Правата на човека не смущават руско-германската дружба

Ангела Меркел и Дмитрий Медведев в Екатеринбург. Снимка: официален сайт

В Екатеринбург приключи 12-ят кръг от руско-германските междудържавни консултации. Президентът на Русия Дмитрий Медведев и германската канцлерка Ангела Меркел останаха доволни от резултатите и не пропускаха случай да си разменят комплименти. Двамата наблюдаваха подписването на десетина сделки между руски и германски компании за милиарди долари, по-специално в транспортния, енергийния и банковия сектор.

Германска журналистка внесе дисонанс в мажорната тоналност на срещата. Репортерката запитала Ангела Меркел дали смята, че в Русия наистина се създава правова държава, щом убийството на правозащитничката Наталия Естемирова преди година още не е разкрито, а Държавната дума смята да обсъди днес нов закон за Федералната служба за сигурност (ФСС). „Время новостей“ припомня отговора, даден обаче от Дмитрий Медведев, а не от Меркел: вече е установен и обявен за международно издирване прекият извършител на престъплението срещу правозащитничката, а в момента се търсят поръчителите.

После руският президент отговорил „крайно твърдо“ на втората част от въпроса – заявил, че всяка държава има право да променя своето законодателство, включително засягащо специалните служби. Става дума за вътрешните закони в Русия, а не за международен акт, и промените се правят „по мое директно нареждане“, казал Медведев. Той „за пръв път призна, че е свързан със скандалния законопроект, който разширява бездруго гигантските пълномощия на ФСС“, коментира „Время новостей“.

Меркел изразила желание Германия да разполага с „прозрачни пътища за инвестиции“, а представител на германския бизнес изразил тревога във връзка с „нестабилната ситуация в митническата сигурност“. В отговор Медведев обещал „да регулира настройките“ на Митническия съюз, „за да се чувстват комфортно инвеститорите“, и уверил, че руското членство в това обединение „няма да спре усилията за влизане на Русия в Световната търговска организация“.

Руският лидер помолил Ангела Меркел „да създаде в ЕС мнение“, че е необходимо отменяне на визовия режим за руски граждани. Канцлерката отговорила, че „Германия може да направи нещо по въпроса“. После обаче посочила на общата пресконференция, че „процесът няма да върви лесно“, а Медведев обърнал внимание, че за отменяне на визите настоявали „не руски, а германски бизнесмени“. На среща с бизнесмени същия ден президентът на Русия заявил според „Росийская газета“, че разчита германски структури да участват в модернизацията на руски компании. Той намекнал, че фирми от Германия трябва да се включат в руската модернизация още сега, когато тя едва набира ход.

Руското ръководство има желание да проучи огромния опит, натрупан от германските компании в развитието на високотехнологичните отрасли, и да заеме най-доброто за своя проект „Сколково“ край Москва. Там се предвижда да бъде изграден център, който да стане ядро на всички иновации в Русия, и само държавата се кани да инвестира в него близо 170 милиарда рубли. Германците повярваха в перспективите, свързани със „Сколково“, а компанията „Сименс“ вчера го потвърди, като подписа документ за влизане в проекта.

Същевременно Москва усеща диспропорция във взаимните инвестиции – в руската икономика са дошли към 20 милиарда долара от Германия, а приносът на руските инвестиции за германската далеч не е тъй значителен, посочва „Росийская газета“. „Естествено, бихме желали по-силно да присъстваме в германската икономика. Имаме и съответното желание, и парите“, изтъкнал в Екатеринбург руският президент.

Медведев нарече сключените споразумения „апотеоз на руско-германското сътрудничество“. Президентът припомнил скорошното си изявление пред руски посланици в чужбина, че федерацията трябва да формира модернизационни алианси с Германия, Франция, Италия, САЩ и други държави. „Германия е number one в тази поредица“, подчертал той – „наистина, на английски, а не на немски“.

Медведев и Меркел посетиха и форума на гражданските общества „Петербургски диалог“, състоял се в Екатеринбург. Там пред двамата лидери бе представен проект за руско-германски учебник по история. „Това е равнището, на което вече няма предразсъдъци и пречки за взаимно опознаване“, одобрила идеята канцлерката на Германия. „Това е нещо много важно. С оглед на факта, че нашата история не се е развивала лесно“, коментирал руският лидер и подчертал значението на „духовния диалог“. „И в руското, и в германското общество има нравствени ценности, чиито корени са християнски. Естествено това ще ни обединява и занапред“, обяснил Дмитрий Медведев, цитиран от „Комсомолская правда“.

„Уралски октопод бе изяден на най-високо равнище. Медведев и Меркел отмъстиха на ясновидеца Паул“, пише в заглавие „Московский комсомолец“. Консултациите в Екатеринбург минаха под знака на поражението, претърпяно от германския отбор в полуфинала на световното по футбол. Вчера двамата световни лидери признаха, че в популярен местен ресторант са вечеряли със „събрат на октопода Паул“, станал свръхпрочут с безпогрешните си футболни прогнози, пояснява изданието.

Всекидневникът разказва, че Меркел не харесала октопода, „цъфнал незнайно как в ‘специалното меню’ на ресторанта“ в планинския град. Тя предупредила Дмитрий Медведев, че „би предпочела да яде хамбургери, ако се съберат тримата с него и с Барак Обама“. Руският лидер „не се зарадвал много“ и предложил тримата да хапнат нещо „европейско“. Гастрономическите противоречия обаче не можаха да осуетят нито двустранните междудържавни консултации, нито бизнесфорума, нито юбилейния, 10-и „Петербургски диалог“, констатира „Московский комсомолец“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.