Деца с калашници срещу американците в Афганистан

Американският старши сержант Арън Бест не се извини, когато войниците му отведоха 14-годишния Ахмад с превръзка на очите и белезници, до техния аванпост в Южен Афганистан за разпит. „Не се подвеждайте“, казва Бест. „Задържал съм много тийнейджъри. Тези бойци стават все по-млади“.

Ахмад, чието истинско име не се разкрива, за да се запази самоличността му, бил заловен от американски патрул заедно с едно 15-годишно момче в Аргандаб (в южната провинция Кандахар – един от най-размирните райони в Афганистан) заради подозрителното им поведение.

Ахмад и приятелят му били забелязани, докато се криели в храстите и наблюдавали войниците. Момчетата тръгнали да бягат, а когато хората на Бест най-сетне ги хванали, се опитали да се съпротивляват, което се сторило още по-подозрително на войниците. И двете момчета, както и другите няколко по-възрастни задържани от патрула, дали положителна проба за следи от амониев нитрат по ръцете – химикал, наличен в барута и експлозивите.

Амониевият нитрат (известен още като амониева селитра) се съдържа също в някои торове и въпреки че е забранен в Афганистан, тъй като може да послужи за направата на самоделни взривни устройства, някои фермери продължават да го използват. Задържаните биха могли да се окажат просто селскостопански работници. Ахмад и останалите били задържани от афганистанската полиция през нощта за разпит и освободени на следващия ден. Те били предадени на старейшините от селото, които казали, че ще им бъдат гаранти.

Дали Ахмад и малко по-големият му приятел са правили самоделни бомби или са използвали оръжие срещу американските войници някога, хората на Бест няма никога да установят, но арестите илюстрират тревожна тенденция, за която съобщават войниците: че попадат на все по-млади бойци. „През последните осем-девет години настъпи динамична промяна във възрастта на бойците. Повечето бойци днес са между 14 и 18-годишни“, казва подполковник Гай Джоунс, командир на парашутен полк 2-508, 82-ра въздушнодесантна дивизия, базирана в Аргандаб.

В потвърждение на думите си Джонс вади от джоба си лист хартия, на който са написани имената на наскоро задържани хора. Към тях има и снимки, които показват, че те са на възраст между 14 и 20 години. Ранено момче, заловено да стреля срещу американските сили, сега се възстановява в болница в главната чуждестранна военновъздушна база в Кандахар. То е едва на 13, казва Джоунс.

„ПОДРАЖАВАТ НА ДЯДОВЦИТЕ СИ“

Джоунс смята, че младите бойци са били принудени да се присъединят към екстремистите. „Тези хлапета смятат старейшините и дядовците си за велики муджахидини, гледат на тях с уважение и искат да им подражават“, казва Джоунс, имайки предвид мъжете, сражавали се срещу съветската окупация през 80-те години на миналия век. „Талибаните принуждават младите бойци да се бият подобно на дядовците си. Казват им: „Трябва да си като тях““, допълва подполковникът.

Каквито и да са причините, това кара Бест и хората му да са нащрек с почти всеки, когото срещат при патрулирането си, пък и населението на Афганистан е едно от най-младите в света. Всеки път, когато войниците патрулират извън поста си в Аргандаб, над близкото село се издига бяло хвърчило.

Войниците знаят, че има талибански „агенти“ в района и те най-вероятно са деца, но когато разпитват онези, които издигат хвърчилата, те твърдят, че не знаят нищо. Според войниците обаче, това се случва твърде често, за да е съвпадение. Този път старши сержант Бест се съгласи с афганистанската полиция да пусне задържаните с аргумента, че това може да помогне за изграждане на връзка с общността, но разочарованието на взводния командир е очевидно.

„В крайна сметка нямаме достатъчно доказателства срещу тях и задържането им за още два дни само ще настрои селото срещу нас“, казва той. „Изглежда трябва да ги заловим докато залагат взривно устройство или стрелят по нас, за да се случи нещо“, отбелязва Бест.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.