Името на Македония – времето за компромис с Гърция изтича

в. Утрински весник

Управляващите са притиснати от сроковете за постигане на напредък в евраотлантическия процес. Ако компромисът с Гърция наистина е част от техния списък с приоритети и ако за този компромис трябва да се получи разрешение от гражданите, тогава началото на септември, а не средата на ноември е крайният срок, до който трябва да се направи нещо. Така Македония ще може да посрещне с оптимизъм предстоящата среща на върха на НАТО, която пък се смята за последен шанс за подобряване на международната позиция на страната в дългосрочен план.

Докато на вътрешнополитическата сцена атмосферата се нажежава в очакване дали ще има предсрочни избори, а успоредно с това колебанията „топло-студено“ в преговорите с Гърция стават все по-големи, във висшите политически кръгове като нов срок за решение на спора за името се споменава краят на лятото.

Ако до тогава не се сближат позициите на двете страни, трудно може да се очаква развръзка в следващите два месеца, които остават до срещата на върха в Португалия на 20 и 21 ноември. И то по една проста причина – защото няма време да се спазят предвидените срокове за референдум. А откакто управляващата ВМРО-ДПМНЕ наложи референдума за името като императив, Гърция трудно ще приеме „половинчато решение“, което след това би могло да се окаже безплодно – в случай на неуспешно допитване до народа.

Университетският професор Стево Пендаровски, бивш председател на държавната избирателна комисия, също смята, че властите в Скопие и Атина би трябвало да постигнат някакво решение до месец и половина, ако Македония планира през ноември да получи покана за членство в Алианса. „Ако компромисът се свързва с предстоящата среща на върха на НАТО, тогава до септември би трябвало да се постигне решение в рамките на преговорния процес с посредничеството на Матю Нимиц, за да може след това да се спази и процедурата за референдум“, оценява той.

Според закона за референдума от датата на обявяване на решението за свикване на референдум в „Държавен вестник“ до датата на провеждането трябва да има най-малко 60 дни и не повече от 90 дни. Уведомление ли е или само реторична уловка: от известно време представители на правителството заявяват, че „се очаква новото предложение на Нимиц, което после ще бъде подложено на референдум“?

Друг въпрос е дали с евентуален референдум ще се сложи точка на дългогодишния спор, или пък той още повече ще се усложни в случай на недостатъчно участие на гласоподавателите или ако те отхвърлят въпроса, поставен на реферндум. Или истинският въпрос е дали премиерът Никола Груевски, тоест главната управляваща партия, ще влезе искрено в кампанията за референдум, или референдумът е само една от маневрите, с които управляващите се опитват да си осигурят алиби за нерешаване на спора с Гърция?

„Като се има предвид профилът на Груевски, не мога да си представя как ще убеждава гражданите да приемат промяна на името. А без активно и ежедневно участие на главната управляваща партия в кампанията за референдум, в която след това би се включила и опозицията, референдумът ще бъде безуспешен. Праговете за успех на референдума са много високи“, предупреждава Пендаровски.

Университетският професор Йове Кекеновски посочва, че ръководството на управляващата партия дълго време е трупало точки, твърдейки, че „не дава името“. От тази гледна точка според него е трудно да се прогнозира как ще постъпи членската маса на ВМРО при евентуален референдум, макар че, от друга страна, не би трябвало да се очаква тя да бъде оставена да решава по собствено убеждение.

Според конституцията „решението на референдума е прието, ако за него гласува мнозинство от участвалите в гласуването и ако са гласували повече от половината от общия брой избиратели“. На практика това означава, че на евентуалния референдум би трябвало да излязат близо 900 хиляди гласоподаватели и най-малко половината от тях да оградят „да“ като отговор на поставения въпрос.

Политическите експерти припомнят, че Македония би могла да влезе в НАТО и без среща на върха на Алианса, с решение на Съвета на министрите, но във всички случаи условието е преди това да бъде решен спорът за името. За предстоящата среща на върха пък теоретически съществува и възможността да се получи покана само на „честна дума“ от македонските власти, а референдумът да се реализира по-късно, докато се извършва ратификацията на приемането на Македония в парламентите на страните-членки. Шансовете обаче този вариант да бъде приет от Гърция са минимални.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.