Ще предизвика ли Иран неприятни изненади?

През миналата седмица американският президент Барак Обама изрази увереност, че Израел няма да атакува Иран без преди това да се консултира с Вашингтон. „Неприемливо е Иран да притежава ядрени оръжия и ние ще направим всичко по силите си, за да не допуснем това да се случи”, каза Обама пред израелската телевизия „Канал 2”. „Смятам, че отношенията между САЩ и Израел са достатъчно силни и никой от нас няма да тръгне да изненадва другия”, посочи американският президент.

Но Обама остави много неща неизказани. Той не каза, че ще се противопостави или ще се опита да блокира евентуални бъдещи израелски въздушни удари срещу иранските ядрени обекти, а само, че очаква да бъде информиран за тях предварително. Той не заяви и, че Вашингтон ще откаже да помогне или да участва, директно или индиректно, в подобна атака. САЩ предпочитат дипломатическо решение, каза той, но след това дойде и познатото: „Уверявам ви, че нито една от опциите не е изключена”.

Обратно, нищо което каза Обама, не изключва възможността за подготвянето на опасни изненади от страна и на Израел, и на САЩ, предизвикани от Иран. Конфронтацията с Иран на редица фронтове – политически, търговски, географски и материален, се задълбочава се повече. Ситуацията става все по-малко предвидима с всеки изминал ден, а с това и по-взривоопасна. Няма да е нужно дълго време, за да се стигне до пълномащабна криза, най-вероятно непланирано.

Като разгневен, непокорен боксьор, който е окървавен, но непобеден, иранският режим започва да нанася удари във всички посоки. След като ООН, САЩ и ЕС наложиха допълнителни наказателни санкции, презрителният президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че иранската ядрена програма няма да бъде променена. „Тези резолюции са само хартийки. Ние решаваме какво да е нашето бъдеще”, посочи иранският лидер.

Алаедин Боруджерди, язвителният антизападен председател на комисията по външни отношения на иранския парламент, през тази седмица насочи огъня към Русия, дългогодишен помощник на Техеран в ядрената сфера, след като Москва подкрепи санкциите. „Мощна страна като Русия не трябва да бъде манипулирана от американските и британските разузнавателни служби”, каза той презрително.

Иран е дори по-остър в забележките си по отношение на своите съседи в Персийския залив, които от своя страна публично изразяват дългогодишните си страхове от иранските власти. Скорошното изказване на посланика на ОАЕ в САЩ за това, че страната му „не може да живее с ядрен Иран”, доведоха до изостряне на напрежението заради спорна територия и енергийни ресурси и до опасения, че шиитският Иран може да се опита да свали от власт водените от сунити монархии.

Според консервативния американски коментатор Арно де Борчгейв, бивш арабски лидер, поддържащ близка връзка с регионалните правителства, е предупредил наскоро, че „лидерите в Близкия изток и в Персийския залив искат Иран да не разполага с ядрени оръжия и че всички те знаят, че санкциите няма да помогнат”. Това, от което те все повече се оплакват, както и Израел, е слабостта на американското ръководство.

Списъкът с нещата, които може да доведат до неприятни изненади, продължава да се увеличава. Американски командири в Ирак предупредиха тази седмица, че шиитската въоръжена група „Катаиб Хизбулла”, за която се предполага, че се финансира и се подготвя от Иранската революционна гвардия, е изпратила свои активисти в Ирак, за да извършват атаки, които да съвпаднат с планираното изтегляне на американските военни части. В Афганистан коалиционните сили продължават да намират доказателства за подкрепата на Иран за талибаните и за групировки, свързани с „Ал Кайда”.

Във все по-разделения Южен Ливан, поне според Израел, „Хизбулла” се въоръжава за нова война, подпомагана от Сирия, за която се смята, че доставя контрабандно на групировката модерни ракети от Иран. Говорител на израелската армия каза пред вестник „Аарец”, че „Хизбулла” в момента разполага с 40 000 ракети с малък и среден обсег на действие и с 20 000 бойци. „Южен Ливан, въпреки добрата работа на ООН, се контролира от терористите, от „Хизбулла”, посочва израелският дипломат Даниел Кармон.

Друг пожар, който непрекъснато заплашва да избухне, е на южния фланг на Израел, където продължава напрежението заради хуманитарните конвои за Ивицата Газа, което засилва съпротивата на „Хамас” срещу подкрепяните от САЩ мирни преговори. Решението на кораба с либийска хуманитарна помощ да се отклони от курса си и да се насочи към Египет, не слага край на тази история. Има обещание за нови кораби, включително и от Иран.

Възможността режимът в Техеран да поднесе сам една или две изненади на Израел и САЩ се подчертава от нарастващата вътрешна съпротива срещу увеличаването на ДДС и предложените съкращения на енергийните и хранителни субсидии. „Бритиш петролиум” , „Шел” и „Тотал” бяха последвани от руската „Тотал” и от малайзийската „Петронас” в ограничаването или спирането на продажбите на рафинирани петролни продукти.

Имайки предвид този все по-нестабилен контекст, нов доклад на независимата Оксфордска изследователска група, сочи, че възможността за въоръжен сблъсък между Иран и Израел, който вероятно ще обхване и САЩ, рязко се е увеличила. Последиците ще бъдат опустошителни за региона и дори нещо повече – сраженията няма да бъдат ограничени само до въздушни удари, но най-вероятно ще се стигне до продължителна война на обширна територия. Израелски представители казват, че САЩ и техните партньори имат максимум две години, за да решат иранския ядрен проблем преди военните действия да станат неизбежни. Според другите времето е по-малко.

„Сегашното развитие на нещата предполага, че Иран може да е състояние да достигне капацитет за създаването на ядрено оръжие до края на тази година, като се появява стратегически неконтролируема заплаха за САЩ. Ние не смятаме, че Иран, който е в състояние да произведе ядрено оръжие, може да бъде спрян”, посочват бившият сенатор от Демократическата партия Чарлз Роб и пенсионираният генерал Чарлз Уолд.

„Администрацията на Обама трябва ясно да покаже на иранския режим и на американците, че ако дипломатическият и икономическият натиск не убедят Иран да прекрати ядрената си програма, то армията на САЩ има капацитета и е готова да предприеме ефективни, точни удари срещу иранските ядрени и военни съоръжения”, допълват те.

По Агенция Фокус

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.