” Уляна Пръмова. По-скоро, за да се докаже, тя ще извади каквито има кирливи ризи на предишното ръководство.

От политическа гледна точка в БНТ най-важни са новините и публицистичните предавания. Досега те бяха сравнително балансирани (което не значи на всички партии по равно, а да има различни гледни точки) и не спестяваха критични въпроси, за разлика от други телевизии като Нова ТВ например. А и по принцип останалите комерсиални телевизии изпълват времето си предимно с шоупрограми и малко време остава за сериозни дискусии.

Пръмова може да е била такава или онакава, но наистина имаше баланс, обсъждаха се важни теми и се даваха алтернативни мнения. Дори изследвания показваха, че новини и предавания по БНТ са по-балансирани от тези в други телевизии.

До някаква степен това положение в БНТ досега се е дължало и на Вяра Анкова като шеф на новините. Сега в медийните среди коментират, че изборът й е резултат на пазарлък на рекламния бос Красимир Гергов и президента Първанов от една страна, и Бойко Борисов от друга. Сигурно има пазарлък за такъв пост. На кой точно с кого… Или казват, че за избора й победило „лобито на Красимир Гергов“. Кой ли у нас не е от някакво лоби? И как става – 5 души от СЕМ гласуват единодушно за Анкова. Всичките ли са кукли на конци? И дали Красимир Гергов по някакъв начин ще дърпа конците на Вяра Анкова? Или нейният кум Димитър Цонев с тарикатското му предаване?

Важното е, че значението на националната телевизия отслабва. В началото на 90-те битките за нея бяха далеч по-яростни и политическият натиск беше невероятен – от всички страни. Сега има няколко национални телевизии с много по-гледани предавания. Премиерът и вицепремиерите често участват в по някое безумно шоу като това на Иван и Андрей, в нещо за танци и айдъли, нещо с майтапи… В БНТ няма такива рейтингови предавания – нито на Цонев, нито „Шоуто на Канала“, няма остри закачки с политици, няма …вече нищо. БНТ в момента е във фалит, с двукратно орязване на бюджета и спрени предавания. Затова пазарлъците за избора на директор едва ли са били по-страшни от други години.

И както и да се е стигнало до избора на Анкова, останалите кандидати бяха по-неподходящи. Кой от другите кандидати можеше да поддържа това положение с новините и публицистиката? Люба Кулезич? Една коментаторка със спорни позиции, за която е подходяща квалификацията “хейтър” (б. р. – мразеща)? Кулезич за шеф на БНТ щеше да бъде не по-малка карикатура от другия неадекватен кандидат – Главчев, поклонник на бог Тангра и прочее, който се кандидатира на всеки конкурс.

Кандидатът Бешков може да е интелектуалец и да има опит в телевизията, но също е неадекватен и странен.
Радослав Чолаков, юрист във ВАЦ, започнал в БНТ от студентското предаване “Ку ку”, като шеф там нямаше да гарантира този баланс в новините и публицистиката, от които нищо не разбира, а и има авторитет на човек, който ще прави политически и др. пазарлъци и услуги, а не обществена телевизия. Него пък го приписват на „лобито на Кеворкян“. Нали трябва да има врагове? Щом Гергов и Кеворкян воюват, значи има две воюващи лобита за БНТ… Светлана Божилова беше другият по-сериозен кандидат, но нито с опит, нито с квалификация превъзхожда Анкова.

Да, Анкова наистина нямаше сериозни съперници, защото такива не се кандидатираха. Могат да се изредят немного, но по-подходящи имена. Но кой е луд да става шеф на БНТ за смешна заплата и да е подложен на постоянен натиск и натикван в скандали? Да те дърпат постоянно разни партийни централи да участва тоя или оня в някакво предаване, да ти се карат за репортаж в новините… Или да ти се изсипе примерно агитката на “Атака” пред входа и Волен Сидеров да ти крещи с мегафон защо си излъчил някакъв си филм? Той няма да иде да вика пред бТВ или Нова ТВ, защото няма да го поканят повече в студио. А пред БНТ – може, нали е обществена и трябва да го кани по задължение.

Столът на шефа на БНТ не е удобен за никого.  Директорът сега трябва да прави съкращения на хора – най-многолюдната телевизия.

Дали ни е симпатична или не, Анкова става. Но не трябва да оставя без отговор обвиненията за далавери в БНТ, които се сипят от всякъде. Обществото е настроено да гледа как хора влизат в затвора. А от храстите в БНТ едва ли ще изскочи толкова едър заек – чак за затвор. По-скоро някакви тарикатлъци като големия бюджет за предаването на кума на Анкова – Димитър Цонев.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.